Патрулка без камера? Ами рушветите!

Ще бъдем безкомпромисни, ако засечем рушвет, казват от полицията
1 авг 2015 21:56,
166
Патрулка без камера? Ами рушветите!
Снимка: Булфото

Вече стана ясно, че пълният контрол по пътищата се завръща. Патрулите отново ще могат да спират без да са оборудвани със средства за видео или аудио записване. Заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков за заснемане на всяка проверка е отменена, пише Нова телевизия.

От полицията разказват, че тязи мерки се заради многото катастрофи и жертви от началото на годината. Инцидентите с автомобили за последните 6 месеца са почти 4000. 370 души са загиналите. Затова от полицията обещават да бъдат безкомпромисни срещу всички, които не спазват закона.

Столичен пътен патрул дебне за нарушения на пътя. Двамата полицаи забелязват отдалече угасналите светлини на автомобил и го спират. В патрулката им няма нито камера, нито устройство за запис на звук.

"Понеже бях на бензиностанцията и не се съобразих да включа фаровете и да сложа колана", разказва Росен пред телевизията.

Шофьорът не възразява за глобата, която ще отнесе, а по-скоро обяснява случилото се като моментно невнимание. Така или иначе санкцията е неизбежна.

Още по темата

"Това, което констатирахме е липса на включени светлини, за което се налага санкция по фиш в размер на 20 лева”, обяснява младши автоконтрольор Красимир Станков от Сектор "Пътна полиция" при СДВР.

Досега спирането и проверките по този начин бяха незвъзможни. Миналата есен МВР се опита да ограничи взимането на рушвети по пътищата като задължи патрулите да заснемат всяка своя среща с шофьорите.

"Тогава се разреши на служителите да работят само с автомобили, в които има монтирани системи за аудио и видеозапис”, обясни гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

Връщането на стария режим, при който полицаите са с по-големи правомощия обаче се налага, заради ескалирането на войната по родните пътища.

Сега пътните полицаи ще могат и ще трябва да се намесват, когато не сме поставили колана, пренебрегваме червен светофар, не даваме предимство на пешеходец или пък караме в насрещното движение.

"Това са нарушения, които създават предпоставка за произшествия. Водачите трябва да са сигурни, че ще се взима отношение веднага, на място”, добавя гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

А дали това ще развърже амбициите на някои полицаи да искат рушвет? От МВР обещават здравата ръка на закона да важи и за пътните патрули.

"Ако бъде установено такова нарушение или престъпление, ще бъдем безкомпромисни към тях", казва гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

В противен случай битката с нарушителите е немислима. Именно възможностите за рушвети пристесняват всички шофьори в този момент. Да се надяваме, че звената в МВР, които инспектират и контролират това наистина ще бъдат безкомпромисни, както към нарушителите шофьори, така и към полицаите, позволили си да искат пари под масата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е 10 лева фиша за нарушение на на скорост с 6 км а 50 от опит ти го казвам, а го пише в книгите
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато власта е слаба и безпомощна налага терор
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смешката... Вместо да отменят заснемането да оборудват патрулките! ама нали ще секне потокът от рушвети, който стига много на високо.
46
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
celta e ne da se podobri dvijenieto po pati6tata i naru6itelite da si vzemat pouka ,to4no obratnoto na tqx im trqbvat naru6iteli da ima aktove i da ima i zaplati za policaite,nali za tva sta4kuvaxa
45
2
 
10
 
! Отговори
odessa преди 8 години
sramota, chengeta, sramota. pak iz hrastite a? kato opadat listata, protest protiv esenta, che nima kyde da se kriete.
44
1
 
26
 
! Отговори
дрън-дрън преди 8 години
Лапайте и дано ви преседне.В държавата на тиквите всичко е бутафория.Министърката на крадците , също.Скоро пишеше за един катаджия, дето взел и стотинките от пепелника на някакъв нарушител.Е , какво да очакваме от такива?
43
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15 години карам кола в Турция никога не са *** спирали минах българската граница веднага ме спряха започнаха евтините номера манталитетът си е останал същият на дребните мошенници
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милиция-Полиция са много различни по не за хора които били в тези сфери на държавата.Богу таз *** е вечна.
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държава без АРМИЯ не е държава
40
2
 
3
 
! Отговори
Север преди 8 години
До АнонименВ Германия и Австрия, които са уж северни държави въобще го няма.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това ли е най големия проблем на БГ през две седмици да ни занимават с "хора,пътища,автомобили".вместо да си осмислят съществуването предлагайки переодично профански идеи да решат примерно въпроса със здравеопазването където може да се говори за организирана престъпна група и е причина за смъртта на много повече хора от всички инциденти,убийства птп и друи причини взети заедно.
38
5
 
38
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 41,Колега, не знам в кой град или село карате, но в София, Варна и Пловдив ако карате стриктно по-ограниченията бихте били по-опасен за движението. Повечето ограничения на скоростта са за най-тежките пътни условия. Опитен шофьор без проблем може да съобрази дали може да кара с 10 километра отгоре или отдолу на ограничението, но когато фуражките излязат да "заработват", изобщо не ги интересуват подробностите. Причини ще си намерят.С тази промяна само има дават да си "заработват"!
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ченгета
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма случай,а шофирам от 20 г милиционер да ме спре и да ми говори на Вие.Най ми е гадно ,когато спирането приключи с"айде бегай от мен да мине"'защото няма за какво да се хване.веднаж се каня дапитам една от тези мутри:Как е?Какво как е ще отговори.Как е да работиш това, да правиш мръсно на хората,по всяка смяна 365 дни в годината...няма да му помогнат моите 20 лв си мисля...и се смея ,а кучето се притаява за следващата си жертва: )))Муххахахахахах
35
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
полицаите бяха дебели сега ще станат по дебели
34
2
 
6
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Добре, де! А как ще (бъдеще време е това) "бъдат безкомпромисни" и срещу какво???Обикновенно са по 2-***, те пишат нарушението, а мястото за възражение е много малко за обяснение. Не Ли? Да не говорим че всяко кръстовище е РАЗЛИЧНО (нескЪ кът пешиходец на Халите гледах тъпо и се чудех какво става с пешеходния светофар, гледах и за бутони-ТЕ пак в недоумение "дали пък не съм глупав/***/***"), да не казвам за "тапите" от ремонтите.... Не ме кефи без видео-контрол да ме "превентират".
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през ушите им-вестник да четеш.Сега ще се поугоят...Има едно име на корумпираните полицаи,много им отива...PIG
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Problema не е в рушветите.Искат си ги .Проблема е в това.че се дава власт на *** и ограничени хора,които се държат неадекватно-все едно пътя е техен или на баща им.мижитурки в управлението-лъвове на пътя=всички изкарали кола в тяхното владение са им нещо длъжни.Аз лично предпочитам да си платя акта.вместо което облечения с власт *** да ме пусне ..все едно ръка трябва да му целувам.Ней ме кефи като им давам рушет..Признават си,че са жалки....Абе мафия..
31
0
 
22
 
! Отговори
Samop minavam преди 8 години
Просто няма начин в тази комунистическа ***,да крадат,самосиндикално.Трябва да се отчитат и на дон Боко.Видяхте какво стана с 29 митничари.Пък иначе,много огладняха завалиите,изтъняха им ушите,но сега какво брадва точат,нямам толкова фантазия.
30
0
 
46
 
! Отговори
Заключение преди 8 години
В Турция двама полицаи (между другото въоражени с автоматично оръжие) ме видяха,че съм закъсал, спряха и лично бутаха колата ми около 300 метра до безопасно място. След това извикаха пътна помощ, и след час вече се работеше по колата ми в сервиза. Тук това не може да се види. Нашите полицаи имат по-важна работа.