Патрулка без камера? Ами рушветите!

Ще бъдем безкомпромисни, ако засечем рушвет, казват от полицията
1 авг 2015 21:56,
166
Патрулка без камера? Ами рушветите!
Снимка: Булфото

Вече стана ясно, че пълният контрол по пътищата се завръща. Патрулите отново ще могат да спират без да са оборудвани със средства за видео или аудио записване. Заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков за заснемане на всяка проверка е отменена, пише Нова телевизия.

От полицията разказват, че тязи мерки се заради многото катастрофи и жертви от началото на годината. Инцидентите с автомобили за последните 6 месеца са почти 4000. 370 души са загиналите. Затова от полицията обещават да бъдат безкомпромисни срещу всички, които не спазват закона.

Столичен пътен патрул дебне за нарушения на пътя. Двамата полицаи забелязват отдалече угасналите светлини на автомобил и го спират. В патрулката им няма нито камера, нито устройство за запис на звук.

"Понеже бях на бензиностанцията и не се съобразих да включа фаровете и да сложа колана", разказва Росен пред телевизията.

Шофьорът не възразява за глобата, която ще отнесе, а по-скоро обяснява случилото се като моментно невнимание. Така или иначе санкцията е неизбежна.

Още по темата

"Това, което констатирахме е липса на включени светлини, за което се налага санкция по фиш в размер на 20 лева”, обяснява младши автоконтрольор Красимир Станков от Сектор "Пътна полиция" при СДВР.

Досега спирането и проверките по този начин бяха незвъзможни. Миналата есен МВР се опита да ограничи взимането на рушвети по пътищата като задължи патрулите да заснемат всяка своя среща с шофьорите.

"Тогава се разреши на служителите да работят само с автомобили, в които има монтирани системи за аудио и видеозапис”, обясни гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

Връщането на стария режим, при който полицаите са с по-големи правомощия обаче се налага, заради ескалирането на войната по родните пътища.

Сега пътните полицаи ще могат и ще трябва да се намесват, когато не сме поставили колана, пренебрегваме червен светофар, не даваме предимство на пешеходец или пък караме в насрещното движение.

"Това са нарушения, които създават предпоставка за произшествия. Водачите трябва да са сигурни, че ще се взима отношение веднага, на място”, добавя гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

А дали това ще развърже амбициите на някои полицаи да искат рушвет? От МВР обещават здравата ръка на закона да важи и за пътните патрули.

"Ако бъде установено такова нарушение или престъпление, ще бъдем безкомпромисни към тях", казва гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

В противен случай битката с нарушителите е немислима. Именно възможностите за рушвети пристесняват всички шофьори в този момент. Да се надяваме, че звената в МВР, които инспектират и контролират това наистина ще бъдат безкомпромисни, както към нарушителите шофьори, така и към полицаите, позволили си да искат пари под масата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
21
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПЛАХО ПИТАМ ВСИЧКИ ВЪЗМУТЕНИ ОТ ПОЛИЦЕИЩИНАТА,КОИ ИЗБИРА ВЕЧЕ 25Г. ТЕЗИ ХУБАВЦИ КОИТО НИ ОТКРАДНАХА ТЕЗИ 25Г. ОТ ЖИВОТА НА СЕДЕМ МИЛИОНА НЕ ДОТАМ УМНИ БЪЛГАРИ?
88
0
 
25
 
! Отговори
просто и ясно преди 8 години
Патрулка без камери,има рушвет,камери без патрулка,няма рушвет!!!
87
0
 
7
 
! Отговори
до не bg преди 8 години
До BGДА,да,трябва да има доносници на всяка крачка,катаджиите трябва да са ,като мускетарите,пълна самоиздръжка,цялата плячка е за тях,а четвъртата степен на наказанията,нека е обесване на някой крайпътен билборд,представяте ли си,какъв ефект,ще има върху гадните шофьори.Само,как,ще избираме КАТаджии,чрез референдум,явно,или тайно,може ли и аз да се кандидатирам?
86
8
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Докато трудовите възнаграждения на служителите на КАТ не се формират на база процент от стойността на съставените актове, няма да има рахат по пътищата. Яко глоби, конфискация на автомобили, конфискация на повторно нарушение на недвижимия имот, при трето провинение принудителен труд. Раздаване на камери на граждани на свободна практика да снимат нарушителите, тясно сътрудничество с КАТ. Избор на екип при КАТ, защо при лекарите има избор на екип при КАт няма?
85
1
 
12
 
! Отговори
ханку брат преди 8 години
идна шапка с мангизи,гулям кеф
84
0
 
17
 
! Отговори
/\ преди 8 години
...добре ще се пенсионираме по-късно, ама всички да сме катаджии, на свободна практика и така до 80г. Ние и без това сме ***....
83
0
 
30
 
! Отговори
Он преди 8 години
Затова ли бяха стачките на полицайте? Да се върне печалбата им на пътя? А тук някои съветват: не давайте на катаджийте. Как са не давам? Като им бутна в ръце половината глоба ми се спестяват излизания от работа поне пет пъти - да ми напишата акта, да ми ударят печат, че не готово наказателното постановление, да си взема наказателното постановление, да го обжлвам, отново ходене за печат за удължаване и накрая две години докато дойде решението на съда. Освен това дължи обяднения всеки път като ме
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край нямат лутанията Борисови,пише СМСи и разиграва държавата,като малко дете,а мт'ряла му се радва,като на вундеркинд,не разбирайки,че в нормално общество и селски кмет,не би станал.
81
0
 
10
 
! Отговори
.... преди 8 години
нечии партийни каси се изпразниха....но поне ако хванат някой полицай с рушвет веднага ще го накажат... Или няма...Жалка история
80
3
 
22
 
! Отговори
??? преди 8 години
ГЕРБ вече узакони рекета,нали разчитат на ченгетата да ги пазят от народната любов ..................Да живее ТИКВАТА !!!
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече не знам,как да се чувствам,като опитна мишка в експеримент,или отново в казармата:-всяка заповед е предпоследна. Невъзможността на Тикваровата държава,да изработи правила,които да доведат трайно до добри резултати,без да се отнемат граждански права,говори за тотална некомпетентност ,малодушие и пълна безпринципност. Това управление може да се сравни само със слаба абсолютна монархия,средните векове.
78
1
 
26
 
! Отговори
ист преди 8 години
МВР повишава заплатите на катажиите с извън бюджетни средства - колкото си изкарат на пътя.
77
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами не им давайте пари бе. Те може много да искат, но процеса е двустранен. В 80% от случайте като видят че няма да им дам пара, и ги мотам щото имам време и ме пускат ядосано, в другите като напишат акт, то повечето падат в съда защото са неграмотни и все объркват нещо. От 10г пари не съм им давал. А тия статистики са много зле и им придават голяма важност какво вършели. Просто хората до скоро не пътуваха толкова, а вече нали не е криза и са се увеличили пътуванията естествено и катастрофите.
76
2
 
20
 
! Отговори
Немеца преди 8 години
Ама разбира се, че ще я махнат. Те полицаите нали протестираха скоро, сигурно това е било едно от исканията им. Да може да си получават "почерпките" без някой да ги гледа и слухти. България е загубена кауза просто. Въпреки всичко, когато нещо добро се направи в държавата, веднага се премахва, низвергва и опорочава.
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-комичното за нашето подобие на държава е, че се опитва да я ръководи с голямо самочувствие и безгранична простотия гарнирана с много наглост и страх.*** от лакомия и лъжи ни го натресоха и държавата е като метеорит в космоса. Носи се в пространството без посока. Разпада е тотален но само не е разбрал.При него комплекса за малоценност в толкова силен, че и да има малко разум е потиснат напълно. Държава се управлява успешно от умни и смели хора а не от страхливи ***.
74
2
 
18
 
! Отговори
некои съображения преди 8 години
Държавата"мащеха",пак вади сопата,да наказва чадата си,от което разбира се отново няма да произлезе нищо добро.Но на милиционерски мозък,каква друга мисъл да му дойде.А,ако просто пътищата са прилично асфалтирани,осигурена е видимост,крайпътни дървета,стълбове и билбордове са премахнати(защото нацелването им е причина за високата смъртност),забраната на каруци по републиканската пътна мрежа и санкциониране чрез видео контрол на истинските джигити,а не за превишение от 7-8км.Картинката,ще е друга
73
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
ще засекът на баба си гащите .... кат-аджиите са магйосници
72
1
 
17
 
! Отговори
гарантирано от ГЕРБ преди 8 години
Корупция,страх и безсмислие!!!
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горе на снимката"светата троица",единия регистрира"нарушението",втория праска държавния рекет,третия е"доброто ченге",с него можеш да се разбереш за добра отстъпка,стига да си платиш КЕШ.Абе манифактурата работи на пълни обороти.
70
0
 
18
 
! Отговори
До 104 преди 8 години
Абсолютно си прав! Буда отдавна е хвърлил око на тези около 45 милиарда спестени от населението. Трябвало да се инвестират. Кой има доверие у нас да инвестира в каквото и да е? Кое в управлението е на ниво и дава сигурност, че инвестициите няма да бъдат откраднати или изгубени в тоталната несигурност у нас? Докато има *** които да пишат "Давай Бойко, мачкай Бойко." Държавата се е разсъхнала като стар кораб, течове отвсякъде. Ето защо и КАТ като част от нея е в трагикомично положение.