Мерките срещу найлоновите торбички - без успех

Ежегодно по света се използват до 1 трилион
3 юли 2015 12:48, Надежда Бочева
11
Мерките срещу найлоновите торбички - без успех
Снимка: архив, БулФото

До момента в България мерките за намаляване на употребата на еднократни найлонови торбички за пазаруване нямат успех. Това се казва в позиция на няколко природозащитни организации - Екологично сдружение „За Земята“, „Грийнпийс България“, „Млади за Земята“, които съобщават, че 3 юли е международен ден за свят без найлонови торбички.

Забраната на тези торбички се подкрепя от европейското законодателство, казват те.

Природозащитниците обясняват, че този световен ден се организира, защото ежегодно по света се използват до 1 трилион полиетиленови торбички, което се равнява на 1 милион всяка минута. Средностатистическият полезен живот на една полиетиленова торбичка трае 12 минути, след които тя се превръща в ненужен отпадък.

В Европейския съюз годишно се употребяват 800 000 тона найлонови торбички за еднократна употреба, или 191 броя на глава от населението, но от тях се рециклират едва 6%. Останалото количество приключва в най-добрия случай на сметищата, където често създава проблеми като запушва колекторните тръби за инфилтрат (вредните води от отпадъците), или замърсява околната среда не само в градовете, но и на отдалечени места в природата.

Лекотата на полиетиленовите торбички позволява разпространението им надалеч - огромно количество отиват в световните морета и океани, където причиняват смъртта на над 100 000 морски животни годишно.

Полиетиленовите торбички се произвеждат от невъзобновяеми и ограничени суровини – петрол и природен газ. 40% от използвания петрол в световен мащаб отива за производство на пластмаса.

Всяка година умират около 1 млн. морски птици заради погълнатата пластмаса, която объркват с храна.

При изследвания на морската вода във всеки литър съотношението между планктона и пластмасата е 1 към 6 в полза на пластмасата.

Всички тези статистики не са само цифри, а показват реален проблем, който всеки от нас може да предотврати, като спре използването на пластмаса за еднократна употреба и използва платнени торби вместо найлонови, казват екоорганизациите.

Те отбелязват днешния ден с парти вечерта в столичния парк „Заимов“ и опит за рекорд за най-дълга платнена торбичка във Варна в Морската градина.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: найлонови торбички
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната простотия на Евроо.. какво беше там! По този начин стимулират китайската икономика! Те бълват подобни *** и контрабандно влизат в нас!?
7
2
 
1
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
А ве правят ви всички на *** тука у ***. Защо ги направиха тез торбички платени, уж екология, да ама не, в ЮК във свяка верига магазини торбичките са безплатни! Пак някой праи кинти на ваш гръб оФце!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чантите на теория станаха по-дебели, а на практика станаха и по-скъпи, но ползването им не намалява.
5
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас идеята беше с по малко на брой торби да спечелим повече,увеличавайки количеството суровина в еденица продукт т.е чантите просто станаха по дебели
4
3
 
5
 
! Отговори
амче преди 8 години
Пуснете само хартиени, ама не като тия дето ти има сега. Напълних хартиена торба със сума ти неща, заваля един пороен дъжд и торбата се продъни, та хем се прибрах мокър, хем бях напъхал кенчета бира, майонези, масло и пр. по джобовете.
3
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
С типично комунистически методи доказано нищо не се постига. Да припомним забраната на "кривите краставици" и други простотии измислени от ЕС бюрокрацията... За да изчезнат найлоновите торбички, просто на пазара трябваше да се поавят ПО-ЕВТИНИ други! Казва се "Пазарна икономика"- нещо което споменатите прескъпоплатени бюрократи още не са научили!
2
8
 
7
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Сложете по 1 лев данък на торбичка и те моментално ще изчезнат!Същото е и с цигарите,спрете производството и вноса, и народа ще ги откаже!
1
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Напротив, ефекта е, че в магазина плащаме по 30 стотинки за тях вместо по 10, значи пак някой се облажи за наша сметка.