Под прикритие: Ченгета стават шпиони с нова наредба

Те ще играят ролята на бизнесмени и на босове на банди
19 авг 2015 11:08,
46
Под прикритие: Ченгета стават шпиони с нова наредба
Снимка: Булфото, ахрив

Спецченгета от МВР доброволно ще играят ролята на бизнесмени, шефове на фондации, спортни клубове, неправителствени организации, както и на босове на банди. Те ще могат под чуждо име да създават фирми, фондации или неправителствени организации и да развиват дейност с тях. Ще имат лични карти с тяхна снимка, но фалшива самоличност - име, презиме, фамилия, ЕГН и адрес. Това гласи проект на наредба за организацията на дейността по използването на служители под прикритие.

Целта е шпиони на властта да проникнат в мафията и така да помогнат за разкриването и предотвратяването на престъпления. Те ще бъдат задължени стриктно да спазват закона и да пазят в тайна своята принадлежност към службите, сочи бъдещата наредба, публикувана в сайта на МВР. Тя се приема наново в съответствие с приетия през пролетта нов Закон за МВР, пише в. "Труд".

Полицаите ще бъдат назначавани в специално звено на МВР след предварителен подбор и обучение. Дейността на звеното ще се финансира от вътрешното министерство и международни програми за борба с организираната престъпност и корупцията.

В наредбата е записано, че внедряването на полицаи в неправителствения сектор, в бизнеса и в бандите ще става само при доказана необходимост, когато “възложените задачи и дейности не могат да се изпълнят по друг начин.” След като проникнат в подземния свят или влязат в следите на афери по високите етажите на държавата, те трябва да съберат доказателства за замисляните, подготвяни или довършени тежки престъпления, и то така, че да послужат после в съда.

При пряка опасност за живота и здравето им или за други хора те ще могат да прилагат полицейските си правомощия - да арестуват, да стрелят, за използват физическа сила и помощни средства - палки, белезници и др. Ако при изпълнението на задачите им се разруши имущество, щетите ще се поемат от МВР. Това няма да важи, ако ченгето под прикритие е нарушило закона и има вина.

Според норматива държавните конституции трябва да оказват съдействие на МВР и да издават документите, необходими за създаването на фалшивата самоличност. Данните за нея ще се въвеждат във всички държавни информационни системи, но само за “времето на съществуване на прикритието”. След приключването му документите ще бъдат унищожавани. Следа от тях ще остава в служебен регистър в МВР. Информацията в него ще е държавна тайна.

При конкретни разследвания наши тайни агенти ще се внедряват и в чужбина.

Службите използват и агенти на прикритие, обясниха експерти. Такива има в момента в ДАНС. Това са служители, които се назначават във ведомство или фирма на трудови договори, за да търсят там информация, свързана със защитата на националната сигурност.

Служителите под прикритие са узаконени с промени в НПК от 2005 г., припомниха юристи. Тяхната дейност е включена в групата на специалните разузнавателни средства, затова ги наричат и "живи СРС-та".

У нас агенти под прикритие все още се използват твърде малко. МВР предпочита за разследванията, които води, по-лесни способи - наблюдение, подслушване и проследяване. Според доклад на Бюрото за контрол на СРС миналата година едва 20 пъти са били използвани полицаи под чужда самоличност. За сравнение поисканите и разрешените подслушвания били 6475.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Мразя се преди 8 години
До Анонимен 43Не те е срам да мразиш , кажи поне срам ме е .А аз па най-мразим да мразим , е те тогава се мразим до безобразие.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахахахахах, мафията, полицията и политиците все едно не се знаят едни други :D :D :D Абе вие напълно ни взехте за ***, заемът ще свърши, а мн ще си отидат, кой ще го връща не знам :D
19
1
 
0
 
! Отговори
step преди 8 години
v sastoto vreme uvolniavat vsichkite ordinarci, chofiori, telohraniteli, securitas, pazachi na centralnata bg admin. central bg admin che odi na rabota s public bul transport kat sichkoto drugoto bulgar. spirame da platame na shafiori i slujebni automobili za central bul admin, che si odi pesha ili s sobstven transport i ambalaj :)
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата милиция ни пази:))) Випускници на НАТФИЗ, не намерили място на сцената/ в кадър, вече са подали документи за постъпване в редовете:)) Колко му е да изиграеш един бизнесмен или мафиот(което си е едно и също), за дамите пък е отделена ролята на Мурка:)))
17
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Тва резюме на 5-ти сезон ли е? Започнаха ли да го снимат вече?
16
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Престъпността винаги е била в някакви ведомости за заплати,сега може да променят щатовете или нещо друго?
15
0
 
9
 
! Отговори
Тошето преди 8 години
Докладвам: Кварталниьот ни га е пробутал Пешо под прикритие да види отдека лочиме домашната сливовица вечер. Щот и на него му се иска, ама ние го не пущамел Той Пешо трети път си сменя ЕГН-то щот в магазина не му дават цигари, а то кво било.
14
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Крайно време беше! Мафията и престъпния свят отдавна се внедриха в службите, сега е ред на обратното. При това и сега ако на мафията се счупи нещо - кола,банка, други - държавата обещетява, нищо че е нарушен закона и има вина ..... Спомнете си за престъпни босове, които бяха информатори на МВР -уж да борели престъпния свят!
13
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
И кой реши, че тази информация за готвени (даже не са и факт) промени, трябва първо да стане обществено достояние. Интересно ми е какви резултати ще очакват след това?!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лелейййй, голямо филмиране ще бъде! Това по идея на вътрешната овца ли е или на всемогъщия от Банкя?! Я поканете румънката Маковей и й дайте необходимите правомощия, при нея няма да кипи безсмислен труд!
11
1
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Организираната престъпност отдавна е неприкосновена и узаконена
10
1
 
11
 
! Отговори
Точно, 21! преди 8 години
В България законите се пишат за да се прикриват беззаконията. В цял сват нещо, което се счита за незаконно, в България си има текст за "узаконяване", и в строителството, и в милиционерщината, и в правораздаването...
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тази статия ВЕЧЕ НЕ СА ПОД ПРИКРИТИЕ!!!!!Много български майки ще плачат!!!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Те ще играят ролята на бизнесмени и на босове на банди"-узаконяват полицай-бандит...ха.ха
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да речеш, че сме някаква 50-60 милионна държава, та не могат да се оправят с мафията, а то сме шепа хора и всичко се знае кой с кого какво върти, ама няма желание, защото управляващите са част от тази мафия.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи узаконяване на престъпността!!!!Щото в тия среди всички се знаят кви са!!!ЧЕСТИТО БУДА УЗАКОНИ ПРЕСТЪПНОСТТА! В КОЯТО ТОЙ Е ОСНОВНО ДВИЖЕЩО ЛИЦЕ САМ ГО Е ЗАЯВЯВАЛ ПУБЛИЧНО СЛЕД СКАНДАЛА МИШО БИРАТА САМО ДЕТО КАЗА, ЧЕ БИЛ СЛУГА НА ПЪРВАНОВ!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алексей Петров-ци, да им е честито на избраните и добре дошли отново в 90-те. Тъжно.
4
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Какви роли ,какъв театър,те са си такива
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бившите ченгета сега са официални агенти и сътрудници на западните служби, с чиято благословия преживяват тази трансформация. Купуват имот след имота на запад и работят под и на прикритие - да слухтят срещу сънародниците, както винаги са правили, това паралелно с пералнята, която не е спирала... Докато вие в БГ-то продължавате да бълнувате за някакви "комунисти" и да кълнете Путин и руснаците.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чутовни глупости!