Търсим пенсионери за щастлив живот в България!

Възрастни италианци масово се местят у нас заради евтинията
Обновена: 16 май 2015 08:03 | 16 май 2015 08:02, Анисия Иванова
130
Търсим пенсионери за щастлив живот в България!
Снимка, архив Булфото

България е новото Елдорадо на италианските пенсионери, които си предават от уста на уста опита си в нея - не като туристи, а като жители. Няколкостотин са вече италианците в третата възраст, които са избрали да харчат пенсиите си в България. В Италия за същите пари те не биха получили и 1/3 от онова, което си позволяват у нас. Според в. “Фато куотидиано” през миналата година те са били над 360, но броят им в момента със сигурност е доста по-висок. За сравнение - преди 3 г. са били 106, пише вестник "24 часа".

“Сбогом, Леко, разпръснете прахта ми в Черно море!”, пише всекидневникът, цитирайки думите на Франко Луиджи Тенка. 66-годишният пенсиониран шофьор на камион от северния град Леко живее в София от октомври 2009 г. След като споделя опита си в италианските медии, само за дни електронната поща на разведения Франко прелива.

1600 мейла от италиански пенсионери, 20% от които резиденти в чужбина, питат Франко как е в България. Пишат му дори италиански пенсионери, живеещи на Канарските острови, във Франция, Швейцария, Германия, Южна Африка, Конго, Бразилия. Много от тях питат къде е страната ни, какви са данъците, дали има евро, дали е вярно, че застраховката за колата е 1/3 от тази в Италия, колко време е необходимо за прехвърлянето на пенсията.

Почти всяка седмица той посреща нови кандидат-пенсионери, пътуващи за оглед до България.

Франко живее с новата си съпруга, негова българска връстничка, в апартамент в центъра на София от 50 кв.м, за който по неговите думи плаща 20 евро месечен наем, тъй като жена му го наемала на тази цена още от комунистическо време. “В противен случай за подобно жилище отиват 200 евро, а за 80 кв.м - 250 евро.” Според италианеца той плаща 40 евро месечно за ток, 12 евро за вода. Франко споделя, че дава 300 евро за храна за двама души на месец.

“Днес си живея като бей, а не като просяк, както в Италия, където на всяко 20-о число на месеца трябваше да дърпам от спестяванията си в банката, които в крайна сметка свършиха. Дали ще се върна в Италия? Със сигурност не!”, категоричен е италианецът.

Специален сайт “Пенсия в България” (pensioneinbulgaria), създаден от италианец във Варна, се предлага дори като посредник между кандидатите и новата родина. “Търсим пенсионери с много желание за щастлив живот с 1000 евро на месец. Предлагаме помощ при пристигането, настаняване в хотел или стая под наем, избор на апартамент. В България са достатъчни 150 евро за месечни разноски за двама души. Ястие в ресторанта струва 6 евро, бирата е 1 евро, но със същата сума в магазина можете да си купите двулитрова бутилка бира. С 40 000 евро можеш да си купиш апартамент от 50 кв.м ново строителство”, подканва сайтът.

“С 1000 евро едно време в Италия можеше и да спестяваш и да помагаш на синовете си, днес не стигат дори за живеене. Затова е необходимо да имаш кураж да емигрираш в европейски страни, на няколко часа път от къщи, където разходите за живеене са ниски. Ела в България, където с по-малко от 1000 евро месечна пенсия можеш да реализираш мечтите си”, зове още сайтът.

62-годишният Клаудио Кифи, инициатор на въпросните услуги за посредничество, обяснява пред италианския сайт “Линдро.ит”, че от 13 г. е женен за българка. Според Кифи той се занимава с посрещане на желаещите на летището и с развеждането им из града, където им превежда.

Само ако те решат да се установят и наемат апартамент под наем, им иска комисиона. Според Кифи само за последните 3 г. у нас са се преместили поне 500 италианци. Поне по десетина пристигат всеки месец във Варна за оглед. Самият Кифи е от южния град Лече в Пулия.

“Имам недвижима собственост в Ланге, Северна Италия. Мястото е прекрасно, парк с фонтани, но трябваше да инвестирам 50 хил. евро, за да завърша жилищната част. В България успявам да спестя по 700 евро на месец.”

За да отговори на въпроса как така страната на българите, които според някои класации са сред най-нещастните в света, привлича толкова италианци, сайтът Линдро.ит пише, че с 250 евро на месец човек може да живее добре в България.

Същото споделя и Антонио Тутино, който от години живее в България с полската си съпруга Рената. Според него след 40-годишната си кариера, заради която получава 700 евро пенсия, в Италия за него е невъзможно да пребивава. Тутино е автор на туристически гайд “Открийте България”. България съвсем не е политически щастлива страна, но това не притеснява италианските пенсионери, пише сайтът.

“След 40 г. работа се пенсионирах, а през 2005 се разведох. С пенсията си не изкарвах до 20-ото число от месеца. По интернет се запознах с разведена госпожа. Отидох за 5 дни в София, за да видя каква е тази новодемократична страна. След това останах”, разказва Франко, който получава пенсията си директно в София от 2009 г. “В Италия бях смятан за беден, тук почти минавам за благосъстоятелен.”

“С 1000 евро издържам за два месеца себе си и жена си. Пенсията ми е като заплата на тукашен банков директор”

“Не съм единственият, направил този избор. България ми харесва и защото в нея се чувства нещо от климата в Италия от 60-те години на миналия век. Сега мога и да си позволя да ходя във ваканция. Пътувал съм до Турция, Гърция, Македония. Имам кола. Освен това и оттук мога да съм фен на “Милан”, разказва Франко пред друго издание - в. “Еко ди Бергамо”.

И друг италиански пенсионер - Джорджо Делавале, споделя пред сайта “Линдро.ит” опита си в България.

“С жена ми се преместихме във Варна на 28 декември 2013 г. Живея на 300 м от морето в изолиран апартамент на партера с частна градина за 250 евро на месец. Единственото нещо, което не е в наша полза, е езикът, но жена ми вече ходи на уроци по български. Що се отнася до останалото – спестяваме малко, но си позволяваме много. Вдигнахме качеството на храната. Констатирах, че тук здравеопазването е на висота и е модерно като в Италия. Климатът е много по-хубав от този в Павия, откъдето съм (Северна Италия). За ток, вода и отопление през зимата не плащам повече от 130 евро на месец. В Павия давам по 120 евро за ток и 500 евро за газ. Застраховката тук е 80 евро, годишният данък за кола 65 евро.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама вие да не мислите че всички са прахосници кат нас НЯМА ПО МИЗЕРНО ПЛЕМЕ ОТ НАШТО аспарух са го изгонили братята му с отрепките на племето
69
5
 
21
 
! Отговори
синева преди 8 години
Преди време имаше такива новини и за японски пенсионери. Нещата спряха до там - само с няколко случая. Предполагам че вече са си се върнали в Япония. АКО това с италианските случаи е вярно - нещата ще се развият по същия начин както с японците. Нормалните хора не се интересува САМО от цени. За тях е важен и начина на живот. Не всичко е пари - нали така?! Знам какво ядат италианците - ям го лично. Знам какво ядат и българите. Италианците няма да го ядат дълго....
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наши пенсионери и билет не могат да си купят за да емигрират някьде,това е лошото,,,при соца никой не оставл без пари,но не можеше да пьтува кьжето поиска,а сега пьтувай кьдето душата ти иска,но пари няма, е, кое е подоброто? Бих избрал пьрвото,нищо няма похубаво да си у дома!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toia hliab v Bulgaria relanta cena ne triabva da e pove4e ot 10 stotinki ,sireneto na mnoog 50 st kilogram daje e mnogo deto go kazvam za tova ka4estvo prosto tova ka4estvo ne otgavaria na niakakvi iziskvani spored evropa deto se predlaga tuka , no za smetka na tova ka4estvenoto se iznasia, daje ishikala milaka , nestke i koito i da e e drug ne e kato v evropa sysvsem drug vkus ima koito e probval se e uveril
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименN esym syglasen , 4e tuk e po evtino ti naviarno ne si hodil v chujbina, davam ti primer deto az kupuvam ot magazin tengelman v Germania eto ti cenite, shokolad milka 59 centa, bira nemska 43 centa,taksi ot centura na grada 16 km 12.50 euro , v sofia ot avtogarata do letishteto 27 leva, taka 4e nim kazva i 4e tuka bilo po evtino
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za hranata sysm syglasen ,4e v Bulgaria e nai neka4estvena i mnogo skypa za tova posledno ka4esvtvo,ogromni pe4alni pridobivat firmite , na neka4estevnata hrani se prodava na nai vsikoi cenia ot tova po goliama pe4alna v celia sviat niama
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Черноморец. Тук имаме двама германци, една германка и няколко рускини постоянно живущи. Италианци не се срещат.Мога да изброя поне 20 местни, които отдавна живеят в Германия, още 5 - в Италия, имаме в Холандия, Франция, Белгия, САЩ ...Условията в Черноморец едва ли са много различни от тези в някое малко италианско градче.Да заповядат италианците при нас.
63
1
 
3
 
! Отговори
asparuhovo преди 8 години
chudesno, varna stolicata na bella italia, roma, tuk sme.:-) i jabi imame :-) za vsichki:-)
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи определено не си добре с главата.В *** храната е с ужасно качество и на цени колкото Франция (а там е най-скъпо в ЕС)Единствено доматите и краставиците са по-добри. Всичко останало е *** при това на *** цени.Но за *** като теб това са "дреболии без значение".А за месата и вината изобщо няма да отварям дума. ............ мИентИета......до припадък.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хм... странна статия. Още като прочетеш заглавието "италианци масово се местят у нас", започваш да се озърташ къде ли са тия "масови" италианци. Ако пък имаш някакво понятие от Италия и италианците, няма как да не се развеселиш на подобни нелепици. По-скоро някакъв нескопосан опит за пиар на някой дядо италианец, хванал наша "мома" тука и решил с един куршум да удари два заека - да понаправи малко бизнес с италианци, като ги приканва насам и им взима парите за посредничество.
60
0
 
16
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Хубава новина. Вместо да ходят нашите да им търкат дирниците там, по-добре, те да идват при нас...
59
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите в *** пиушат такива глупости че ми противно вече да ги чета.А за италианците ще има да сънувате. Те не са *** като вас.Тези *** с които ви хранят супермаркетите италианец няма да ги докосне.
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-логично е италианците да отиват в Румъния, пак е евтино за тях, но поне са от една езикова група.
57
0
 
12
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
От западните пенсионери полза ще имат единствено магазините и жени,които си търсят кой да ги храни. Явно и на запад не е лесно за западняците
56
0
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Мда...очаквам да се населят в Столипиново и в плевенското село Мечка...там има най-много фенове на Рома по етнически причини
55
1
 
9
 
! Отговори
Реалиста преди 8 години
До 70. Много хубаво че при вас има двама английски пенсионери. Спомням си че и преди истерията за британските се пишеше и за японски такива. Сигурно някъде и живеят японци в България. Ама не е като да сме се наводнили с такива. Така че ми се вижда че единствените емигранти от Италия които може да очакваме са тези дошли там от Африка. Ама и те не идват на сам а бягат към Франция.
54
2
 
6
 
! Отговори
dfg преди 8 години
Нека всички пенсионери да дойдат в България. Нека парите от тяхната държава за която са се трудили цял живот, да дойдат в нашата. Хаххахахахахахахахахах Харесва ми идеята.
53
8
 
6
 
! Отговори
родолюбец политик преди 8 години
Я ги гледай тези италианци, баш на нас ли ще ни придават тарикатлъци? Сега, драги ми български съграждани разбрахте ли защо трябва цените на всичко да се изравнят с европейските - за да няма такива чужди ***, да си живеят като бейове в КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Ток, вода, храна, всичко трябва да стане на европейски цени, пък тогава да ги видя разни ми ти италианци и англичани как бързо ще се върнат отдето са дошли.Очакваме че ще подходите с разбиране за цените които ще качим, патриотизъм трябва
52
5
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
още преди повече от 70 години фюрера е казал : на всеки своето: и какво чудно че италиянците идват тука а ние трябва да отиваме в Монголия откъдето сме дошли . само не го разбират ...
51
3
 
27
 
! Отговори
Висшист на 25 преди 8 години
Аз със моята заплата от 360 лева се чувствам като просяк във собствената си държава....