От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!

Живеещите на "Ален мак" 36 в Благоевград спретват банкет на строителите
20 авг 2015 11:00,
211
От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!
Снимка: В. "Труд"

"Като казаха: "Ще ви санираме безплатно", викам си: "Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..."

Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния блок на ул. "Ален мак" 36 в Благоевград. Той е първият в страната, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тази неделя завършената панелка ще бъде предадена от строителите.

Христо Фидански толкова се радва, че дори тича около строителите и помага с каквото може. "Самият аз съм строител, 36 години стаж имам в бранша, наскоро се завърнах от Нови Уренгой, Русия. Там работих година и половина, строяхме блокове за работещите в града", разказва пред в. "Труд" Христо. И признава, че за собственото му жилище все не му оставали време или пари да го оправи.

Той е един от първите, които са си купили апартамент в панелката през 1990 г. Блокът тогава беше хубав, нов, но с годините заприличал на гето, признават обитателите. Лятото вътре е мор от жега, а зимата - студ. Сега се надяваме с новата изолация да имаме домашен комфорт и да спестяваме от ток, защото тук с друго не може да се отопляваш, казват комшиите.

"Не вярвахме до последно, че е безплатно. Мислехме, ще го направят и ще ни поискат пак нещо за доплащане. Сега обаче се радваме. Доживяхме държавата да направи нещо и за нас, обикновените хора", казва Христо Фидански.

Бабите пък не могат да се нарадват на остъклените тераси и новите дограми. В момента обитателите на блока събират пари, искат да дадат банкет на фирмата изпълнител и да почерпят кмета.

"Лиляна Павлова ни заръча да контролираме строителните дейности, така и направихме, но момчетата работиха добре и чисто. Сега ние сами ще си озеленим около блока, за да е хубаво навсякъде“, казват комшиите.

А строителите се подсмихват, като слушат разговорите. "Една люспа боя да падне и ни гонят да оправяме. Като слагахме дограмите, ни викат: "Я, тука мърляте!", и ние чистим, дори прозорците им измихме", смеят се загорелите от слънцето мъже.

А блокът наистина е неузнаваем - с оранжевата си боя грее в квартала, няма вече олющени фасади и мръсни входове. Стълбищата светят, изолация е направена и на покрива.

"Нашият блок ще бъде емблемата на санирането в страната, така че ще стане най-хубавият“, казва Христо и тича отново да помага на строителите от мерак. А момчетата са дошли чак от Хасково, фирмата им спечелила обществената поръчка.

Сега обаче предстои най-важното - направеното да се опази, амбицирани са обитателите на практически новата панелка. Проблемът ще бъде обсъден на общо събрание на съкооператорите, на което ще се набележат дългосрочни мерки. Особено внимание ще бъде обърнато на поведението на децата и младежите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези блокове им ги построи социализЪма, за малко пари. Сега демокрацията им ги освежава безплатно. А за старите къщи винаги си плащахме, и през соца, когато насила пребоядисваха по улиците с предстоящи височайши посешения. Не е кой както се уреди, а все едни и същи се уреждат. А баламите плащат.
30
8
 
36
 
! Отговори
До Vrag преди 8 години
Абе ти си отявлен комунист ама все пак да те питам :Защо все мрънкаш ? Все нещо боботиш и възхваляваш я Русия я БКП я нещо подобно.То бива да си продажен и да чакаш пак да дойдете на власт да покрадеш ама и под хубавите новини за хората от цяла България ти "ос*раш" с простите си коментари.Няма оправия това нагло племе и това си е.Да им е честит обновения блок на хората, дано са направили ремонта качествено и да има полза и за намаляване на сметките за парно и ток.
29
3
 
51
 
! Отговори
КПСС,БКП преди 8 години
Много добър соц. репортаж! Браво! Бях забравил работническо дело.
28
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargти пък откога взе да разбираш от заварки? Нали малките момченца са ти специалитет
27
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако повечето обитатели са плащали редовно таксата от 8 лева на човек през годините, няма никакъв проблем да се оправят общите части на с тези пари от фонда на входа. По-надолу са написани ориентировъчни цени. Едни 7-8 хиляди и входа е като нов. Покривите и щранговете на повечето панелки са сменени и оправени. Изолации също имат около 70% от хората. Смешни са тия които искат държавата да им смени прозореца в хола и да им налепи изолацията. :D
26
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно каква е мазилката, за да не се окаже още тази пролет размазана, който се е занимавал знае за какво говоря. Колко е гаранцията по СМР-тата и с колко е удължен експлоатацонния срок?
25
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е живи здрав бащицата . Без НЕГО нищо не може да стане. Да се свети името Му /не да свети на IVAN PORTNIH /. Браво доживяхме! Да живеят блюдолизците /изобщо ***/.
24
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** газ пикаят!
23
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Санирането е с кредит от банка.Парите ще ги платим всички ние с данъците си от бюджета.1 милиард ще стигне само за няколко хиляди апартамента на наши хора.Останалите ще си останат със Сдружения на собствениците и надежди.Те ще бъдат прецакани.Няма за всички.За да ги отрежат комисията ще констатира проблем за оправяне със средства от сдружението.Тъй като никой няма да даде пари, ако вече е минало обследването, проекта спираи дължимите суми ги плащат хората
22
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е цветя и рози,но изкарайте 2-3 зими и после пак пишете.
21
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, тоя със стихотворението за Борисов по-надолу, доповръща ми се, бе човек! Не ме интересуват нито БСП, нито Герб, еднакво са ми отвратителни, а пък най-отвратителни са ми такива *** и подлизурковци като теб!
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано не и добре да се фвалят, че е саниран блок на 25 години, всъшност хич не е добре, защото отпада основният аргумент, че се спасяват наистина старш жилища. А след 10 години блока пак ли с държавни, т.е. наши, пари ще се ремонтира или да го очакваме пак в същия вис, който е бил.
19
6
 
42
 
! Отговори
данъчен преди 8 години
изчакайте другата година, данъка за апартамента да видите ,,,,,,,
18
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли е санирането - ремонт на вход, нова дограма, лепенене на стириопор и нова мазилка отгоре? Жалка история, един ремонт на вход е около 3 бона, прозорците на входа са 1-1,5, изолация м/у 2-3 за външен и 800-900 за вътрешен апартамент, а изолация/общи части -нежду 1 и 2.А къде е задължителното обследване на сградата за проблеми в носещи стени/заварки/дюбели? Да не говорим за подмяна на щрангове/канализация, ремонт на покрив и водосточни тръби, ревизия на абонатна станция и тръби за парно?
17
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вто на това в България се казва саниране - сменяне на дограма и външна изолация. А това, че този панелен блок ще падне след 10 години не е от значение. Санирането означава съвсем друго нещо, ама карай.
16
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само *** може да плюе по нещо хубаво. Да, санирането не удължава живота на панелката, но прави животът на живущите там една идея по-добър. Само който не е живял в панелка не знае за каква адска жега става въпрос през лятото и за какъв студ през зимата. А сега след санирането нещата ще се променят към по-добро със сигурност.
15
8
 
42
 
! Отговори
:( преди 8 години
Тази програма се плаща с парите на българския данъкоплатец и е уникална измама. С парите на работещите се плащат ремонтите на панелните талъсъми, които по цял ден смучат ментета и не са вкарали и един лев данъци в тази държава.
14
11
 
43
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Хм, не бързайте с банкетите. Да не ви поднесат някоя хубава сметка с обяснения че това и онова не се покрива от европейските фондове.
13
1
 
34
 
! Отговори
Нинджа преди 8 години
Ейййй с това кой плати все едно ги плащате Вие при положение, че всеки се тарикати как да мине без пари и без да плаща данъци :P Като не ги поддържат грам и почнат да падат панелените гета пак ще останат без апартаменти ;)
12
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората си имат саниран блок - БЕЗПЛАТНО. Браво!