59% от българките ще родят, без да имат мъж, пари...

"Екзакта": За 89 на сто от жените е важно да станат майки
77
59% от българките ще родят, без да имат мъж, пари...
Снимка: архив, БулФото

59% от българките заявяват, че финансовите трудности не биха ги спрели да имат деца. Данните са от проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 16-27 април между 703 жени на възраст 18-43 години по проект "Майка навреме".

Липсата на средства е сериозна бариера пред намерението да имат деца на над 28% от жените. Най притеснени от ниския си стандарт са тези, които все още учат във ВУЗ-ове, както и живеещите в столицата, предаде "Фокус".

72% от интервюираните твърдят, че имат сериозна връзка в момента, а 80% посочват, че обичат своя партньор.

За 20% от жените отсъствието на постоянен партньор не е пречка да имат дете. Така мислят дамите със стандарт на средния, както и тези в по-напреднала възраст. 59% от интервюираните обаче признават, че не биха искали да раждат, ако нямат партньор до себе си.

Стабилното партньорство е по-важно за жените над 24 години, както и за изпитващите материални лишения. Сред младите жени на възраст под 23 години прави впечатление огромната значимост на ценността да имаш сериозна връзка, посочват социолозите.

Кариерното развитие е водеща ценност след любовта при жените на възраст над 36 години. Значимостта на кариерата расте и сред жените с по-високо образование.

89% от българките посочват, че за тях е особено важно да имат деца. 38% казват, че не планират раждане, защото вече са станали майки.

За 11% това не е особено важно – основно заможни млади жени между 18 и 23 години. Според социолозите част от отговорите се дължат на моментния им статус.

За 77% от жените, които все още нямат деца, е много важно да станат майки. Близо една пета от жените без деца споделят, че за тях е донякъде важно да имат деца, а само 5% заявяват, че  изобщо не искат да имат деца.

12% от интервюираните жени желаят да имат деца в обозрима перспектива до 1 година. 14% не биха искали да раждат в следващите една-две години. В по-дългосрочен план между 3 и 5 години деца искат да имат 13% от участвалите в проучването. 6% отлагат майчинството си за след пет и повече години.

17% не се наемат да посочат период от време, в който искат да родят дете.

Факторите, които обуславят решението, са стабилната връзка с партньор - за 56% от жените, финансовата обезпеченост – 44% от жените. Подобно мнение се среща все повече сред жените от столицата, както и тези на възраст между 30 и 35 години. „Очевидно представата за добра майка е свързана и с финансовата обезпеченост”, посочи Лидия Йорданова от "Екзакта", която представи изследването.

Ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от жените твърдят, че биха опитали с „ин витро” оплождане, други 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без дете.

86% от анкетираните жени твърдят, че знаят за възможността да се замразяват яйцеклетки.

Същевременно се отчита недобра осведоменост за "работата" на биологичния часовник при жената.

Изследването е във връзка със започваща информационна кампания "Колко е часът според твоето тяло", имаща за цел да информира жените за границите на репродуктивните им възможности.

Проектът е социален и е насочен към подкрепа на майчинството. Особен акцент ще се постави на изследването на яйчниковия резерв, как да се съхранят шансовете за забременяване чрез замразяване на собствени яйцеклетки, ако жената няма партньор или не планира бременност в конкретния етап на живота си.

"Майка навреме" ще бъде и в помощ на жените, които страдат от заболяване, повлияващо негативно качеството на яйцеклетката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Майки навреме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
До АнонименА ти жените да видиш..... Алеле мале! Как да обречеш детето си да вземе ген от това същество :)
24
3
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Това е целенасочен, обмислен, прикрит геноцид над българското население от страна на сатанинското сборище. Чрез т.н. тиха война без сътресения, чрез "стабилност" българското население бива унищожавано чрез демонски доктрини представяни за свободи и права, все по ниска покупателна способност, толериране и насърчаване на престъпни малцинства, стрес и лоши работни условия и т.н. от крипто-ционисти. Единственото което ме успокоява е знанието че тези злодейци ще горят в ада, защото праведен е Господ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да допълним статистиката: над 6 милиона аборта за последните 50 години. И това са само официалните...
22
0
 
6
 
! Отговори
чуденка преди 8 години
Гените или средата в която израства индивида включващо възпитанието е по същественото, м?
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ако няма кой да ти даде пари за памперси, няма да ти купи количка за бебе и няма да ти плати секциото, ще се откажеш да имаш деца? Е, не...
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма какво да мучите. Това е част от естествения отбор и ще се размножат само тези, които наистина се смятат за ценни и достойни. Светът няма нужда от хора, които се възпроизвеждат само защото такава е модата.
19
14
 
5
 
! Отговори
Лош матрял преди 8 години
Много лош човешки материал коментира под статията-душевно беден и страхлив.Деца се правят и гледат от нормални хора (каквито са междувпрочем малцинствата в България) а не от вечно недоволни и с чувство за нямане недооценени наполеоновци(95% от т.н. етнически българи).Българина все няма и друг му е виновен.
18
1
 
11
 
! Отговори
Реалното състояние преди 8 години
Крайно недостатъчно е да се изследват мненията само на 703 жени и въз основа на тях да се правят изводи.Като цяло, българките биха родили по две деца преди да са навършили 36-38 г., при две условия: ако имат постоянен, стабилен партньор, на когото имат доверие; ако са финансово обезпечени. Това означава, че дълбоко в сърцето си българката иска стабилен брак и спокоен семеен живот, в условията на който да успее да даде добро възпитание и образование на децата си, а също и да ги обезпечи.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи демографската катастрофа си я има -щом с призиви /плакати остава да направят и лозунги :)/ ще асърчават раждаемостта .Пелените не се купуват с призиви -а с пари ,да не говори мза другите неща .То има някои ромки с по 5-10 деца ,без мъж /самотни майки/ и без пари - и квооо -към този идеал ли да се насочваме .Количество,количество -за да има работна ръка и избиратели/че иначе политиците и бизнеса умряха ....
16
4
 
3
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Ей ся Волен ще оправя раждаемостта, не бойте се, братя българе...
15
6
 
8
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
на кой му пука за *** държава.тези които са призвани да бъдат лидери на нацията са най големите ***.такова животно -държава БГ отдавна няма
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те българките хубаво искат да имат дете, но 1. А всички знаем, че двама души създавайки 1 дете не подпомагат прираста на нацията. За това са необходими поне 2 деца, а те вече трудно се гледат поради лошите финансови условия в България, пък и поради нежеланието на родителите да се изтормозват с гледането на 2 деца. така че свиквайте, че България няма да я има след 50 години
13
2
 
14
 
! Отговори
Бездетен преди 8 години
Пропуснали са да питат мъжката част на населението искат ли, не искат ли :) Колкото и да напредват технологиите, общо взето все още трябват двамата за тази работа (зачеването) :)
12
5
 
9
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Ta ot tozi stress i bezparichie veche na myze ne im stava,za kvi deca stave vypros?Poveche ot 70% sa pylni impotenti,a i xomofobi pri tova.Goliam sram!
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И акушерките изтрещяха за пари и ако не си платиш добре рискуваш да останеш без наследник.
10
6
 
6
 
! Отговори
До 1-ви преди 8 години
МАЧКАЙ !!!
9
4
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Dajte pari za bezenci.Te shte nacvykat deca kolko trebe.Ima i krasivi myze sred tiax!
8
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 35 г. почват да раждат ***, аутисти и психопати и е по-добре да не раждат. Преди 18 г. раждане и аборт са криминални, но МВР са корумпирани и не правят нищо.
7
14
 
9
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Stiga s tei zeni!Europejci sme!Mozem da obichame i myze!Po razlika ot divi narodi.Lichno az obicham B.B.
6
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако жената не е стока, е трудно да намери нормален мъж.