Данък "Вредни храни" - до 10%

Новият налог може да бъде въведен най-рано догодина
Обновена: 29 юни 2015 08:56 | 29 юни 2015 07:21, Веселина Йорданова
111
Данък "Вредни храни" - до 10%
Снимка: архив, Ройтерс

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За жалост повечето коментари доказват едно- ниската хранителна и обща култура на масовия човечец тук. Който няма как- заслужава си е положението,в което се намира.Следват десет минуса,от десет парчета,завършили по милост училище,които мислят,че захарта в плодовете и онази, в пакетите, както и глюкозата в болницата е едно и също.Че в болниците ви слагат сол от солницата.Че месото е единственият "белтък",от който може да се набавят белтъчини и че ако няма пилета идва краят на света. Много тъжно.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм "за" данък върху всички ***, които ни слагат в храните, като започнем от натриев глутамат, палмова мазнина, аспартам и т.н.
98
2
 
4
 
! Отговори
Тео преди 8 години
"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни"...ето това изречение изчерпва въпроса,относно компетентността на министъра.Според мен се чудят как да запълнят това пробито каче здравната каса,и за това се чудят чия кожа да одерат.Относно вредните храни съм съгласен,но защо с този данък вместо да хрантутим неуредената каса не субсидираме производителите на полезни храни,а именно зеленчуци,ядки,пилешки и рибни продукти? Защо да храним търтеи?
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно - трябва да си носим и въжето, когато решат да н бесят.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи аз сега ако реша да произвеждам кайма от изходни органични вещества, която ще е вредна, няма проблем, стига потребителя да плаща на държавата 10% отгоре?
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ние дишайки отровния въздух, пак си вредим на здравето. За наглостта да дишаме мръсен въздух ще плащаме ли?
94
1
 
4
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Поредното изтупване на брашнения чувал и лапане от ненаситните власт имащи под предлог за загриженост на целокупното население което е толкова тъпо ,че не знае що яде и има нахалството да боледува.
93
1
 
5
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До АнонименУмнико, в болницата да не би да вадят един пакет захар "Зехира" и да ти я дупчат в банката. Много оригинални умове имало в тая България, да се чуди човек, защо не сме по-развита страна.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"КОЙ" продаде болниците, бре, що спите протестери? Излизайте, че след далаверата КТБ иде нова, много по-вредна за човека в България.
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глюкозата и солта се влива във вените в болниците. Доктор Москоменгеле казва, че били вредни. Без захар и сол човек загива. Това не е доктор, а ***.
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В болниците има много захар и сол и кофеин. Банките с глюкоза в болниците да се обложат с данък. Банките със солен физиологичен разтвор и лекарствата с кофеин да се забранят като вредни, да се наложи данък.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В плодовете има много захар. Трябва да се забранят
88
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
mi to po taq logika utre 6te slojat danak vredni lekarstva xa xa
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се въведе данък само върху ГМО храните.
86
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
danak vredni xrani i tova dijivqxme vmesto da gi sprat da gi zabranqt ,ami prostaci tezi xrani gi qdat ne samo vazrastni ami i deca,e tava li sa evropeiskite cennosti
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са толкова вредни храните, защо изобщо се произвеждат и къде е контрола в цялат схема? Значи няма проблем да се продават храни бъкани с хормони, консерванти и какви ли не ***, но виж ако решиш да си ги купуваш, извънреден данък. И после БКХ ще ни убеджават как пробите не били валидни. Хем рушветчета да муцат от производителя, хем данъче от потребителите, а че хората масово боледуват от храните няма проблем, стига да си плащат данъка.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е реформата. Най-после разкриха картите за далаверата. Къде са протестерите, платени, безплатни протестери и загрижени НПО-та?
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако решим да умрем данък смърт ще има ли?
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойдохме си на думата що е реформа - всичко обществено да премине в реформаторски ръце, като при костов. Обществото ще издържа още частни болници с обществени средства и данъци, ще се плаща допълнително, а при всяко неплащане частните болници ще спират работа и ще изнудват за още пари пациентите и обществото.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много овце са съгласни с Наркомана. Той иска да направи като Костов РМД-та и да продаде болниците. Това е реформата на деформаторите. Само болници останаха за ограбване за свои хора. Герб плюят Костов, що продал това, онова, а сега мълчат и ще се наредят за още. Народът се ограбва в момента,а той спи.