Част от ромите напуснали Гърмен, страхуват се

Качили се към планината, други заминали към Гоце Делчев
Обновена: 27 май 2015 19:03 | 27 май 2015 18:49, Анисия Иванова
72
Част от ромите напуснали Гърмен, страхуват се
Снимка: Булфото

Част от ромите от квартал “Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево, тъй като се страхуват от създалата се ситуация. Това коментираха пред "Фокус“ жители на Гърмен.
 
Някои от напусналите са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове. Част от тях са се заселили в местността "Черешите” под така наречената "Момина кула” в Гоце Делчев. Големи катуни с деца и възрастни хора са се настанили и в местността "Мишева поляна”.

Още по темата

Вече започна изпълнението на част от мерките за овладяване на напрежението в община Гърмен, набелязани на работната среща преди два дни с участието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Представители на полицията и служители от общинската администрация извършват проверки на адресната регистрация в ромския квартал "Кремиковци”, както и на автомобилите и свидетелствата за правоуправление в района.

Дирекция "Национален строителен контрол" е изпратила уведомителни писма до Общината и Областната управа за подновената процедура, предшестваща принудителното премахване на незаконните постройки в ромския квартал в Гърмен.

След изтичането на сроковете за доброволно премахване ще се пристъпи към избор на изпълнител за принудително събаряне. Дотогава трябва да се намери вариант за временно настаняване на останалите без дом, както изисква законът. Към момента решение на този проблем няма.

След изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол” – Благоевград, през 2012 г. от ДНСК са издадени 124 броя заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход в местност „Падарката“, землище на с.Марчево, община Гърмен.

По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево, община Гърмен, са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в село Мосомище, община Гоце Делчев.

Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи. С писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране ДНСК временно спира  принудителното премахване на незаконните строежи до решаване на жилищния проблем.

Към настоящия момент ДНСК отново е отправила до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване на незаконните постройки, институцията ще започне процедура за принудително премахване.

Днес протестиращите жители от Гърмен и други села от района ще проведат поредния мирен протест-шествие от площада до входа на ромския квартал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гъбарския сезон дойде на есен с песен обратно.
39
0
 
3
 
! Отговори
ние преди 8 години
да извадиме оръжието. Държавата се е оплела в собствената си мрежа на безпомощност и безсилие.Ние заставаме зад всяка идея и действие за пълното изкоренявана на крадливият манталитет у всички хора в България. Смъртното наказание е отменено, но не е забранено. Крадеш - получаваш наказание независимо каква е стойността на откраднатото. Да се краде сякаш е генетично заложено и затова е необходимо да се работи точно с генетиката . Трябва да се осъзнае , че не може да притежаваш нещо , което не си заслужил според законите на Вселената
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе товарете ги на кораби и на азиатските острови
37
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Щом са започнали е добре, сега със сопи да помогнат и на другите , та да се изнасят по дяволите.
36
0
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Извинете, но квартала не се казва "Кремиковци". Местните го наричат Джурасик Парк !!!
35
3
 
2
 
! Отговори
Светла преди 8 години
Вместо да настаняват *** и бежанци да настанят ромите, те са по българи от тези натрапници дето ще заселят по българските земи.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще събират билки и гъби-тцъ. Всички знаят как берат череши с клоните,та ако трябва и дървото ще отрежат. Трябва да са далече от природата-в морето,морски катун
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи нямат нужда от оборотни жилища. Катунът е техния дом. Следователно незаконните къщи не са им единствено жилище и могат да се съборят веднага.
32
0
 
7
 
! Отговори
До SS преди 8 години
Новина е лошо, щото ромите не са напуснали нищо просто са преместили незаконното строителство на няколко километра в съседните села
31
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 8 години
Новината е добра, на тази "част от ромите напуснали Гърмен" трябва да е 100 %
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има решение:Правят се трудови лагери, бутат се всички незаконни гета и жителите им се настаняват в лагерите. Започват да се обучават и да работят в тях, след като се ограмотят, научат на занаят, и посъберат някой лев от заплатите ще напуснат лагера. Ето това е интеграция! Нека и те да разберът какво е ЗО, ДОД и т.н.Лагерите нищо не им пречи да провеждат тухли, керемиди и без това ги внасяме сега. Могат да се правят лагери за производство на селскостопанска продукция и животновъдство.
29
2
 
9
 
! Отговори
Maikavi преди 8 години
50 che odat u planinata .. Sled 2-3 meseca che se vurnat 500
28
1
 
17
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Гората е за животните! Иначе разликата с партизаните е малка. Сигурно и те след години ще бъдат приЗнати за някакви активни борци :)
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Neshto mi merishe na rasizum no dano da gresha ,BG varvi kra4ka po kra4ka na razdelenie na narodite
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dori ne sa iali boi i biagat.gonete gi na otriadi :)
25
21
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АТАКИСТ БИХ СЕ ЗАСТЪПИЛ И ЗА БЪЛГАРИТЕ ,БИХ ЗАЩИТИ ВСЕКИ ,КОЙТО ИМА НУЖДА ! НО В МОМЕНТА БЪЛГАРСКИТЕ НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ НЕ ЗАМО ,ЧЕ НЕ СЕ СЪБАРЯТ ,А ДОРИ СРЕЩУ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА СЕ УЗАКОНЯВАТ ! ТАКА ,ЧЕ В МОМЕНТА МИСЪЛТА МИ Е НАСОЧЕНА ОТНОСНО ДИСКРИМИНАЦИЯТА КЪМ *ТЕ ! ТЕХНИТЕ НЕЗАКОННИ КЪЩИ НИКОЙ НЕ ГИ УЗАКОНЯВА , ДЪРЖАВАТА УМИШЛЕННО ИЗЧАКВА ДА СЕ ДОВЪРШАТ ОБЕКТИТЕ ,ДА СЕ НАПРАВИ ОБОРОТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ ПРОДАВАЩИ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ,И ЧАК НАКРАЯ СЕ РЕШАВА ДА СЕ СЪБОРЯТ КЪЩИТЕ!
24
1
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До :( ДОШЛО Е ВРЕМЕТО И ЗА ТЯХ ---НЕМА ДА ДОПУСНЕМ ДА СЕ КАЧАТ ПАК СЬЩИТЕ БЬЛГАРОМРАЗЦИ ОТ 1989 ДО СЕГА
23
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯкакво си се загрижил само за тях---КЬДЕ ОСТАВИ БЬЛГАРСОТО НАСЕЛЕНИЕ
22
21
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
КАКВИ СА ТЕЗИ НЕЗАКОННИ СТРОЕЖИ БЕ ,КАКВА Е ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА ?! КЪДЕ БЕШЕ ДЪРЖАВАТА КОГАТО СЕ СТРОЯХА ТЕЗИ НЕЗАКОННИ КЪЩИ ?! ДЪРЖАВАТА ДА СИ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА И ДА НАСТАНИ ТЕЗИ ХОРА В ОБОРОТНИ ЖИЛИЩА ,ДА НАМЕРИ РАБОТА ЗА ТЯХ ,В ЧИСТОТАТА ,ПО ОБЕКТИТЕ И ПР. , КАКТО ПРАВЯТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ СТРАНИ В ЕВРОПА ! А АКО НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОСИГУРИ РАБОТА ,ТОГАВА ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПЛАЩА ПОМОЩИ ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА ПРЕЖИВЯВАТ БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА КРАДАТ ,КАКТО СЕ ПРАВИ ВЪВ ВСЯКА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА !
21
2
 
19
 
! Отговори
25г. преди 8 години
''Някои от напусналите са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове.''Да ви имам бягането и аз бягам от опасностите всеки ден като ходя на работа ...