Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела

Неонатолози има само в пет града
Обновена: 7 юли 2015 10:08 | 7 юли 2015 07:00, Александър Попов
114
Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела
Снимка: Булфото, архив

Цели области на страната са останали без медици от възлови направления, може да се говори за тотален дефицит на лекари във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор".  

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници.

Именнно заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.

Детските хирурзи също са кът, в цялата страна те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници.

Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред изданието.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев.
Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекаризаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
30
 
! Отговори
.... преди 8 години
Завеждащ отделение във Правителствена болница лекар взима 900лв. заплата , за стаж и прослужено време им плащат по 0.8% на година, като работят по 35г взимат долу-горе колкото току-що завършил инженер в ИТ специалност. Казвам го защото съм току що завършил ИД инженер, а стринка ми е Завеждаща отделение в една от големите болници в София ! Ако не работеше и в частен кабинет, незнам как ще се издържа с 2 деца в София.Тук не е провинцията не можеш пеш да ходиш никъде ! За транспорт на месец-300лв
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки за началник учи...
30
1
 
20
 
! Отговори
хомеопат преди 8 години
600 грама гроздова рано сутрин лекува сичко
29
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до 34Абе ***, как да се увеличат мед.заплатите като в БГ всеки ден се краде по мнооого?!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..защо ли са ни доктори - та те ни обират,налибандити и убийци
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
34 e абсолютно прав! Стандартът ни е сомалийски, откъде да извадим пари за високите лекарски заплати? Всеки ден оплакваме Гърция как фалира, умира и загива. А ние как сме???
26
1
 
13
 
! Отговори
без двигател преди 8 години
НъРъБъ България: 110 000 умрели, 30 000 имигрирали, 67 000 новородени: минус 73 000
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи - беден народ, бедни лекари, бедни учители, всички са бедни...За да сме богати трябва да произвеждаме стоки и услуги, които да предлагаме на чужденци на висока цена. Ама чужденеца купува на висока цена, когато има качество. Освен високата цена е нужно и да имаме висока производителност - бързо да произвеждаме скъпи и много на брой неща, с относително малки разходи. Но за това е нужен акъл, модерни машини, модерни предприемачи. И разбира се държава, която да поощрява това.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Увеличете заплатите".... Кой да ги увеличи?! Нали заплатите на лекарите идват от нашите данъци? Като плащаме данъци на средна раб. заплата 700 лв, от къде да извадим пари за 5000 лв заплати на доктори?! Ако на останалото население заплатите бяха средно по 5000 лв като на запад и данъците ни бяха по 50% и си ги плащахме като на запад - тогава щеше да има пари и за заплати на лекари по 5000 лв
23
6
 
2
 
! Отговори
Така е преди 8 години
като мият чинии на еуро..йовете
22
5
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Напълно сте прав! Този е нагло - отвратителен. И най-смешното, бил невинен?!?!? Щели да се борят за над 100 общини. По- точно ще купуват така, че ще придобият още кметове. Омразата към тези гробари е огромна но са производна на БКП и правят като тях, създали са си система "Мой човек". Всичко що е държавен служител трябва е герберуга. Ако не, загуба на работата. Цялата провинция е така. При тази мизерия хората са принудени и контролирани да гласуват за гробарите. Жалко за България.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама като го вкарат в човешката плът, тогава ли го вуртят или само го размахват във въздуха?
20
2
 
7
 
! Отговори
От 17 преди 8 години
Понеже не излезе да поясня - цените на запад са високи, заплатите също.Има закон на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, че цената на една стока се увеличавадокато спре да се купува.Какво значи да получаваш 4000 евро заплата и да не ти остава нищ в джобана края на месеца поради високите цени - който вярва, да ми вярва,а който не ми вярва ще го изпита на задните си части.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докат *** като Борисов и Цветанови има в управлението България ще рухва а голяма скорост. Защо се мълчи за 100 те МИЛИОНА ЕВРО изпратени от Борисов на Юнкер за да решава последния нещо си??? С тези пари може да се закупи апаратура за лечение или да се създават условия лекарите да не бягат. Но като властваш а не управляваш, когато се разполагаш с народни пари като със свои за да градиш авторитет който нямаш е така. Всичко за сметка на обикновените хора. Изберете си го отново!!!
18
10
 
4
 
! Отговори
От 17 преди 8 години
Отидете на сайта "cost of living". Ето ви сравнение между Мюнхен и София. Някои лъжеха, че цените в Германия били по-ниски от тези у нас. Sofia Munich DifferenceRestaurants [Edit][Edit]Meal, Inexpensive Restaurant 10.00 лв(5.11 ?) 19.56 лв(10.00 ?) +95.60 %Meal for 2, Mid-range Restaurant, Three-course 40.00 лв(20.45 ?) 97.80 лв(50.00 ?) +144.50 %McMeal at McDonalds (or Equivalent Combo Meal) 8.00 лв(4.09 ?) 13.69 лв(7.00 ?) +71.15 %Domestic Beer (0.5 liter draught) 2.00 лв(1.02 ?) 6.85 лв(3.50 ?) +242.3
17
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Тогава същото трябва да важи за всички, завършили български университети.
16
2
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
Обаче знаменития ни министър и помощникът му Шарков пък са решили за 1 година да трупнат поне по 5 000 000 ! Да ударят Барека!
15
8
 
6
 
! Отговори
От 17 преди 8 години
Да допълним, че един американски лекар има да връща почти половин милиондолара борч за обучението си.Честно, ако се заема мога да докарам сума ти западни лекари тук,живота в момента в България за хора с добра работа е в пъти по-добът оттози на запад.Отворете уеб сайта линкедин и ще видите, че за всяко работно място изискващоквалификация и даващо добра заплата има не по-малко от 100 кандидата.Какъв процент успяват на запад?
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
увеличете заплатите и ще се намерят и лекари.
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зная, че ще събера много минуси от наивниците но истината е една -мнозинството от българските пенсионери получават нищожни пенсиии поради това цените на основните продукти са в пъти по-евтини от тезив Европа и света.Данъците и таксите по света са убийствени, което не може да се разбереот народа. Само едномесечната застраховка на кола в САЩ е в пъти по-голямаот Гражданска отговорност в България. Не искам да продължавам.На този фон българските лекари са много добре.