Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Големите търговски вериги изядоха хляба на продавачите на пазара
Обновена: 18 май 2015 15:09 | 18 май 2015 15:07,
85
Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?
Снимки: Dnes.bg

На фокус – малкият и среден бизнес у нас. В поредица от материали Dnes.bg ще се опита да разнищи проблемите на дребните предприемачи в България – проблемите, пред които са изправени, и решенията, които те откриват, за да съществуват.

Да имаш малък бизнес и да се бориш за него е битка за оцеляване. Зависиш от всичко и от всички. И най-малкото нещо може да те извади от строя за дълго, понякога и завинаги. Тази горчива истина са изпитали на гърба си хиляди българи през последните десетилетия.

Пазарът в столичния квартал "Надежда" е тъжният символ на това. До преди десетина години пълен с търговци и продукция, днес - десетки ръждясали и празни сергии. И само три, зад които стоят продавачи.

"Пазаруват хората, не са спрели да пазаруват. Но не пазаруват на нашия пазар". Това е обяснението за мрачната картина на Надка. Тя е една от жените зад самотните сергии на пазара. Тук е от повече от десет години. Иначе цял живот е зад щанда - на пазара откакто дошла демокрацията, а преди това - в "Плод и зеленчук"-а.

"Големите вериги ни изядоха хляба", споделя Надка един от основните проблеми на продавачите на плодове и зеленчуци. Разказва, че в околността на пазара има поне пет хипермаркета. Хората предпочитат да отидат там и да си купят всичко, от което имат нужда, вместо да обикалят от магазин на магазин.

Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Другият проблем на пазара се оказва метрото. "Хубаво е, чисто е, много е удобно, спор няма. Но откакто го пуснаха, хора престанаха да минават оттук", споделя мъката си жената. Заради подземната железница спрял и рейсът 150, който имал спирка точно на пазара. "Знаеш ли колко хора си изкарваха хляба тука? А сега сме останали три семейства", кахъри се Надка.

Разказва и че да си търговец днес по принцип не е лесно. "Едно време, преди 10-ти, си беше друго. Не беше твое, но беше спокойно. Докарват ти стоката, не тичаш ти да се грижиш. Сега трябва сам да си осигуриш  всичко",  обясни Надка.

Но не е сама, помагат й дъщеря й и синът й. Разтоварват продукцията, прибират я. Бизнесът й е семеен, фирмата им е от 20 години.

Сега често работи и на загуба. +Ето, докарала съм 10 кила ягоди, продала съм две - три кофички", дава пример жената. Да, признава, че е скъпо, но го обяснява с лошото качество на българската продукция и нуждата да се взима стока от чужбина.

"Всичко е отвън . Има наша, българска ягода, но хем е скъпа, хем горчива и кисела, не става. То да те е срам да я продаваш", споделя жената.

Коментира малко и политиката. Признава, че ходи да гласува, но не вярва много на политиците. "Всеки гледа да се добере до властта, но нищо не прави за хората", споделя мъката си жена. Не я топлят и обещанията за вдигане на пенсията. Нейната е 187 лева.

И заради това стои на пазара. Помага си с нещо, въпреки че е трудно. "Но да плача ли? Бориш се. Вместо да стоиш вкъщи и да се въртиш в един омагьосан кръг. А тука си между хората", разказва жената. "И с тоя приказка, с оня приказка, мине ти денят"…

Иска ли да каже нещо на някой, от когото зависи да й се подобри животът? Да – да пуснат автобус 150 отново през пазара!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Навремето си купувам 3 краставици от сергия на пазара - 800 гр.Хитрото бабе ми мята 200 гр теглилка при краставиците да "изравни" килото от другата страна и смята "кило + двеста = кило и двеста". Понеже бързах, за мааалко да не се усетя.
57
0
 
4
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До off до хм..Ай, а кой желае да се занимава с българската държавна администрация, м? В Турция и в Гърция предоставяш ф-ра и ти осребряват без проблем разходите, в БГ участието на държавата като посредник по фондовете е малък АД! пп. в Абсурдистан хората които работят плащат, че работят! Ако местото ти е запустяло глоби нема! :)) То затуй е ....
56
0
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Погледната от друг ъгъл ! Българите някога са били известни и тачени градинари из Европата! Днес внасяме *** /плодове и зеленчуци/ на цел свет! Проблемът е по дълбок - къде е държавата, в частност митници, законодателство /защита на производителите - протекционизма/. Как стои въпросът с евросубсидиите за дребните и средни зеленчукопроизводители?
55
2
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
До offя fuckk off ,явно си роднина на прекупвачи,от всичк иоплаквания -само едно те притеснява -??? произхода на стоката ,лъгането в грамажа и цената ,недаването на касов бон и съответно неплащането на данъци -не е проблем викаш ? важното е прекупвачите да ''правят пари'' .Свободна пазарна икономика е -на мутри и техни подобия пари не давам...
54
4
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Kupuvam samo tursko I nemsko!Zatvariaj!
53
5
 
21
 
! Отговори
347 преди 8 години
Хляба на продавачите на пазара си го изхвърлиха те сами. Нима забравихте *** които ни продаваха на петорни цени? Прогнилите праскови и кайсии, които слагаха по торбите, без да ти дадат да си избереш? Купуваха преоценената стока от борсите и я продаваха на цените на първо качество. Да, ама хората започнаха сами да си ходят на борсата, а после се появиха и големите вериги. Сами се наиграха, да се оправят сега!
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблеми на сергиите по пазара: 1.не дават да си избирам стоката /слагат каквото решат те -гледат да пробутат и развалена стока/ 2. лъжат в кантара 3. случвало ми се е да няма етикет с цена и казват ''цена на око'' /според както преценят финансовите възможности на клиента/ 4. не дават касов бон в повечето случаи 5.прекупвачите си личат от далече -намусени ,защото са сметнали ,че без да ''копат '' ще си докарат с препродажба пари /бабите и дядовците продаващи от градинката си -от тях купувам/
51
4
 
13
 
! Отговори
do 55 преди 8 години
До Анонимензащото на сергията са в 80% от случаите прекупвачи ,които си слагат поне 50 % за ''пИчалбЪ'',в ''големите вериги'' има избор ,различно качество -за различна цена ,има и бг продукция,и ВИНАГИ ти дават касов бон /със сигурност големите вериги не крият данъци /което не може да се каже за пазрните продавачи/.При гаранция че продавачите на пазара са производители -си купувам и от тях
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хорицата, женицата тралала... Истината е че такива търговци гледат само и единствено да те минат и излъжат, има и свестни но са малко... До голяма степен си заслужават съдбата...
49
1
 
12
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До хммм 52не се изказвай неподготвен приятелю, гъбите примерно са по-евтини на пазара отколкото в големите вериги, плюс тва са 85% български. Като наизлезе стока от по-дребните производители не рядко е по-евтина.. а е в пъти по-качествена - ето там е силата на малката пазарска сергия.
48
4
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Клиента винаги има право------------------------------------------Горната формулировка е некоректна! Вярното е: Клиента трябва да може да се почувства като у дома си, но да не забравя че е на кости! Госта трябва да уважава домакина, а правата са му у дома му! пп. това с правата винаги е свързано със задълженията и уваженията!
47
7
 
3
 
! Отговори
Производител-прекупв преди 8 години
Клиента винаги има право - също така има и право да бъде набит !!! Каквито клиентите такива търговците .
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да питам потребителя: Защо мрънка, че яде пластмаса и продължава да купува от големите вериги. Защо не купува от селяните директно, а? За да спести 50 стотинки ли?
45
4
 
35
 
! Отговори
Искам българско преди 8 години
Жената от репортажа е прекупвач.Нормално е големите вериги да и пречат.Почти всеки ден си пазарувам от тараба,но от производител.Цените на производителите хем са по-ниски,хем стоката им е прясна.От друга страна парите ми остават в България,а не отиват при "бедните" гърци.Купувайте български стоки хора!Това е един от начините да съживим икономиката.
44
7
 
23
 
! Отговори
хммм преди 8 години
дано фалират всичките. Цените им са много по-високи от тия по маркетите, пука ми за ,,родното производство,, Като добавиш и киселите им физиономии по пазара и тарикатлъците отпред да бутат хубавата стока а през тях отзад лошата както и всички подобни техни глупусти си го заслужават. Усмивки?! Как да не, имам чувството че стоят там да се заяждат с клиентите.
43
5
 
9
 
! Отговори
кмхгр преди 8 години
До да допълня :)Сигурно е прЯсна стоката. Харесва ми как жената казва, че е по-добре да седиш на пазара, да е малко, отколкото да седиш у вас и да мрънкаш. Иначе пазарите не са умрели, нито замиращи според мен. Нещата там имат мирис, вкус, вид на естествено отглеждани, а в супера всичко е еднакво и пластмасово. Разбира се има продукти, които предпочитам да си взема от супера (риба от пазара във Варна = спешното). В Западните гладове има Farmers' market, виждам и в БГ пристъпва плахо-плахо.
42
3
 
6
 
! Отговори
Възраждане на Пазари преди 8 години
През 90-те тръгнах по пазарите....търгувал съм във всички големи пазари в Бг също така и в Германия !!! Така направих най сладките си пари....сега имам прилична фирма с 20 човека работници и 10 магазина . Нещата по пазарите се получаваха с усмивка приказка и хубава стока !!!
41
2
 
8
 
! Отговори
pz man преди 8 години
Здравейте и от пазарджик,тук пазара е символ на града ,,положението е пълна трагедия откакто ги има веригите замира всеки ден..остава само и един карфур да направят,,и пазара ще е ликвидиран..
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ще умра от смях :)Напротив, искаме качество и доказан произход, пък било и на по-висока цена. Всяко нещо има своята цена, но когато се опитват да ни пробутат *** за уж читава стока... тогава мрънкаме - да
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се съглася, че големите вериги убиват пазара. Това са глупости. Пазарът се срива от мошеници на дребно и простаци, които стоят срещу теб в ролята на "продавачи". Веднага давам пример. Живея в Манастирски ливади. Има много приятен магазин за зеленчуци и плодове със страхотно качество. Просто е мислено как да излгежда магазина, какво обслужване да предлага и винаги има хора, въпреки високите цени, ако ги сравняваме с промоционалните продукти в хипермаркетите.