300% ръст на инвалидните пенсии! Реални ли са те?

Излиза, че за 15 години държавата е отпуснала по 155 пенсии на ден
10 юли 2015 22:02,
48
300% ръст на инвалидните пенсии! Реални ли са те?
Снимка: Булфото

Проверка показва, че за последните 15 години броят на инвалидните пенсии у нас се е увеличил с близо 300%, което прави ръст с близо 600 000 пенсии. Сметката сочи, че абсолютно всеки работен ден за последните 15 години са били отпускани средно по 155 инвалидни пенсии.

А разходите, които държавата и всички данъкоплатци дават за тях, са се увеличили почти 7-кратно. Ако през 2000 година средно на ден инвалидните пенсиите са ни стрували 45 000 лева, то през 2014 г. вече ни струват над 300 803 лева на ден.

Зад вратата на семейство Стоянови думата "ТЕЛК" означава едно – ходене по мъките. "Работех, а няма 50 лева, нищо. За какво работих?", пита Стоян Стоянов пред камерата на Нова телевизия.

Още по темата

Заради липсата на очен специалист Стоян 7 месеца остава без инвалидна пенсия. От притеснение възрастният мъж получава три инсулта. Сигурен е, че много хора без проблеми са взели ТЕЛК преди него.

А когато след месеци все пак неговият ред идва, комисията решава - след 20 години на инсулин - той вече не е инсулинозависим.  "Казаха, че трябва да се обжалва, но затова трябват пари. Но откъде да ги вземем тези пари, за да обжалваме", на мнение е Иринка Пенчева – сестра на Стоян.

Заради оценката на ТЕЛК-комисията, Стоян не може да наеме личен асистент. И така става още по-зависим от болестта. Защото не може да напуска дома си.

"Като затворник вътре, като затворник", казва плачейки Стоян.

А докато Стоян чака, броят на инвалидните пенсии, не спира да расте. Пенсионерите по болест са се увеличили двойно за последните 15 години. Парадоскалсно или не – причината не е здравословна.

"Дължи се на ниски доходи. Винаги, когато погледнете кога се повишават и кога намаляват, ще видите, че когато паднат доходите, хората разчитат на инвалидни пенсии за допълнителни доходи", казва социалният министър Ивайло Калфин.

Доказват го и данните на НОИ – в годините с най-висока безработица инвалидните пенсии се покачват тройно.

"Работим в момента, ще я променим. Идеята е след медицинската комисия да има медико-социална, особено за хората в трудова възраст – да ги насочва към подходяща работа", добавя Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
До ККорупция преди 8 години
Вижте материалното положение на лекарите от ТЕЛК. Но вината не в тях. Няма контролни органи, няма правосъдие. Никой за нищо не отговаря в тази държава. Пълна анархия и борба за докопване до властта. Така и в образованието. Инспекторите станаха експерти и по цял ден си трият задниците пред компютрите, докато навремето даскалите се наси.... като чуят, че е дошъл инспектор. Управляващи не искат промяна нито в здравеопазването нито в съд.с-*** нито в образованието.
20
0
 
6
 
! Отговори
с. Голеш преди 8 години
В това село което се намира на 50 км от силистра,цялата се изкарала че са инвалиди с 90 %, а се катерят и работят по строежите в Норвегиия и Германия,доктор Енчев вътрешни болести в силистра им изкарва епикриза за 500 стотака пльяс едно агне че са инвалиди, и пей сърце всички по веригата са доволни,жените им точат пари с дебетните карти а мъжете им бачкат по строжите,доктора и той е довален има пари за уиски.
19
0
 
5
 
! Отговори
заря преди 8 години
Уреждат се спенсии здрави хора, болните хора биват изнудвани, унижавани, дори отхвърляни. Българите са болни хора, много болни, и многонаброй - статистиките са доказателство за това.
18
0
 
11
 
! Отговори
Сигнал преди 8 години
Всеки от нас познават хора, който взимат неправомерно инвалидни пенсии. Но можем ли някъде да пуснем сигнал за такъв човек ? Аз искам да подам сигнал за такъв индивид, но къде ?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според тук пишещите да си инвалид трябва да си я без крайник, я в количка. Хайде да се образовате малко! Друг е въпросът, че за ромите това си е постоянен и сигурен доход и за ТЕЛК са готови на всичко. Маса болни българи си умират на работното място, боледуват от ерзац храните пълни с химия, стре от невъзможност да преживяват с пари под жизнения минимум, при положение, че работят!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
700 лева. Толкова е цената на ТЕЛК комисията в София. Познат доктор ми го каза, след като, която отишла при него за протокол без да има заболяване за ТЕЛК му се похвалила.Но не са само - в провинцията е пълно с родители, дето изкарват ТЕЛК на децата си и цоцат пари от държавата без нито ден трудов стаж.Докато не се разнищят тези комисии и не се преразгледат всички решения няма да се оправят нещата.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вижте само колко наши изселници живеещи в Турция взимат тук инвалидна пенсийка , а пък в Турция си работят. Тук инвалидните пенсии се раздават на кашони на който има и на който няма нужда.Затова , че си дюстабанлия в България може да си вземеш инвалидна пенсийка и да си работиш в Турция.
14
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Инвалидите не са виновни. Техните пеннсии са малки и те нямат възможност за други доходи. Проблема е с фалшивите пенсии които се издават на здрави и прави хора които ги ползват като допълнителен доход. Социалната мафия нямаа иннтерес от справянето със фалшивите ТЕЛК защото това им осигуряваа работно място.
13
0
 
19
 
! Отговори
Кака преди 8 години
Не знам колко са фалшивите, но имам двама близки приятели, които се явяват на ТЕЛК на всеки 4 години. Единият е със сменена аортна клапа (без такава по рождение), а другият е с ампутиран крайник (в следствие на войниклъка). Миналата година на първи му намалиха % инвалидност от 90 на 71%, а на втория от 95 на 80%. Явно органите и крайниците им се самовъзстановяват. Това е чудото на нашата медицина.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инвалидна пенсия се купува по отработена схема. Държавата спи ли - спи.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема, нема и откриете нещо дето всички го знаят. ..... очаквам до 10 години да установите че Лукойл крие данъци и точи държавата, което пак ваички го знаем от 10 год
10
3
 
26
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Вие виждали ли сте колко инвалидни места има о ппаркингите? Има места където всяко трето място е инвалидно. Това е социалната мафия. Социалните работници са алчни за заплати. Повеече инвалиди - повече работни места за .
9
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфине, ти намери работа за всички млади и безработни и сега ще уреждаш и инвалидите. Да обобщя реформата на комунистите, ако някой я е пропуснал: пенсионна възраст 85 за жени и мъже; само за МВР - 45 години и 20 годишни заплати на изпроводяк; майчински -след проследяване на дохода 6 години назад; помощи за близнаци - кати за едно дете, все пак са с едно раждане; помощи за майки студентки - само след заверка на 5 семестъра, няма някакви млади напористи студентки да цоцат държавата, я!
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам поглед дали се отпускат правомерно, но от семействата на мои близки получават такава оенсия хора след онкологични операции, хора с аритмия и сърдечни заболявания и тн. И са на около 55г, все още млади. Та като цяло смятам, че просто сме много болни поради калпавата здравна система и поради това, че джипитата са по-скоро секретарки, отколкото лекари. А да не повдигам въпроса как се смесват лекарства без оглед на взаимодействието им, понеже всеки си гледа само по своята специалност
7
1
 
16
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 8 години
Щом вдигат краката на куртизантките - не са инвалиди!!!
6
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от ясно е че тук става въпрос за псевдоинвалиди, решили да си поживеят на гърба на обществото. Инвалидните пенсии трябва да се премахнат и да се потърси практическо и възможно най-евтино решение на проблемите на истинските инвалиди. Всъщност инвалид е човек, който е абсолютно неспособен да се грижи сам за себе си, абсурдно е а се твърди, че всеки 11 българин е такъв.
5
6
 
18
 
! Отговори
анонимен до 3 преди 8 години
Ако не беше казал това щяхте да плюете,че си трае едва ли има нормален човек в България да не познава човек който си е платил да му дадат инвалидна пенсия повече от половината са такива няма какво да се лъжем и това трябва да се спре.
4
3
 
29
 
! Отговори
Х преди 8 години
Калфин това го кажи на Цацаров да започне проверка,малко да си размърдат задните части тези прокурори.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже са малко имайки предвид лишенията и тормоза на които е подложен обикновеният трудещ се в България от страна на политическата въхрушка незнайно защо наричащи се елит.
2
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА ТИ Е БОЛЕН ДРУГАРЮ КАЛФА. ПОКАЖЕ МИ ЕДИН КОЙТО ДА НЕ Е БОЛЕН. ЩОМ ДЕЦА НА 10 ГОДИНКИ ИМАТ ВИСОКО КРЪВНО ЗА КАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СТАВА ВЪПРОС И ЗА КАКВА ХРАНА ДРУГАРЮ КАЛФА? ВСЕКИ ДЕН УМИРТА ПО 200 ЧОВЕКА ДРУГАРЮ КАЛФА. ОТ ХУБАВ ЖИВОТ СИГУРНО?

Спонсорирани публикации