Нямало тайна среща на шефове на болници в МЗ

Начев: Обединението не означава мегаструктура
Обновена: 22 май 2015 11:58 | 22 май 2015 11:56,
2
Нямало тайна среща на шефове на болници в МЗ
Снимка: архив, БулФото

Обединението на администрациите на деветте болници в карето на Александровска не означава създаването на мегаструктура. Болниците остават самостоятелни, но общо сдружение ще управлява немедицинските дейности. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина", пред bTV във връзка с идеята на Петър Москов за обединение на столични болници под една шапка.

Проф. Начев отрече да е имало тайна среща на директорите на болниците в Министерство на здравеопазването, срещата била официална.

Още по темата
След въпросната среща стана ясно, че директорите на деветте болници в карето около Александровска болница са съгласни да се обединят в гражданско дружество.

На срещата пред директорите е бил представен проектът на договор за гражданско дружество, а днес предстои среща с юристи за уточняване на детайли по документа. Предстои да се определят и вноските на всяка болница за издръжката на гражданското дружество. То ще бъде оглавено от Красимир Ангарски.

"Това не е обединение. Става дума за създаване на едно гражданско сдружение по Закона за задълженията и договорите, което дори не е самостоятелно юридическо лице. Болниците си остават самостоятелни, но създават едно сдружение с цел управление на немедицински дейности", заяви Начев.

По думите му това не е сливане. Дружеството ще има за цел да подпомага дейността на болниците и ще се занимава с общи дейности – храна, транспорт, стерилизация, управление на проекти, поясни той.

Въпросът за поръчките за лекарствата не е разискван, но е добре те да бъдат обединени и да се извършват от гражданското сдружение, каза още той.

Съкращения на администрацията на болниците ще има и това е целта – да се съкратят разходи за администрация. Въпросът е да се облекчи дейността. Трябва да има координация и да не се припокриват дейностите в отделните болници, допълни още Начев.

Ще съкращават ли медицински специалности четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто не мога да повярвам, че това се случва. Оказа се, че някои мъже за власт са бетер най-големите ***. Тези хора не може да си вярват в това което говорят - ще съкращават администрацията за да намалят разходите, а ще плащат за създаването на нова и повярвайте по-голяма такава, с нова ръководна и организационна структура. Логистиката на толкова много лечебни заведения за цялата стопанска дейност не е лесна работа. От друга страна всяко лечебно заведение ще има администрация.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К енд Д- келепир и далавери е новото име на дружестватоКомисионни ще падат