Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела

Неонатолози има само в пет града
Обновена: 7 юли 2015 10:08 | 7 юли 2015 07:00, Александър Попов
114
Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела
Снимка: Булфото, архив

Цели области на страната са останали без медици от възлови направления, може да се говори за тотален дефицит на лекари във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор".  

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници.

Именнно заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.

Детските хирурзи също са кът, в цялата страна те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници.

Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред изданието.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев.
Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекаризаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми от сивата икономика , от къде ..ха.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на търкалета. Кое в образованието е безплатно? Плащаш си като поп. Да, държавата собсидира няколко стотин лева на семестър. Ти ако паднеш под 2500 на семестър преки разходи трябва да си щастлив. Дали са 2500 или 3000 без субсидията на държавата и все тази. 6 години учене, 4 специализация са си 100 000 инвестиция в твоето образование. Държавата ти е дала 10 000. И после да се унижаваш за 400 лева заплата. Подигравка.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е дефицитът само при лекарите- да плеснем с ръце и да се прегърнем!Няма специализирани кадри вече у нас в почти всички отрасли: инженери със стаж, работници на машини, агроспециалисти, въобще всякакви специалисти, свързани с производството, а на него се крепи една икономика, не на бюджетари и икономисти.
49
3
 
8
 
! Отговори
Мели преди 8 години
До До ЕлиМинистър Москов не го е сътворил това за 8 месеца управление , а трябва да оправя целия бъркоч , който сътвориха всички до сега . А на нас много ни харесва този бъркоч ,та не искаме да се променя.
48
6
 
2
 
! Отговори
xcc преди 8 години
Това с частните болници и приватизацията май е неуспешен 25 годишен експеримент. Спомням си в зората на де.окрациятя един лекар с умиление си спомняше минало в което хората продавали имот за лечението на пневмония. Безплатно образование само за хора които ще работят поне 5 години в приоритетни за държавата сектори. Парво има нужда от добри учители, после специалисти.
47
2
 
15
 
! Отговори
доктор преди 8 години
Дефицита увеличава търсенето и естествено вдига цената. Но за този дефицит не са виновни лекарите, а политиката на държавата и МЗ. След години ще плащате луди пари за преглед и лечение в чужбина и ще ви лекуват български лекари. Ще се плаща много и тук защото безплатния достъп ще се ограничи от дефицита. Добрите лекари работят КЕШ !
46
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не случайно навремето имаше разпределение след завършване на образованието и командироване из страната.
45
0
 
1
 
! Отговори
продълж до 75 преди 8 години
че той преди тава е направил 1000 перфекти апартамента
44
4
 
8
 
! Отговори
До 75 преди 8 години
Плюе се само по некадърните лекари ,а не по всички.Така като псуваш некадърен фаянсаджиия ,който ти е осрал апартамента,така като се псува некадърен автомонтьор кайто ти е съсипал колата.Така се плюе и по некадърни доктори ,които с незнанието си и неумението си убиват хора.Защото вместо да мислят за специализация и да се усъвършенстват гледат на пациентите като ходещо портмоне.Така ,че има лекари и лекари.Същото е в другите професии.Ако някой ел,техник ти върже жиците така ,че те убие тока теб
43
1
 
7
 
! Отговори
Марио преди 8 години
Ех.... журналисти поне да имахме!
42
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали всички плюете по докторите. Нали те са ви виновни за всичко. Все някой доктор е виновен и трябва да се линчува. Спасяваш 10 000 живота, не успяваш да спасиш 10001-вия обаче някой *** те напише по вестниците и всички те оплюват. И това за 600-800 лева заплата. После лекаря бил длъжен на всички щото дал хипократова клетва. Ха сега да ви видя отворковците с длъжните доктори. Ще *** като мухи. Няма да има даже кой смъртен акт да ви идаде. Малко ви е. Още по зле ще стане.
41
6
 
16
 
! Отговори
До Ели преди 8 години
На запад наистина заплатите на лекарите са в пъти по-високи от тук.Но само на лекарите специалисти.А такъв се става след поне 15-20 г работа и обучение.Ако твоята представа за лекар е току що завършил човек и сложил бяла престилка си далече от истината.Повечето от сега завършващите не могат и едно кръвно да премерят и не стават даже за болногледачи камо ли да лекуват.А иначе министъра с блестналия поглед да види какви ги е насътворил.Лекар с 20 г стаж да получава по-малко от стажанта
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA E DOSTIGNALA DANOTO NA KRIZATA I UPORITO PRODALJAVA DA KOPA OSHTE NADOLU. NE PLASHTAYTE DANACI I OSIGUROVKI OT KOITO SE VAZPOLZVAT KRADLIVI POLITICI I OLIGARSI.
39
0
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 8 години
*** скрие се бе ***. Ти сигурно не си виждал турци.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детските хирурзи може да са 28 не депутатите са 240. Един лекар професионалист може да получава 800 лева но депутатските заплати са над 3 бона заедно с далаверки и командировка. Няма страшно.
37
1
 
11
 
! Отговори
д-р живаго преди 8 години
Съсипват болниците в полза на частните.Жена ми искаше да роди в една частна (ТРАКИЯ в Стара Загора тогава още се казваше Иван Рилски)БЯХ ПРОТИВ АМА КАК ДА Е.Роди тя и какво веднъж направление минава през пътека веднъж ни взеха и 500лв за КОНСУМАТИВИ (***, кърпа и тн. условия) частните болници цоцат от 2 места а държавната болница няма пари за упойка или обезболяващо, защо да идват млади лекариотношението на лекарката също беше лошо но няма да коментирам това е друга тем
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз."Както и нормални бюджети за всички болници в странта, съвременно оборудване, нови линейки, ит.н. и т.н. Вместо това имаме една крадлива "Здравна" каса, в която парите потъват като в черна дупка...
35
4
 
28
 
! Отговори
а стига де преди 8 години
Току що се връщам от нощно дежурство в Спешно отделение на МБАЛ "................", гр. .............. Толкова съм уморен, а като чета, от повечето от коментарите ми се повръща. Що за хора са повечето от вас, не знам. Срамувам се от такива - все мрънкащи и недоволни, но вероятно определили се за велики светила в знанието, опита и ... мъдростта си. Отивам да почивам, че работа ме чака после ....
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 17-ТИ БОКО,ти ли си бря?
33
0
 
16
 
! Отговори
Реформа преди 8 години
Двадесет и пет години реформи,кой ли не се пробва да ги прави...Ето ги резултатите...Всичко е точно...Явно целта на непрекъснатите реформи е да се влоши системата...Да се наливат много пари в нея ,а да няма добри резултати нито за лекари ,нито за пациенти.Частните болници са печатници на пари за някои...Защо ли...Отиваш с направление в частна болница,правят ти Холтер за 60 лв. частно и си купуваш батерийката...В друга вземат ти кръв,правят ти кардиограма и си ходиш,а те водят три дена на легло..