Мечтаната професия за младите - чиновник с висока заплата

Има много и качествени работни места, липсват компетентни кандидати
Обновена: 29 юни 2015 13:01 | 29 юни 2015 13:00,
147
Мечтаната професия за младите - чиновник с висока заплата
Божидар Данев. Снимка: архив Булфото

В България работодателите предлагат достатъчно много и качествени работни места, но проблемът е, че няма достатъчно младежи със съответните умения и компетентности за предлаганата работа, каза пред журналисти изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в рамките на форум за младежката заетост.

В момента секторът на информационните технологии (ИТ) се нуждае от няколко хиляди работни места, аутсорсинг секторът и машиностроенето също предлагат хиляди вакантни места, но има пропаст между уменията и компетентностите на младите и нуждите на бизнеса, каза Данев.

Като много съществен фактор той посочи, че е подменена ценностната система на младите – повечето желаят да са чиновници и да работят в обществения сектор, за да получават по-високи заплати.

Още по темата
А в същото време частният сектор "храни" обществения, където темповете на нарастване на заплатите са по-високи. Друг фактор, който деформира ценностната система на младите е, че заплащането е твърде ниско, но проблемът по думите на Данев е в маргиналната икономика.

По думите му намаляват хората, които предпочитат средното специално образование, което е и най-търсеното от бизнеса. "Икономиката ни започва да търси хора, които са на средното равнище, а дефектът е, че огромната част от хората с висше образование са в науки, които в момента не са необходими на пазара на труда – право, икономика, социални науки", каза Данев.

Според него висшистите са слабо подготвени – няма инженери, математици, подготвени в медицинския сектор и това е, защото младите не желаят да учат трудни науки, каза Данев.

Подобна теза изразиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), откъдето отбелязаха, че има отлив от професионалното образование и хиляди свободни работни места, които стоят вакантни, защото не са желани от безработните.

По време на форума вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че проблем за мотивацията на младите е и фактът, че много от тях получават пари от работещите си родители в чужбина. По данни на вицепремиера от БНБ около 1,7 милиарда лева годишно влизат като трансфери у нас от чужбина. Той коментира, че младежите получават за издръжката си от чужбина много повече, отколкото биха получили тук, ако работят.

Калфин призова социалните партньори за предложения как да се мотивират младежите да учат и да работят, защото в момента това е най-сериозното предизвикателство. Според него бизнесът трябва да се замисли и да увеличи заплатите в някои производства, за да стимулира и кандидатите да заемат вакантните позиции.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи в рамките на дискусията, че нито планът "Юнкер", нито само държавни политики могат да помогнат за намаляване на безработицата. По думите му посоката е за икономически растеж, основан на инвестиции. Той отново подчерта, че и в момента икономиката ни е в състояние да дава по-високи заплати в частния сектор, защото доходите са много съществен фактор за мотивацията на младите.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
15
 
! Отговори
WArna преди 8 години
Г - н Данев, искат да стават чиновници защото макар и ниски заплати..примерно 500 - 600 лева ги получават,осигуряват ги на тези пари. Спазва се КОДЕКСА НА ТРУДА. А в частната фирма ми дават 800 лева на ръка а на документи ме осигуряват на 400 лева.Изстискват те като гъба, дават ти отпуска по време когато не искаш. Лятот не можело, по Коледа също не можело. Та затова всеки млад завършил вишист става полицай, военен и ако има повече връзки в някое Министерство.И стига сте облъчвали хората, че заплатите в сектора са високи. Да те са високи в министерства и агенции...няма спор.Върви да се разход
70
2
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
До Анонимено ти си от старите е т и си от поколението на мутрите -та вашето мутренско поколение е мноооогоооо далече от немските бизнесмени -та затова има да се оплаквате за кадърни кадри :))) и не се притеснявай за моето поколение :) 80 % от нас не работят в Бг -за вас дърти разбирачи -то и затова вашия представител бивше ДС ченге се оплаква че няма ''кой да му работи'' де..:)
69
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека си го кажем - на никой не му се работи, обаче иска и 5000 евро заплата. Това може да стане само покрай европроектите, които се държат от герберите и чрез тях се корумпират цели общини, балабар с кметове и общински съветници. Цветанов направи в Бг всичко така, че ако не си член на ГЕРБ си обречен да *** мухите. С какви прави мислите, че кмета на Балчик си лупи БМВ-то за 150 000? Естествено, че европари по европроекти.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодателите са пишман и негодници - ТУ София има и добри факултети издават двойни дипломи с Карсруе , ЕУколе Париж.. Има хора работят в Мерцедес и къде се сетиш .. само нашите работодатели не може да угоди..
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт. ИТ инженер съм и получавам оферти за работа от фирми дори без да си пускам CV-то никъде, просто е достатъчно да присъстваш в определени социални мрежи. Мои познати завършили социология и културология се чудят къде да работят...
66
5
 
1
 
! Отговори
ceci_ преди 8 години
коментари 71 и 75 са написани от мен
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките дебеловрати бизнесменчета в България - нямало желаещи да им работят за без пари. Колкото и да се напъва Божидар Данев в лъжите си, че младите нямали нужните умения и компетентност, едва ли някой ще му повярва. Как става така, че същите тези млади, ако избягат от България изведнъж стават компетентни и с умения? Да не би извън България да им плащат нормални заплати? Същото важи и за останалите, т.е. не само за младите. Нашият дебеловрат бизнесмен с основно или по-ниско образование иска
64
2
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 8 години
До Анонименкъде ги видя толкова много франсета и немци-работодатели в Бг само:)) и точно обратното повече българи работят извън територията на БГ ,това трябва да ти говори нещо за УСЛОВИЯТА НА РАБОТА в тази територия .А пък винаги има френски и немски работници -докрайте си тук в Бг ,да ви работят качествено и високопроизводително ,аа и за 500-600 лв на месец
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългаркаАз съм в частния сектор и имам всички тези привилегии също плюс заплата, която се съмнявам, че нормален държавен служител би получил, та пак опираме до знания, възможности и доказани способности
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 67Нещо не разбирам:"веднага хукват да бягат и точно такива се оплакват, кадърните отдавна работят за хубави пари."Къде в схемата са "качествените" работни места на чичкото по-горе? "Хубави пари" са явно повече от летвата вдигната от чиновническите заплати ;-) Това не е нашия случай, в момента обсъждаме статията П.С. Сега ако кажеш че при теб има обучение и перспектива от 5-6к заплата ще взема да се върна в БГ. Само дай координати ;-)
61
3
 
8
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
До Анонимене именно де ,чичо м ие инженер ,на 60 год е вече ,иам стаж колкото искаш ,има собствена малка фирма ,прави машини,изучи сина си за инженер ,да му помага ,не ходи да се оплаква че ''нямало инженери''. Бг ''бизнеса' 'да осмисли факта че без да вложи пари в нещо -няма как да получи нещо наготово.Умни ,образовани,знаещи, можещи и т.н кадри не падат като камъни от небето..А като добавим и смешните заплати .. да си реват от бизнеса де ,свободна държава сме все пак
60
5
 
8
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Да и аз искам да работя в държавната администрация, защото: получавам сигурна и то не много ниска заплата на точно число, защитена съм от закона за държавния служител и разни синдикати (учителски, полицейски и др.), не плащам осигуровки - нито здравни , нито социални, Имам безплатни медицински прегледи и почивка с намаление за цялото семейство, ползвам много често и пари за транспорт до работното място, ходя в командировки, ползвам привилегии при кандидатстване за,а по-късно и закуп. на об.жилищ
59
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ако едни хора не могат да смятат и да четат,за какви кадри ги готвите?
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 59.Не е факт :-) но дори и да не стана, не ми тежи, реализирал съм се в своята област, сега търся развитие по-натам, не се оплаквам, добре ми е. Работодателите от вида по-горе са ми силно паралелни, да се оправят, нямам общо с тях. При нормалните работодатели има опашки от хора, измекярите все не могат да си намерят "качествен матр'ял" :-)
57
4
 
11
 
! Отговори
БГ инж. преди 8 години
Най мразя да работя за червени капиталисти и за мултинационални тарикати.
56
3
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 8 години
До Анонименпримери -за кой -КОЙ ,чиновници искащи подкуп, НАП ,НОИ /бездънни ями/ мутри -накаря след акто удариш чертата излзиа че арботиш за да може всички тези да са добре да смучат пари от теб -а за теб самия не остава нищо.Мерси от такъв собствен бизнес :) Бг е за големи фирм и-на бивши ченгета ,мутри и държ.чиновници -всичк ите крадат на едро .Който е с акъла си -работи извън Бг.Изключения има ,но те са малко и недостатъчни...
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62Точно така, интелекта ми. Нямам интелект на бизнесмен полезен съм в други области и затова ми плащат. Не ме е срам да го призная, не виждам и нищо лошо в това, да си търся по-добро място под слънцето... и то определено не е при този "байо" за по 600лв. Този може да ми яде опинците ако пожелае, заедно с "работодателите с качествени работни места".Най-вероятно за теб ще е откритие... но по-света хората не са само бизнесмени, има и стругари, сладкари, лекари и т.н.
54
2
 
14
 
! Отговори
1111 преди 8 години
Ами драги ми робовладелци от 20 и кусур години давате заплати само и само да не умре от глад работника за да може на другия ден да продължавате с експлоатацията му..Качектвените специалести искат качествено заплащане...това е като Джипа Ва батка караш BMWX7 а искакате да гори 5 бензин....ами не сатва!Айде марш у маалата да си намерите малкууу спциилисти с 8-ми клас макс и да ви идват на работа с коня........
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма държава в която да са управлявали икономисти и тази държава държава да просперирала в Германия и Япония след 2-та световна управляват бюрократи юристи , в Южна Корея , Китай и Иран управляват инженери.. Успехите на икономистите са Гърция , Чили , Аржентина.
52
2
 
8
 
! Отговори
ceci_ преди 8 години
До Анонимен 59На младите усилено ( и сега, ей в този момент) се _доказва_ че това е единствената печеливша стратегия, няма успешен пример на шлосер работил цял живот в завода, излязъл в пенсия и да е доволен .. и да се е случило в БГ. А шлосери се търсят и не само в БГ. Така че всичко което може и/или има желание - бяга а ще работят "в администрацията" и ромалете. Не е добре за никой, но без кръв това няма да се оправи, а за революция условията не са озрели.