"Галъп": Откъсването на ромите от обществото е застрашително

Политиците са в основата на проблема, сочи проучванете
29 юли 2015 17:52, Анисия Иванова
105
"Галъп": Откъсването на ромите от обществото е застрашително
Снимка: архив Булфото

Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително, посочват от "Галъп интернешънъл" на базата на данни от национално представително проучване по темата, направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 българи в цялата страна.

Негативното отношение към тях не е индивидуално или повлияно само от лични преживявания, а е групово и принципно, коментират анализаторите.

Казусите около Гърмен и Орландовци са дали определено отражение върху резултатите, но дори в по-спокойна обстановка данните едва ли ще бъдат чувствително различни, смятат от "Галъп интернешънъл".

Анкетираните са били помолени да си представят, че партията, която подкрепят, издигне в техния район компетентен и честен кандидат, който е ром. 18 на сто твърдят, че биха гласували за него, а 70 процента - че не биха.

Социолозите са проверили и други варианти, сред които ром да е ръководител, началник на полицейско управление, вицепрезидент. Във всички варианти близо 20 на сто биха приели, докато около 70% остават на обратното мнение.

На въпроса биха ли се оженили за ром - само 9 на сто отговарят положително, а 85 процента - отрицателно.

20 на сто от запитаните заявяват, че лично са пострадали от роми, 77 на сто - че не са. Близо половината от интервюираните пък твърдят, че имат познати роми, с които са в нормални, добри отношения.

Към началото на юли, около ситуацията в Гърмен и Орландовци, 34% от запитаните са намирали сериозна заплаха за етническия мир в България, а 47 на сто - не. 39 на сто са съгласни с твърдението, че ромите са най-големият проблем на България, 50 процента са на обратното мнение.

Твърдението, че големите престъпления в държавата се извършват всъщност от българи, а не от роми, се подкрепя от над половината интервюирани, а 24 на сто не са съгласни.

64 на сто приемат твърдението, че "задължение на българското мнозинство е да осигурява равнопоставеност на всички малцинствени групи", а 22 на сто са на обратното мнение.

Над 60 на сто от хората споделят мнението, че ромите не могат да се интегрират дори и при усилия от страна на държавата. Над половината споделят мнението, че политиците нарочно предизвикват проблемите между българи и роми, а 27 на сто не са съгласни с това твърдение.

75 на сто от запитаните са съгласни с твърдението: "Ромите са оставени да си мислят, че имат само права", 13 на сто са на обратното мнение. 25 на сто се съгласяват с твърдението "най-добре би било всички роми да бъдат изгонени от България", 57 процента са на обратното мнение.

21 на сто пък се съгласяват, че отношението към ромския етнос у нас е несправедливо. 62 процента са на обратното мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: ромипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платено проучване
36
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
Преди 89 нямаше роми, но всички работеха и си плащаха сметките, както всички българи. Когато избухна демокрацията, властимащите съсипаха всичко, което до момента работеше и бяха изхвърлени отвсякъде, което пък ги научи поне 3 поколения да живеят на помощи и да очакват такива. Тече 10 години на ромското включване, но не ги включват никъде, а само едни европари пълнят нечии джобове! Получава се параграф 22!
35
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ромите сами се откъсват и не желаят да бъдат в обществото, защото не желаят да спазват закони и да плащат данъци. И застрашително е това, че разни организации не желаят да го разберат това, а се мъчат да ни налагат да се съобразяваме с тези. Няма как да се случи. Да започнат да учат, работят и да живеят като нормалните хора и никой няма да ги отритва от никъде!!!
34
0
 
5
 
! Отговори
лично мнение преди 8 години
Я стига, интеграцията някой я разбират, като получи (слаб) 2 в чилище да държът учителя виновен, че него го е научил, а не че то не е седнало да чете или пък интегриран означава да имаш само права без НИКАКВИ задължения, стига, не може да развиваш нещо на сила без ответно желание. Да ходят на общо оснавание, да полагат изпити, да кандидатстват за работа ... Какво значи да има квота в дадена сфера за. На всяко право следва задължение. Да се променят сами, защо да ги толелираме.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V TAKIVA USLOVIA GIVEE ZVETAT NA BALGRSKATA NAZIA.NIKOI NE ISKA DA DAVA PARI NA MAIMUNI ,KOITO MRAZIAT TRUDA,A SAMO KRADAT.
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...компетентен и честен кандидат, който е ром..."___Те такова животно нЕма
31
19
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Е как бе.Пет века ''роби'' бяхте,после изведнъж въоръжени стигнахте до Истанбул.Кажи сега,кое не е вярното-робството или,че сте стигнали в Истанбул.Защо ли никой не смее да оповести истинската българска история,а не поиначената.Явно защото на много хора ще им падне ченето,но както и да е,който иска рови и намира
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно безмислено "изследване". То просто ни вменява отново вина.Драги ГАЛАПАГОСЦИ пардон ГАЛАПДЖИИ : РОМИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В СМЕСЕНО ОБЩЕСТВО ! ТЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ САМО С ТЯХНИ СИ !НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ МОЛЯ ВИ СЕ !Или поне вие ако сте глупави не ни правете и нас на такива...
29
2
 
30
 
! Отговори
Млад българин преди 8 години
откъсването на българи от обществото е още по страшно
28
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Когато България се присъедини към Турция народа със сигурност ще живее по-добре и ще бъде много по-щастлив от сега."Има много по-лесен вариант да постигнеш незабавно целта си- вземаш си феса и отиваш в Турция. Бързо, без да се налага да чакаш и моментално щастие за теб. Хайде, действай, събирай партакешите и дим да те няма.
27
3
 
17
 
! Отговори
INTEGRATION преди 8 години
Ако искат да се интегрират в България като нормални хора трябва да забравят завинаги Ромския език , просто нямат друг избор
26
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 31Е тоя път вече е свирено, големите са се разбрали вече. До 2030 най-късно България ще се присъедини към Турция, и тогава мизерията ще намалее и народа ще започне да живее нормално.
25
0
 
25
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 8 години
РОМИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ, КАКТО И ПОЛИТИЦИТЕ! БЕДНИЯТ ЧОВЕК МОЖЕ ДА НЯМА МНОГО СРЕДСТВА, НО МОЖЕ И ТРЯБВА ДА СИ ПОЧИСТИ И ДА СЕ ИЗМИЕ! В ГЕТАТА СЕ ВАЛЯТ КУПИЩА ОТПАДЪЦИ, С ПАРИТЕ КОИТО РОМИТЕ ПОЛУЧАВАТ НАГОТОВО ПЪРВО СЕ КУПУВА РАКИЯ И РАЗНИ ДРУГИ НЕНУЖНИ НЕЩА! ТОВА СА ИМ НАЙ-МАЛКИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ! ОТДЕЛНО СА КРАЖБИТЕ, САМОНАСТАНЯВАНЕ, НЕЖЕЛАНИЕ ДА УЧАТ И РАБОТЯТ! И ПРЕДИ ВСИЧКО ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ!
24
8
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Де да бях турчин,поне с армия щях да се гордея
23
2
 
2
 
! Отговори
до чекист преди 8 години
работодател съм му,толкова му давам
22
0
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
27 номер, как определи колко взима номер 20? Да не се познавате? :))
21
7
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Бъди сигурен,че ще изчезнеш преди европееца.Много си умен,след като ти го осъзнаваш,а Европа неможе да го осъзнае,затова си на дъното.Много си умен,но гладен ходиш,за какво го ползваш твоя умствен потенциал.Заплати 200 евро,пенсии 75 евро.....не се иска да си умен да работиш за тези пари,европейците ги взимат за ден а ти за месец
20
1
 
14
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
10000000 пъти този въпрос се обсъжда. Само с глупости ни занимавате. Разбирам да се променя нещо към по-добро, а то все по-зле става. Отглеждаме ги като ярета и по 50 кинта преди избори. Ей това е... Толерантност, разбиране, европейски глупости... Ае **л съм ти и тая ЕС *** и смотаните и закони.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 ТОДИНИ ГИ ИТНТЕГРИРАМЕ, 25 ГОДИНИ НАЛИВАМЕ МИЛИОНИ, МОЖЕ БИ МИЛИАРДИ ЗА ТОВА, ЗА 25 ГОДИНИ НЕ САМО ЧЕ НЕ СА СЕ ПРИОБЩИЛИ НО СА СТАНАЛИ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ***...А преди това, преди тези 25 години как беше?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците са в основата на всички проблеми, сочи моето проучване.