От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!

Живеещите на "Ален мак" 36 в Благоевград спретват банкет на строителите
20 авг 2015 11:00,
211
От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!
Снимка: В. "Труд"

"Като казаха: "Ще ви санираме безплатно", викам си: "Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..."

Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния блок на ул. "Ален мак" 36 в Благоевград. Той е първият в страната, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тази неделя завършената панелка ще бъде предадена от строителите.

Христо Фидански толкова се радва, че дори тича около строителите и помага с каквото може. "Самият аз съм строител, 36 години стаж имам в бранша, наскоро се завърнах от Нови Уренгой, Русия. Там работих година и половина, строяхме блокове за работещите в града", разказва пред в. "Труд" Христо. И признава, че за собственото му жилище все не му оставали време или пари да го оправи.

Той е един от първите, които са си купили апартамент в панелката през 1990 г. Блокът тогава беше хубав, нов, но с годините заприличал на гето, признават обитателите. Лятото вътре е мор от жега, а зимата - студ. Сега се надяваме с новата изолация да имаме домашен комфорт и да спестяваме от ток, защото тук с друго не може да се отопляваш, казват комшиите.

"Не вярвахме до последно, че е безплатно. Мислехме, ще го направят и ще ни поискат пак нещо за доплащане. Сега обаче се радваме. Доживяхме държавата да направи нещо и за нас, обикновените хора", казва Христо Фидански.

Бабите пък не могат да се нарадват на остъклените тераси и новите дограми. В момента обитателите на блока събират пари, искат да дадат банкет на фирмата изпълнител и да почерпят кмета.

"Лиляна Павлова ни заръча да контролираме строителните дейности, така и направихме, но момчетата работиха добре и чисто. Сега ние сами ще си озеленим около блока, за да е хубаво навсякъде“, казват комшиите.

А строителите се подсмихват, като слушат разговорите. "Една люспа боя да падне и ни гонят да оправяме. Като слагахме дограмите, ни викат: "Я, тука мърляте!", и ние чистим, дори прозорците им измихме", смеят се загорелите от слънцето мъже.

А блокът наистина е неузнаваем - с оранжевата си боя грее в квартала, няма вече олющени фасади и мръсни входове. Стълбищата светят, изолация е направена и на покрива.

"Нашият блок ще бъде емблемата на санирането в страната, така че ще стане най-хубавият“, казва Христо и тича отново да помага на строителите от мерак. А момчетата са дошли чак от Хасково, фирмата им спечелила обществената поръчка.

Сега обаче предстои най-важното - направеното да се опази, амбицирани са обитателите на практически новата панелка. Проблемът ще бъде обсъден на общо събрание на съкооператорите, на което ще се набележат дългосрочни мерки. Особено внимание ще бъде обърнато на поведението на децата и младежите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
18
 
47
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Пак бостанска пропаганда. Да готино, а кой плаща и с колко се вдигат данъците на хората? Всичко оправиха та опряха до санирането.
50
8
 
43
 
! Отговори
ТАШКО преди 8 години
А КОЛКО ОТКРАДНАХА БЕ МИШКИ ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД СЪССИРЕНЦЕТО ВКАПАНА
49
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак пък "бижу"...Не виждам голяма разлика с нашия блок в "Хаджи Димитър" - и ние си имаме няколко "цветни" етажа и доста такива с изолация.. Кичът е подобен... качеството, предполагам, също...
48
8
 
60
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
"В момента обитателите на блока събират пари, искат да дадат банкет на фирмата изпълнител и да почерпят кмета."Типични простодушни добичета. Сякаш фирмата и кмета от собствените джобове са извадили парите за санирането.
47
2
 
39
 
! Отговори
Кание Уест преди 8 години
До АнонименБензиностанции,саниране,асфалтЗабрави спортни зали за цъкане на мачлета!!
46
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Санират блок от 1990 г.? А тези от 1970 г.? Може тях вече да са ги отписали... Освен това ремонтът е "козметичен", как ли са връзките между панелите вътре?... Абе да се молим, благоевградчани - на Кресна, а софиянци - на Големия Витошки разлом, да мълчат още дълго, че ще стане страшно ако се събудят...
45
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не знаете,тази програма не е финансирана от ЕС, а от Българската банка за развитие /ББР/, на която Мин.на финансите предостави гаранция от 1 млрд.лв., за създаване на фонд, чрез който да се привлече финансов ресурс от международни фин.институции за финансиране на програмата. ББР ще предостави този ресурс пред общините, а заемите ще се връщат от бюджета. ЕС няма нищо общо със "санирането", нито пък би позволило да се харчат залудо така европейски пари, защото това въобще не е саниране!!!
44
1
 
40
 
! Отговори
до 86 преди 8 години
Мрънкането не е срещу безплатното топлоизолиране а срещу начина на топлоизолиране. Прави се конструктивно обследване на панелен блок без да се оголи една дюбелна връзка. А който ви твърди че има безразрушителен метод за проверка на заварките в панелките ви лъже. Ти може да си топлоизолираш блока, но същинския проблем на панелния блок си остава и се задълбочава с времето.
43
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блокът тогава беше хубав, нов, но с годините заприличал на гето, признават обитателите. Облепването със стериопор и новата дограма няма да им помогне да не заприлича отново на гето.
42
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе някакъв тука много го е страх от Атака, само за нея говори. Сигурно и кошмари сънува. Не че ми дреме, просто забелязах.
41
13
 
40
 
! Отговори
sas преди 8 години
може да не искат саниране, но ако видят съседния блок направен ще се гърчат от завист
40
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после що държавата нямала пари. Никъде в богатия цвят няма такива дивотии. В Германия може да теглиш жилищен кредит с 1% или по-малко лихва, НО къщата ти трябва да бъде санирана или построена с определени материали, че да достигнеш определена енергийна ефективност. И толкова. Гърция заради това фалира, защото всички имат 14-та заплата и пътуват безплатно. После пари нямали. Еми, простотии! Нашите са същите кауни!
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо, моля, подменихте коментара на 86 ???
38
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 91A при Атака никакъв труд не кипи, дори и безсмислен, там кипи лежане на плажа във Варадеро и ходене с любовницата в най-скъпите хотели на Париж. Нали?
37
11
 
40
 
! Отговори
sas преди 8 години
А като се сетя, че в нашия блок има индивиди, които не искат саниране, защото щели да им дупчат в къщата се хващам за главата. Нищо, че е за укрепване на панела...
36
15
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво, да им е честито на живущите. Ама аз не разбрах с колко се удължи живота на панелката след това гримиране?! Нали целта на програмата беше именно да се удължи живота на панелките, защото вече били пред срутване. Имаше даже случаи на паднали отделни панели, мисля, че в Лом беше преди 2-3 години. Или друго си е панелките да се сгромолясват красиви?! Общо взето при Герб кипи безсмислен труд, нищо свястно и качествено!
35
1
 
38
 
! Отговори
nobi преди 8 години
до 86 - ами то си е точно така де. за панелките има подарени пари за къщите няма
34
8
 
46
 
! Отговори
anonym преди 8 години
До Анонимен 86Интересно какви ли други опорни точки ще избълват политическите ***. Щото дори безплатната изолация и смяна на дограма трябва да е нещо лошо, щом е от злииия ЕС. Интересно, ако Русия предложи да направи безплатна изолация дори на един блок, тия как ли щяха да се лигавят в коментарите.
33
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, направиха на хората саниране - изолация безплатно, сложиха им безплатно дограма, сега ще им намалят драстично сметките за отопление, отново - БЕЗПЛАТНО, а червените *** продължават да ***.
32
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям майтап. Отвсякъде изпълзяха някакви герберасти да защитават платената реклама на Бойко за санирането. Няма такава проста нация.