Цените по морето се сринаха - до 20% по-евтини нощувки

Хотелиери предлагат безплатни легла за деца до 14 години
Обновена: 22 май 2015 14:04 | 22 май 2015 07:00, Камелия Цветанова
132
Цените по морето се сринаха - до 20% по-евтини нощувки
Снимка: Булфото, архив

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие. Дори луксозните бази на първа линия са свили цените от 10 до 15% и все още имат вакантни стаи за топсезона заради очаквания масов бум на заявките last minute на ключови пазари като Русия и Украйна, пише в. "Труд".

Още по темата
"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция. Така че дори на финала на сезона някои да отчетат леки ръстове на броя нощувки, приходите ще са значително по-малко", коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

С пищно тържество, цветен базар и курбан вчера дружеството откри официално летния сезон в едноименния и най-стар български морски курорт. Засега хотелите на холдинга отчитат само 3,3% по-малко заявки от същия период на миналото лято, тъй като опразнената от руснаците ниша е била почти запълнена от множество по-малки алтернативни пазари. "След 10 години застой се връщат французите. Нови договори имаме с туроператори от Иран, Ливан, Кувейт, Израел, Белгия, а и поляците ще са повече. Който не е потърсил отрано алтернативни пазари, ще изкара инфарктно лято", прогнозира Запрянов.

На Златни пясъци цените на почивките също са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев. "В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. Въпреки това, въпреки ръстовете на някои други пазари и очакванията за масови заявки в последния момент, няма как да се компенсира отлива на пазар ОНД", категоричен бе Щерев. Според него голяма част от хотелите в комплекса действително са вдигнали възрастовата летва за безплатен престой на дете. Преди година-две максимумът за тази екстра бе 11-12 г., а сега е 13-14 г., от което неминуемо се намаляват приходите.

На Слънчев бряг обаче отстъпките вече са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите. Големите бонуси са били при ранните записвания, които вървяха до 30 април. При тях цените били с до 30% по-ниски, каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Тя допълни, че в цял свят възрастта на децата, за които почивката излиза без пари, когато са с двамата си родители, е до 6 години.

"В Турция също е така. В Слънчев бряг, както досега, максималната възраст за настаняване на дете безплатно е 12 г.", обясни Иванова. Летният сезон в Слънчев бряг ще бъде открит официално на 12 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
11
 
! Отговори
georg преди 8 години
До Анонименkakvi trolove be .od varna sam i poznavam cjalata selenija
68
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и поръчкови статии да напишете на нашето море при тези просташки условия няма да отидем!
67
4
 
13
 
! Отговори
georg преди 8 години
nikoga pove4e na bg more.mrasotija,mutri.uzas.a kakvo more bese.prikazka.zalko
66
5
 
50
 
! Отговори
CC преди 8 години
А га ядохте кифтеАта (строяхте блокове, наречени хотели и бетонирахте де що видите) не рИвахте, нали. Айде сега си стойте сами по хотелите. Да ви е честито. Ние ще почуваме в чужбина.
65
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като го осрахте черноморието тва ви чака мизерници. Мръсно пренаселено застроено и за сметка на това скъпо. Ми ползвайте си го бе
64
2
 
14
 
! Отговори
ТОНЧО преди 8 години
А С ЧАДЪРИТЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИ ?
63
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде бре - помня ги бабите и дядовците ви - всяко лято яко забиваха на какао - я си стойте на село (в софия) и си гледайте кокошките и патките (жените) - хахахахах
62
4
 
47
 
! Отговори
8 преди 8 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ХОТЕЛИЕРИ ДА РАЗБЕРАТ,ЧЕ АЛЧНИТЕ ХОРА В ПЕРСПЕКТИВА СА ВИНАГИ ГУБЕЩИ,НОООООООООЗА СЪЖАЛЕНИЕ МАЙ ЗАКЪСНЯХА ДСОСТА С РАЗБИРАНЕТО!
61
3
 
56
 
! Отговори
Непочиващ в БГ преди 8 години
Уважаеми,Много са ви интересни цените: -минаваш през българска агенция - 30% отгоре-минаваш през френска или английска агенция - 25 % надолуАми, напраоооууу, *** спИчелихте, още утре тръгвам....но зад граница:)))
60
4
 
20
 
! Отговори
Павел преди 8 години
Ей не се спряха да мрънкат ....................
59
4
 
36
 
! Отговори
... преди 8 години
Пре "хотелиери" Бре БГ "разбирачи" от туризъм! Бре докато шазлонг и чадър на плажа ми вземат по 30 лв. и докато 300 милилитра бира на плажа ми стружа по 5 - 6 - 7 лв. И аиде това ми докато на мен КЪДЕТО И ДА БИЛО ПО БГ МОРЕТО гледат като на безкраен БАНКОМАТ който е ЗАДЪЛЖЕН да им да де парите си ЗА ДА ГЛЕДА БЕТОНА И ЛИПСАТА НА ПЛАЖ и ДА НЕ ИСКА НИЩО ДРУГО ЗА ТИЯ ПАРИ епа до тогава НЯМА ДА ВИ СТЪПА НА МОРЕТО!
58
4
 
28
 
! Отговори
калтароглу преди 8 години
няма проблем дпс ще докара шалварите от анадола да почиват у насщото толкова пари открадна дпс че може 500 ггодини да финансира :турското Присъствие в ЕВРОПА?"???????????????????????????????????????????????????????????????масови убийци
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
радио ереван съобщи, че най-силно заинтригованите граждани на РФ от офертите last minute били морските пехотинци от черноморския флот на РФ
56
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние вече нямаме море, там е само бетон, чадъри и шезлонги до водата и много простота.
55
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свикналите на големи печалби мутро-селяци накупили безмислено огромни джипове сега ще усетят това за което се говори от години. Особено когато сезона свърши. Но е много, много късно!!! Свинщината във всичко, мафиотските отношения общинари-хотелиери, липсата на места за паркиране и незаконно вдигане на колите, ограбването с всякакви средства и способи да "Захлебим за сезона" уби ла"номорието. Така се нарича заради заустването. Миналата година е имало повече хора в аптеките отколкото на плажа.
54
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До преди 3 години ходих в Созопол. На плаж с колата далече. На диво. Но купувах чували за *** и първите дни почствахме плажа и мастото където спираха колите. *** изхвърлях в града. Местните ми се чудеха. Масово идващи от Бс и в близост идваха за поч.дни си оставяха *** и гордо си тръгваха. Мисля, че хората се осъзнаха и искат чистота, красота и спокойствие. Ето защо огромна част от София ходят в Гърция. По-скъпо е но истинско. Няма *** мутри, селянки-сервитьорки наети от немай къде.
53
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашето море сме го отписали напълно. Мутри и *** да ти съсипват почивката, не благодаря.
52
6
 
58
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Живот и здраве, и тази година ще идем на море... в Гърция.
51
4
 
43
 
! Отговори
sport преди 8 години
На всичкото това като сложиш и цените, които всяка година се покачват, цената за шезлонг и чадър, гадната храна, от която ти се повдига и като екстра вирусчетата, които допълват картинката от гадната храна, ами как да отида. Единственото хубаво е плажната ни ивица, която намалява със всяка изминала година и това, че съм си в България. Е, да, ама ми писна да давам пари, а срещу тях да получавам всичките изброени "екстри". Затова ще пълня джоба на комшиите.
50
4
 
41
 
! Отговори
sport преди 8 години
Тук при нас винаги е имало нещо сгрешено. Едно време беше привилегия да си намериш карта за даден курорт. Сега не е проблем да си намериш карта, ноооо условията са ПОТРЕСАВАЩИ! Първо е пълно с някакви псевдомутри. Обслужващият персонал е съставен основно от нереализиращи се кадри по малки и средно-малки населени места, които не знаят и не могат да се грижат за гостите си. Отделно всичко е в прах и пепеляк от приключилите строителни дейности, а място на плажа е илюзия.