Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето

Туристът иска да мине евтино, а ресторантьори му угаждат
Обновена: 19 май 2015 08:33 | 19 май 2015 07:55,
97
Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето
Снимка: Булфото

Супермаркетите, които стават все повече в курортните комплекси, подбиват заведенията и изяждат бизнеса им. От това се оплакват ресторантьорите в Златните пясъци пред "Монитор", според които курортът вече съвсем е заприличал на варненски квартал. Въпреки по-малкото туристи те са категорични, че няма да повишават цените.

Капанчетата се опитват да придърпат клиентела във все още полупразния курорт, като намалят цените за българи наполовина. Най-скъпите риби в ресторантите са калканът и леферът, които вървят за 28-30 лв. за порция. Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв., а почти навсякъде в курорта мешаната скара е 18 лв. Телешкият стек е 24 лв., а пържените картофи са по 3 лв. порцията.

Ракията е от 3 до 6 лв. за 50 грама, според вида и качеството, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв.. Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка – 1,50-2 лева.

Кръчмарите отсега наемат викачи, които да зарибяват чужденците, за да влязат в заведенията им. Други поставят рекламни табели, с които предлагат безплатна порция мезе при 5 поръчани бири или пък при две поръчани бири - третата е безплатна. Плодовете обаче са скъпи, като българските ягоди вървят 12 лв. килото, докато на пазарите във Варна са само 5 лв. Ябълките и крушите са по 5 - 6 лв., а розовите домати, по 8 лв.

Сянката на плажа също е излиза прескъпо, като и това лято ще се плаща по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг и по 3 лв. за шалте.

Ранните туристи по морето тази година са сравнително по-малко за разлика от предходни години, коментират с безпокойство в бранша. Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения, заради прогнозирания отлив на гостите от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече хора от тези страни, докато сега те се броят на пръсти, казват хотелиерите.

Въпреки това, курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон. На “Златни пясъци” работят близо 30 хотела, в които вече има гости от Германия, Франция, Хо¬-ландия и въпреки кризата - от Русия. Повечето от тях обаче не са организирани туристи, а са с индивидуални резервации.

Според експерта от Варненската туристическа камара, доц. Стоян Маринов, надеждите са за записвания в последната минута, което означава, че някъде към края на юни, може би ще има раздвижване на кризисните пазари и благодарение на ново сваляне на цените и прибавяне на екстри към офертите, туристите от тези страни ще тръгнат и към нашите курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
CC преди 8 години
Какво сега, сезона се очертава много слаб и мутро-хотелиерите започнаха да плащат на медиите да пускат статии как цените на нощувките били паднали, как децата едва ли не до 18г ще нощуват без пари и как магазините били евтини. Само дето някак си не схващат, че ние в блокове не щем да почиваме. Блоковете, асфалта и бетона си го имаме и тук, що да плащаме за да дойдем пак на такова.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен е той Петър да не го сменя по 3 пъти на ден тоя комп сутрин обед и вечер Аман от ламери
71
0
 
6
 
! Отговори
Дракон преди 8 години
Цени от заведение в Стария град в Пловдив/толкова беше пълно миналата седмица, че направо щях да откажа цацата, чаках я половин час - толкова поръчки имаше че в кухнята не можеха да ги приготвят/ -Порция цаца 200 гр - 3, 10, малка бира 1,80, голяма бира 2,50 , порция пържени картофи 2,20. Та решението е цените здарво надолу и спирате номера и бизнесът ще тръгне.ПС. Нама да пиша на какви цени ям тази седмица в едно ресторантче в София, че наистина ще Ви стане зле. /делите на 5/
70
0
 
36
 
! Отговори
петър преди 8 години
Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв.Такава порция е 200 гр. а на едро кило сафрид и кило скумрия са по 3 лева.Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. а на едро литър наливна бира е 80 ст.Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка 1,50-2 лева.Като гледам надценката се движи в рамките на 300 %.Нашите ресторантьори искат да станат милионери за едно лято, пък хората им показват среден пръст и отиват в Гърция и Турция.
69
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак опирме до същото - не е луд този дето яде баницата, а тоя дето му я дава! Докато има хора които позволяват да ги мачкат и толерират мизерията там, ще има и кожодери и печалбари. Елементарно. Най-близкото спасение естествено е в Гърция.
68
1
 
35
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
туриста иска КАЧЕСТВО. като няма качесво има МАГАЗИНИ. никой нормален човек няма да си даде парите за храна от преди пет дена която може да го натрови.
67
0
 
70
 
! Отговори
бегом в Гърция преди 8 години
Хич да се не оплакват, а да си сменят чипа. Готвят от хиперите с ***,пробутват стари неща. В едно заведение ни сервираха манджа, направена с нарязани пържоли от скара.Примери хиляди В друго ни сервираха почти сурово месо. Върнах го с триста зора, все пак децата ми щяха да го ядат. Хич не се трогнаха,гнидите неедни,повръщат-пари не връщат, но познайте, след като си тръгнахме на третия метър ни спря патрулка?! по сигнал за скандал! с готовност да ни мачкат. Ако ще да фалират всички, нихната..
66
1
 
49
 
! Отговори
Blake преди 8 години
с такива цени на фона на мизерното "обслужване", ше има да чакат клиенти :)
65
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ви случка от лето 2014, Златни Песъци:Сядаме 4 човека семейство с деца на 6 и 8 в едно ресторантче. След 20 мин ни взеха поръчката. След още 20 на съседната маса седна една ***, запали си цигара и взе да си преглежда некакви сметки. Викам сервитьоро и му викам: таа що пуши? А той: йеми тува йе управьитьелката. Викам му тя сега да ти яде манджите и да ти плаща сметката.Да се научат що е кухня и обслужване, па после да ми реват от магазини!
64
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега им пък магазините виновни!Да отиват нашите пишман-ербап хотелиери и ресторантьори на Марс! Там нито магазини ще им пречат, нито гръцки курорти. Ще могат да си ограждат колкото искат пясък и да си леят колкото и където искат бетон. Също няма да им трябва и една пречиствателна станция. И ще могат спокойно да псуват туристите. Тук като не им харесва да си обират бетона и да се махат!
63
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой ще иде на тая мизерия , която цари тук бе? в гърция цените са същите, а обслужването, чистотата и почивката са несравними!
62
1
 
52
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Баси и цените държат тия. Тези цени са по-скъпи и от София даже. После да не реват, че нямало турист и нямали клиенти. Ако и на тях им смъкна по 10 кожи, едва ли ще са много доволни. Да не говорим, че качеството на услугата е ниско.
61
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените в тази статия са измама, в действителност е много по-скъпо, мизерията е навсякъде, мръсотия и строежи...По-добре да се ходи в Гърция, Турция или Хърватска.
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Type the author nameГлей сега: Значи отивам за две седмици на море, като включиш ще разбереиш че две седмици са 16 дена. Спя без пари, щот така съм се устроил, ям домати, чушки и лук от градината, нося си ги естествено, пия домашна ракия, щото съм копал лозе, и се наслаждавам на почивката си. Спя до когато искам, ходя на плаж когато искам, цепя, ама не кренвирши, когато си поискам, не когато ми дадат, и честно да ти кажа си завиждам....
59
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е пазарна икономика,щом не им изнася,да се изнасят :) Все едно аз да продавам 1 шише вода за 100 лева ,а друг да го продава за 1 лев,и аз да рева че ми подбивали цената !!!
58
0
 
55
 
! Отговори
Тухлата преди 8 години
Хотелиерите и кръчмарите по морето да си гледат работата... :-)
57
4
 
4
 
! Отговори
Шмайзер преди 8 години
До тъпчоАбе ти може и да си бил там, но като ви знам как стоите по 3-4 дни надали си имал време за такива неща.
56
0
 
26
 
! Отговори
О преди 8 години
Простичка сметка: ако цените ви са по-ниски, така ще докарате на море , хора които на пръв поглед не могат да си го позволят.Повече клиенти даващи ви по-малко пари, не е ли същото спечелване за вас хотелиерчета като по-малко клиенти които да одрусате повече?!И както много от нас казаха нашето море си е БГ работа......
55
2
 
4
 
! Отговори
тъпчо преди 8 години
Шмайзер ли си,къв си,не те знам,миналата година бях там...
54
3
 
18
 
! Отговори
Type the author name преди 8 години
до 61Какво точно ще разцепваш на морето за две седмици / освен някой друг кренвирш от "месо" разбира се/ като ще ти е скъпо и на плажа и в дискотеката и на паркинга и шезлонга.....Вместо да леете жлъчни сокове, забележете че никой не е по-голям от пазара, ако цените са неприемливо високи, ще трябва сами да си ги коригират.