Черешите по дърветата, задава се протест

Недоволни черешари плашат с гражданско неподчинение
77
Черешите по дърветата, задава се протест
Снимка: Булфото, архив

Напрежението в кюстендилското село Таваличево нараства, след като четвърти ден фирмите са спрели да изкупуват череши, съобщиха местни земеделски производители и от кооперация "Спасение". Над 200 души се събраха и тази сутрин в центъра на селото в очакване на благоприятна развръзка, съобщи БНР.

Още по темата
Обещаното съдействие от областния управител Виктор Янев да убеди италиански преработвателен цех в село Копиловци да започне изкупуване и да качат цената засега не дава резултат, недоволстват протестиращи, с които той е имал среща  вчера. Над 3000 души, сред които и цели семейства от Северозападна България и Гоцеделчевско, наети за берачи, сега бездействат, каза Кирил Генин, собственик на черешов масив в селото.

Протестиращите замислят блокиране на пътища и гражданско неподчинение, ако някой не им помогне да реализират продукцията си - над 50% от черешите в региона са по дърветата, необрани след като няма изкупуване.
Недоволните производители търсят начин да се свържат с премиера Бойко Борисов, но не успяват, каза председателят на кооперацията Борислав Гогев.

Прогнозите са утре изкупуването да бъде подновено, но на съсипващо ниска цена - по 50 стотинки за килограм.
Тонове череши стоят от 4-5 дни в гаражите, мазетата или градините - най-вероятно те ще бъдат за ракия, опасяват се собственици на плодовете.

За всичко производителите обвиняват наложения от десетилетия монопол и картела между изкупвачите и бездействието на държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
17
 
! Отговори
някой преди 8 години
50 сторинки не са "съсипващо ниска цена", дори и без субсидиите. По Великден ни продаваха марули по 3 лв. Аре бегай оттук, 4 лв за кило череши ли искате пак.
15
2
 
13
 
! Отговори
аре стига ве преди 8 години
Какъв "картел", кой им пречи сами да се оргнизират или да наемат логистика? И какво дремаха цяла година, че юли се сетиха, че тези прекупвачи не им харесвали?Проблемът е точно, че Боко ще им обърне внимание (после да се похвали) а трябва да ги прати у лево, да се научат.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Аз пък черешите си ги купувам от Женския пазар за 1.00-1.20лв. Което си е перфектна цена."За Женския пазар в София става въпрос.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък черешите си ги купувам от Женския пазар за 1.00-1.20лв. Което си е перфектна цена.
12
0
 
26
 
! Отговори
Сугласен с -10 преди 8 години
Под 3.50 аз във Варна не видях цена тая година.Масово бяха 4.50 . Е , затова няма купувачи. Да си ги натикат всички по веригата в ......
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току-що минах през магазин на голяма национална търговска верига. 30 юни е, а цената на черешите е 4 лв/кг. Тия "търговци" съвсем са изперкали.
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на пазара в люлин има 1л60 лв 1л80 лв 2 лв 2л20 лв ягодите по 3 лвв големите търг вериги ги знаете 2л69 лв доматите по 70 ст и на 1 лв кгтурски
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кат са толко много протестиращите - да се организират и да ги пуснат индивидуално на пазара!Догодина прекупвачите ще са елиминирани!- ще идват се молят за някой лев!
8
5
 
35
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Добре де, тия хора още в комунизма ли живеят? Защо не си договарят предварително изкупните количества и цени в договори с железни клаузи? Защо не са потърсили предварително алтернативен изкупен канал - било то в България или в чужбина? Защо в България продължава да има производители, които смятат, че тяхната работа се изчерпва с производствения процес, а реализацията едва ли не им е осигурена? Първо се осигурява пазар, а след това се мисли за производство, 1-ви принцип на маркетинга!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Кюстендилско сега е в силата си - добре узрял, и немският сорт "Жълта Драганова". Да знаете, че когато са узрели, този сорт череши са с почти кехлибарен цвят, едри са, твърди и също много сладки. Дребните, болнавожълти и не особено сладки черешки, които се появиха тук-там в София, или са обрани неузрели, или са от друга разновидност.
6
2
 
26
 
! Отговори
gtf преди 8 години
За да имаш успешен бизнес трябва да имаш качества на търговец или да си наемеш човек, който има тези качества и е склонен да работи за теб. Тези 200 човека, по 20 лв. отделете на месец, съберете се, обсъдете какво ви трябва, като не можете да си управлявате бизнеса - наемете хора, които да го правят. Младите седят без работа, вие чакате държавата - няма как да стане.
5
0
 
12
 
! Отговори
Преди няколко дена, преди 8 години
един с ник "Черешар" качи тук невярна информация. Така наречените "Хрущялки" не са сбор от различни локални сортове. Това е сортът с официално име "Ван", наричан в Източна България "Хрущялки", а в Кюстендилско - "Рускавици".Може да има известна разлика във вкуса и големината по места, но сортът е един.Те вече попреминаха и не са късен сорт, както твърди "Черешарят".Късният сорт е американски -"Бинг" - черни, твърди, едри и много сладки. Сега точно узряха в Кюстендилско.
4
0
 
14
 
! Отговори
.... преди 8 години
Не знам какво става , уж субсидии едно-друго , а цената на земята говоря за добруджа пада със страшна скорост , въпреки че агенциите за имоти пускат обяви на високи цени никои не купува ...става нещо.............
3
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срамота! На пазара черешите са по 3 лева, а ги изкупуват по 50ст. Каквито и транспортни разходи, фира и прочие да има пак остава огормна печалба.
2
2
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До -10и аз така
1
2
 
64
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Преди 1-2 години изяждах килограми череши, защото бяха на сносни цени. Тази година, е няма такива цени. Купил съм си 3 пъти и това е. Да си ги ядат, прекупвачите ли, производителите ли, не ме интересува. Аз мога и без череши. Ако и те могат без да продават, значи всички сме доволни!