Чиновниците се скатават: Тук кафенце, там кафенце

Средната заплата в публичния сектор била 917 лв
1 сеп 2015 07:18,
64
Чиновниците се скатават: Тук кафенце, там кафенце
Снимка: архив, Reuters

Чиновниците скатават по цял работен ден в рамките на всеки месец. Те непрекъснато "си открадват" време извън офиса, с което не успяват да докарат регламентираната 40-часова седмица труд, пише "Монитор". Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината.

Според цифрите служителите в държавната администрация работят 2 часа по-малко всяка седмица в сравнение със заетите в частния сектор. Те са зад бюрата си средно по 38 часа и 20 минути седмично. За сравнение наетите в частния сектор отработват средно по 40 часа и 20 минути седмично.

Според специалиста за подбор на персонал Ивайло Христов разликата се дължи на факта, че в частния сектор контролът над служителите е по-голям. "Не са редки случаите, в които обедната почивка на чиновниците продължава повече от регламентираното. В частния бизнес това няма как да се случи", обясни Христов.

Наскоро премиерът Бойко Борисов също намекна, че чиновниците, с изключение на тези, които работят по европейски проекти, са мързеливи. Статистиката показва, че с нарастването на деня през пролетта и лятото се увеличава и разликата в часовете труд. През първите три месеца на годината чиновниците са седели в офиса час и половина по-малко от заетите в частния сектор, а от април до юни разликата вече набъбва до 2 часа.

Освен по-кратка работна седмица служителите в бюрократичната машина получават и по-високи възнаграждения показват официалните данни на НСИ. През второто тримесечие на годината средната заплата в публичния сектор е била 917 лв., или с 50 лв. по-висока от средната в частния. Определен дял от бизнеса обаче е в сивия сектор, което изкуствено намалява средните възнаграждения.

По-високите заплати в обществения сектор обаче са основен мотив за младите българи да напират за чиновнически постове, твърдят от бизнеса. Между 5 и 51 кандидати се борят за място в министерски администрации. Традиционно най-ожесточена е битката за пост в Министерството на финансите, където и възнагражденията са сред най-високите. На голям интерес се радва и схемата "Старт в кариерата", в която над 3500 млади висшисти досега са тупали опит в обществени структури.

"Не е за пренебрегване фактът, че чиновниците се осигуряват на реални заплати, а в частния бизнес често се плащат минимални вноски. Освен това държавната работа е по-сигурна”, коментира още Христов мотивацията на младите да искат чиновнически стол. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ДЪРЖАВНИТЕ служители от РЗИ- Монтана (по-точно тези от бившия РЦЗ ) са превърнали в работно място масите от неработещо заведение в близост до сградата в която се помещават. И не 2 а поне по 4 часа прекарват там през лятото! Е и 400 лв са им много!!! Господин Москов не 10% поне 50% трябва да съкратите ! В крайна сметка пари се получават за свършена работа !!!!!
37
2
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
Не бе 50% са малко.Нека са 100%!Ще оставим само Баце.Той може всичко а и от новини и статии излиза,че върши всичко сам.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Наскоро премиерът Бойко Борисов също намекна, че чиновниците, с изключение на тези, които работят по европейски проекти, са мързеливи."Интересно щом работещите по европроекти са толкава работливи и умни защо не можем да усвоим парите които ни дават?И защо ни спират проектите?И защо по някои проекти връщаме пари?
35
2
 
8
 
! Отговори
Комисар преди 8 години
А някой чул ли е как работят разните комисии - КЗК, КЗД и т.н. и т.н. Само влезте в сайта на КЗД и кликнете на графика за заседанията им - последна дата 08 юли 2015!!! от тази дата са в отпуск и така до края на септември!!! След това са на работа от вторник (в понеделник се прибират към София от родните си места) до четвъртък ( в петък се връщат по родните с места) Ето това са синекурни службички за нагаждачи и наши хора. Заплатите са по няколко хиляди, апартаменти чийто наем се плаща от народа
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато администрацията, не се редуцира на 50 %, не се наложи ограничението да имаш право да работиш като държавен служител макс 10 години, няма да се оправи държавата. Сега мотото им е ден , да мине друг да дойде, да си натискам парцалите на таз заплатка.и да търгувам допълнително с информацията с която разполагам. И кафенце, диетка, ха хи с колегите.
33
3
 
10
 
! Отговори
бургазлия преди 8 години
Застанете сутрин на кръстовището където се пресичат улиците Александровска Фердинандова Богориди Втози район се намира Областната и Общинска администрации и някои други държавни учреждения и служби ,след като отдавна би трябва да са по работните си места ,часът отдавна е минал 9 те са по кафетата .
32
3
 
7
 
! Отговори
Idea преди 8 години
Какви кафета, то не сладки приказки, демонстриране на власт и заетост. Работното време което сами са обявили, не го спазват. Абсолютно некомпетентни неучтиви, груби и надменни. В Хасково социалните обслужват културно на майчин (турски) език, само техните. Обиждат и се гаврят с българите. Няма по голямо унижение от това да те обслужи държавен чиновник в Хасково. Чудиш се на коя планета си. Не че в община Люлин софия е по- цивилизовано.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАБОТЯТ САМО СЛУЖИТЕЛИТЕ ПО ГИШЕТАТА!
30
6
 
4
 
! Отговори
Държавния преди 8 години
До -10Ей *** такъв, ако можеше да четеш щеше да видиш че работя точно в такава администрация с раздут щат, а не във фирма с 10 човека! А ако имаше поне основно образование, можеше и да знаеш как точно се смята средно между няколко числа!
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се изключи недоразумението Бъчварова, правителството наистина е безпогрешно.Кога, Бъчварова, кога ? За оставката питам.
28
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредното поръчково проучване и статия с цел да настрои една част от обществото срещу друга. държавните служители-мързеливи, лекарите-убийци, бизнесмените-мошеници, инвалидите-симуланти, само правителството-безгрешно
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес бях в 9 и 30 в НАП и поне 5 служителки излязоха с портмонетата си до кафенето. А мисля, че започват в 9 ч. работа.
26
2
 
18
 
! Отговори
7777 преди 8 години
като не им харесва заплащането да освободят местата да доидат по-работливи и това не е администрация а
25
8
 
12
 
! Отговори
ДО 39 преди 8 години
къде, моля кажи ми, взимат по 1000лв..... да се пренасоча, защото явно не съм в правилната Агенция, та работя за половината :)
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те тия ги знаем, кажете колко работят депутатите?да не би да трябва да почнем реформата от там? Дали чиновника ми работи 38 или 40 часа не е проблем, нали гледаме запада, в някой държави работната седмица е 35 часа.Но да се върнем на дупедавците, те кога работят? само в дните които не завършват на "к" и то само в нечетните седмици?
23
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аман от глупостите ви, където може да се скатава, се скатава. никога не съм работила в държавния сектор, но и ние пием кафета, дори в офиса си имаме мини барче, машина за кафе, стая за тенис...
22
9
 
12
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
За толкова пари толкоз работа.
21
6
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
скатаването и кръшкането са национална черта на българина...това не може да се промени...трябва просто да свикнем с това...
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се карайте тук всички който пишат са работохолици.
19
13
 
4
 
! Отговори
-10 преди 8 години
аз работя за 500 лева бруто - 430 чисто - пир деветгодишен стаж.------------Едва ли работиш, щом имаш време да пишеш тук! Обясни ни какво точно работиш!