Социалните с най-ниски заплати сред чиновниците

Претрупани са с работа за заплата от едва 400 лева на месец
32
Социалните с най-ниски заплати сред чиновниците
Снимка: Булфото, архив

За десет години щатната численост в Агенцията за социално подпомагане е намалена с над 1000 бройки, а обемът на работата, съчетан със сериозно психическо натоварване, се увеличава. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на КНСБ по повод днешния протест на социалните работници, които настояват за ръст от 20% на заплатите си от 1 юли тази година.

Още по темата

Протестът  на работещите в Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта е символичен през целия ден, а един час беше и ефективен.

Специалистите и експертите в тези две агенции получават най-ниските заплати в държавната администрация, отбелязват от КНСБ.

В съобщението се посочва, че при заплата за социалните работници от 390 до 500 лева, те трябва да извършват огромен обем работа, с висока натовареност и отговорност - прием на граждани, ежемесечни проверки, анкети, обработка на документи, участие при изпълнение на съдебни решения, работа с други държавни институции и лечебни заведения.

Числеността на персонала в Агенцията по заетостта се намалява в резултат на поредни съкращения - от 2795 човека в началото на 2008 г. до 2397 човека към днешната дата.

В същото време работата е увеличена многократно и служителите работят при изключителна натовареност, коментират от КНСБ.

Анализите показват, че Дирекции "Бюро по труда" са достигнали критичния минимум на щатна численост, необходима за изпълнение на функциите им.

Хора с висше образование - специалисти и експерти получават "чисти" 390 - 400 лева, посочват от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
За честа на работник преди 8 години
Този сектор е наистина зле със заплатите и то открай време! Как ще бъдат мотивирани служителите да работят с това мизерно възнаграждение???? Поставете се на тяхното място - отговорности колкото щеш, работят с най-уязвимите социални слоеве...!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския народ е уникален. Колко правителства смени, а заплатите му все най-мизерните, че и от някои африкански дори. Говоря за народа в 3-то лице, понеже аз отдавна спрях да гласувам. Вече не им се връзвам на приказките преди изборите - ГЛАСУВАЙТЕ, НЕЗАВИСИМО ЗА КОГО, НО ГЛАСУВАЙТЕ! ДА, АМА НА НАЙ СИ! БЕЗ МЕНЕ!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Български пощи работят и за по-малко па не стачкуват
25
2
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Лошото е че всичко е заради министъра,поредна *** игра да бъде оклепан,не че Калфин ми е приятен,типично по български ударите са подли и коварни по милиционерски
24
1
 
1
 
! Отговори
не само социалните преди 8 години
До Анонимен 15Извинявай, докажи, ей така простичко, цифрата, която цитираш. Ако не отговориш ...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на тези от дължавните ясли им дай вечно да риват че ве им се виждат малко рарите а бай бачкатор трябва да бачка за 350 лева при комунокаритабистите че да храни и тях!
22
3
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Сега какво ,дарения ли ще събираме?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имала съм досег със социалните и специално за патронажа мога да кажа, че хората са много съвестни и човечни. Мнага бяха добри с родителите ми. Направо е унизително да взимат толкова ниски заплати. Затова и няма много социални работници, а предвид застаряващото ни население това е голям проблем.Точно тук трябва да се откриват повече работни места. Но да не би да сме социална държава ...По-лесно е по сталинския принцип - няма човек, няма проблем.
20
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 8 години
СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ РАБОТЯТ С КЛИЕНТИ ОТ 9-16,30.ПИТАМ ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ ДЕЖУРНИ И В СЪБОТА И ЗАЩО НЯМАТ СЛУЖИТЕЛ ОТ 8, А ВЕЧЕР ПОНЕ ДО 19?!ПРОСТО ТАКА ИМ Е ПО-ЛЕСНО.ПРИ ТЯХ ХОДЯТ ПРЕДИМНО ВЪЗРАСТНИ И ИНВАЛИДИ И,АКО ТЕ НЕ МОГАТ ДА ХОДЯТ,ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СИ ВЗИМАТ ОТПУСК,ЗА ДА СВЪРШАТ РАБАТА.НО У НАС ВИНАГИ СЕ Е ГЛЕДАЛО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ДА ИМ Е ПО-УДОБНО.
19
3
 
10
 
! Отговори
Безвремие е преди 8 години
Докато е ГЕРБ на власт не чакайте увеличение. Това са сбироток от некадърници. Не могат нищо, освен да лобират за правилните олигарси и затова привличат към себе си "реформатори", "патриоти", АБВ-та, за да ползват чужди идеи и да има кой да носи отговорност като се провалят за пореден път.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не коментират случаите, когато с тяхна помощ ромите си изкарват решения от ТЕЛК или когато съдействат на ромката да получава детски за детето си, което между другото е родило на 12-13 години и не е влизало в училище.
17
3
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
На тия лай ..мети и 200лв да им намалите заплатите, пак ще стоят, щото са с връзки - жени на полицаи и нищо не могат да работят!
16
6
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Всеки знае, че на държавна работа не се работи или поне не може да се сравни с частния сектор.По-находчивите държавни чиновници доработват някъде "на частно", а в службата си почиват, обсъждат клюките и трупат точки за пенсия (те ще я достигнат за разлика от нас).
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно някои "социално-слаби" взимат повече социални помощи от заплатите на соц. работници! Абсурдистанска работа.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не само социалнитеПри 2 200 000 работещи, заетите в държавния сектор в БГ са 770 ХИ-ЛЯ-ДИ !!! Насетне смятайте сами. Но не е само това проблема. В България на гражданите се гледа като молители и просители, а не като правоимащи данъкоплатци, на които трябва да се предостави дадена услуга.
13
12
 
13
 
! Отговори
не само социалните преди 8 години
ей големи сте мрънкала. стига де. медиите направиха чиновник *** дума. кои от вас са запознати с естеството на работа на т.нар. "чиновници". работа с клиенти, всякакви, на място вкл. на терен, проверки, жалби и много други. вие знаете ли колко получават като възнаграждение, знаете ли от кога няма актуализиране на доходите, а знаете ли колко е мин. работна заплата в момента. нищо не знаете, само мрънкате ...
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези работят с гражданите само от 9 до 12 часа с 15 минутни почивки, през другото време разгръщат, разнасят папките за да се "регистрира" работа????????? 50 % ПО МАЛКО ЧИНОВНИЦИ ЩЕ СВЪРША ПО ДОБРА РАБОТА.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви социални служби са това - на един шизофреник социална помощ не могат до отпуснат: трябвало да си смени личната карта заради постоянния адрес. Питам аз кой ще се съгласи да регистрира лудия в своя имот ? И след като *** няма недвижим имот къде ще се регистрира ? Иначе държавата може да ги бута чрез съда в лудницата и след това да ги изхвърли на произвола на съдбата. Щом лудия може да живее без пари и да се оправя сам в живота - могат и те ! Това ми било социални служби ...
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕлемагЗаетите в публичния сектор в БГ са повече дори от Гърция. При средно 15% такава заетост в ЕС, тук са около 30% !!! Така че да траят и да продължават да се чешат по места. Ако искат по - високи заплати - да се уволнят половината, а другите да се хванат на работа.
9
1
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
И къде я видяха тази "много'' работа в бюрата по труда ?? Последно ми се наложи да ходя там преди три години. Стоят и се чешат там където не ги сърби. Климатик, бюро, никакво натоварване, намират работа когато някой работодател ги потърси, и то отново той си прави интевюто. За прототията с подписите на брзработните всеки месец, в определени дни е излишно да коментирам.