Връщат турските имена на починалите мюсюлмани

Това ще става по искане на един от наследниците
10 юли 2015 11:30,
79
Връщат турските имена на починалите мюсюлмани
Снимка: Reuters, архив

ГРАО ще възстановява турските имена на починалите с българските си имена мюсюлмани, ако един от наследниците им поиска това. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в закона за гражданската регистрация. Ако има спор между наследниците, решението ще се взима от Районния съд.

Връщането на имената на починалите жертви на Възродителния процес е отдавнашно искане на ДПС. Депутатите на Местан настояваха това да стане автоматично за всички починали с българските си имена мюсюлмани.

Управляващите обаче контрираха, че не може да се предполага каква е волята на мъртвите, поради което поискаха това да става по предложение на всички наследници.

След дълги спорове и отлагане на решението, в крайна сметка депутатите решха, че възстановяването ще става и по искане на един от наследниците.

От БСП атакуваха промяната и обявиха за нов Възродителен процес. "Освен това изменението ще създаде и огромни предпоставки за измами чрез Търговския регистър и други административни справки", коментира соцдепутатът Филип Попов.

Колежката му Дора Янкова пък протестира, че не е ясно как ГРАО ще установи, че има спор между наследниците за възстановяване на имената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
54 Ти луд ли си или на такъв се правиш?! Мислиш си, че някой ще ти повярва на глупостите или така ти наредиха от ДПС???
37
1
 
1
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Докато има българи като 38 агроном ще се надявам че за тези 26 години все още са останали свесни и нормални в България. Хора с които може да се спори обсъжда всичко
36
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Когато турците идват на Балканите, българите масово отварят вратите на крепостите и се предават. Посрещали са турците като освободители от тиранията на собствените царе,боляри и феодали. Турците са управлявали тези земи добре и справедливо без да делят хората на етноси. Само добро сме видели от тях. Писанията за турско насилие над българите са фалшификации.
35
3
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Когато турците идват на Балканите, българите масово отварят вратите на крепостите и се предават. Посрещали са турците като освободители от тиранията на собствените царе,боляри и феодали. Турците са управлявали тези земи добре и справедливо без да делят хората на етноси. Само добри сме видели от тях. Писанията за турско насилие над българите са фалшификации.
34
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До Исмаил: Стопаните кръщават с имена добичетата, които обичат. Аз също не искам твоите прадеди да носят български имена - всяка жаба да си знае гьола.И да не забравиш да гласуваш за ДПС - Доган и Местан от будали като тебе вече не си знаят милионите.
33
14
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Като чета коментарите разбирам защо магаретата и прасетата носят български имена...А аз не искам моите прадеди да носят магарешки и свински имена.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ястреб -чо, ако те интересува истината запретни ръкави и се порови в историческите източници. Ако не признаваш историята, писана от българи, търси другаде. Доста неща могат да бъдат намерени стига човек да търси добросъвестно. Само да те упътя. Намери протоколите от дебатите в английския парламент за ужасите от априлското въстание и за необходимостта Англия да се намеси. Интересувал ли си се какво е станало в Стара загора през 1878 година, когато турците за малко са си я върнали.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Местан не му пречеше когато се казваше Павел.
30
12
 
4
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
До ognyanzАми знам ли и аз какво да си мисля вече. Когато османците завладяват балканите, по днешните български земи живеят около половин милион българи, 500 години по късно са 3 милиона. Сиреч, увеличават се шесткратно. Когато питам за конкретни факти за опожарени села, изклани българи, насилствено потурчване (или ислямизиране), както се твърди в официалната "история" великобългарска, конкретни факти няма. Само мрънкане от рода на общи думи, без факти, документи и пр. Накратко - брътвежи!!
29
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "Ястреб Великия" Къде са палени и ограбвани села, и е избивано българското население, е известно от историята. Може и да не ти изнася на теб и на бившите османлии оттатък границата, но историята е такава, каквато е. Да, все пак три милиона са останали. Трябвало някой да пече баници и агнета за агите.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия станаха като гейовете. Всички трябва да се занимават с тях. Каквото и да е било преди Освобождението след 1878 година ние сме се държали много по-достойно, независимо от преживените ужаси. Олигавиха държавата с тия имена.
27
11
 
8
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
До 37И кои са точно тези български места, дето са изгаряни от турските башъбозуци? Щом са ги изгаряли българските населени места и убивали българите, откъде мислиш се пръкнаха всички тези 3 милиона българи със запазените си села, църкви, манастири, култура, религия и прочия след "освобождението"? Ти с главата ли си мислиш, ли с това голямо чудо, върху което седиш върху тоалетната чиния?
26
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Не ***, а ПРЕДАТЕЛИ!!Тази пасмина в Парламента - шайка разбойници и предатели.Те ни набутаха в НАТО и сега му сърбаме попарата, те позволиха Костов и компания да крадат, те доведоха така наречения цар, те ратифицираха заемите на Боко, правиха и правят всякакви знайни и незнайни далавери, слугинаж и предателстваПо времето на Живков парламентът ни беше от 36 бр народни представители, които си вършеха работата почти безплатно и се събираха на две сесии годишно, за да гласуватТези паразитират!
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ястребе , няма българско място където турските башибозуци да не са убивали и изгаряли българските селища .Така че си затвори устата и се пръждосай ! Трябва да се признае геноцита над българското население !И това не се повдига от Демократичното правителство . Арменците обаче не оставиха кланетата да бъдат забравени . Много народи ви мразят !!
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези с техните имена вече прекалиха...Ми да си връщат каквото щат, какво само парадират с тези глупости?!?Кога ще ни върнат щетите за 500 годишното робство?Кога ще върнат имената на потурчените българи?Кога ще признаят геноцида над Българския и Арменския народи?Кога ще си вземат ***, кото по турско време са събирали от цяла Европа и са ги саселвали по нашите земи и в Румъния?Кога ще им се съборят джамиите, които са градили от Български църкви? Тези църкви да се спасят от мюфтийството.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ВеликияТи си психично недоразвит индивид със толкова комплекси,стига си занимавал хората и то нормалните с твойте фантасмагории и фантазий!!!По добре върви да си пиеш лекарствата,че незнаеш какви ги дрънкаш.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите са ми ясни ами, къде са *** от "Паричния фронт"? Да не са гласували и те заедно с ДПС.
21
1
 
7
 
! Отговори
Новата схема... преди 8 години
Май не стигат гласоподаватели а? Хайде пак ги преименувайте и регистрирайте в общините... В България и мървите гласуват.... Имайте малко страх от Бога....
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ВеликияMnogo she mi e interesno da nastapi tvoeto vreme,she hvar4at glavi osobeno takiva kato tvoite!!!Az iskam da se izdiri 4ii si ti realno,za da moga da ti pomogna da doide tvoeto vreme.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама на Ахмед и Лютви и други кат тях не са им сменяни само са им дали допълнително имена за архива,защо ли,как така,да не би да са с двойно гражданство,а са активни участници по темата,единствено ако кръстниците са решили и опреличили Ах мед и Лют ви кат български частички,нито Доган станал Карамелов нито Местан бил Метан макар и да му приляга да мята разни там лафове,хубаво ще им сменят посмъртно имената ама кой ги знае тези имена и какво ше поискат мъртвите-да станат,да чуят имената за избор/и