Свободата е безценна, не безплатна, рече Плевнелиев

Щабът на НАТО у нас - ангажимент за защита на всички членове
96
Свободата е безценна, не безплатна, рече Плевнелиев
Снимка: БТА, архив

Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

Още по темата

Държавният глава изтъкна, че минаваме през трудни времена и комбинация от кризи, а хората очакват колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни и да действат национално-отговорно.

"Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид", подчерта той.

По думите му откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа "28 за 28".

Президентът посочи, че тези щабове ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България.
 
Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация, изтъкна Плевнелиев.

По думите му НАТО е отбранителен съюз на демократични държави, но това не означава, че сме нерешителни и пасивни. Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и  повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред, каза още президентът.

Той припомни проведения през април Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на отбраната, на който бе постигнато широко политическо съгласие, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на производители на оръжие извън НАТО. Като първи резултат от това решение Министерство на отбраната ще възложи на Полша поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ 29.

По думите му така трябва да се действа и във всеки друг от приоритетните проекти за изграждане на способност на българските Въоръжени сили. Според президента те могат да бъдат ефективни само когато са съвместими с  партньорите в Алианса.

Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината, припомни още президентът.

Заместник-помощникът на генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай заяви, че НАТО не търси конфронтация с нито една държава. Той обаче посочи, че съседните региони са станали по-нестабилни и опасни в последните години и за да се защитим, трябва да се адаптираме.

Джеймс Апатурай изтъкна, че не става въпрос за военна щабквартира. Структурата няма да командва войници, с отбранителни цели е и не заплашва никого.

Външният министър Даниел Митов обясни, че в нея ще работят 40 души - 20 от тях са български офицери, 20 - съюзнически.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов уточни, че днес се открива началната фаза на дейност на тези структури, като пълната оперативна готовност за действие е предвидена към декември, а активна дейност от началото на 2016 година.

По време на церемонията, която започна с посрещане на държавния глава от почетна гвардейска част, в близост до сградата на т.нар. МО-2 протестираха привърженици на "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
29
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Да ти пикам на тая свобода ! Тия на които трябва да им се плаща им казват друго но не и освободители ! Абе такива като тебе и Паси ,продадохте не само държавата си но и народът си !
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам мечта, да взема думата пред огромно множество и да говоря за свободата. Ще влюча и героите на Сервантес да ми помагат. Ще говоря дълго и вдъхновенно. Разбира се речта ми ще бъде много абстрактна и всеки ще възприема думите пречупени през неговата призма. Важното е думите да стигнат до съкровенния свят на всеки, да го накарат да завибрира заедно с всички и да полети нагоре волна като птица.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе само ревете и началника на генщаба на САШ си каза в интервю, че ако не искат да се оплакват пред управляващите в България, които подписват споразуменията.
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свободата е безценна, не безплатна, рече ПлевнелиевТоя за каква свобода ни баламосва?!?Неговите задокеански кукловоди си правят каквото си искат в България, използват ни за плацдарм срещу Русия и то за наша сметка - сега и за в бъдеще.На практика са ни поробили, защото на нашата земя ни разрешават и забраняват как да живеем. Дойдоха и ни забраниха главните сделки, от които можеше много да спечелим.А тази марионетка ни учи на свобда и независимост?!?Ботев: Патриот е, душа дава, но не свойта
24
1
 
23
 
! Отговори
кк преди 8 години
Малко преди церемонията по встъпването в длъжност на току-що избрания Президент Роналд Рейгън, до него се доближава едно лице от службите и му подава папка с реч, която Президента трябва да прочете. "Но аз имам подготвена реч", казал Рейгън. Тогава лицето се обръща към него и простичко, но категорично му заявява: "Г-н Рейгън, ние Ви избрахме за Президент, не за да четете ВАШИТЕ речи, а да четете правилно и изразително НАШИТЕ!"Но онзи поне е могъл да чете правилно и изразително....
23
1
 
26
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
На баба ти шортите.Аз служих 82-84 г в армията и много добре знам колко беше редовната и колко ставаше когато имаше мобилизации и учения.Яж си от евроатлантическато паничка и не говори глупости
22
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне тоя не трепе защитени кози в резеравати - има напредък. Трябва да се радваме на малкото и да не бъдем негативни.
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имахме 100 000 армия ама по царско време
20
3
 
25
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
Абе ние тези всичките неща си ги имахме .И 100 000 армия и хиляди танкове и самолети и ракети и всичко което ни беше нужно .С помоща на братята НАТО вци съсипахме и разпродадохме всичко и останахме по бели ***.Сега трябват доста парички да стане това ,за което бленувай другарЮ еврогеец
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искахте обединител на нацията, НАА-А ВИ СЕГА-А-А
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уф, чета словоизлиянията на Президентина и се чудя този човек наистина ли си вярва или говори така, за да угоди на господарите.. НАТО бил отбранителен съюз...Даже не е смешно. НАТО вече е всичко друго, но не и отбранителен алианс - той е агресор и ние сме в кюпа. Някой ден скъпо ще си платим за това. Сегашните събития са само началото, а политици като Плевнелиев ни тласкат в пропастта къде от продажност, къде от наивност и глупост.
17
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фона на големия шлем на гоце, всякакви дрънканица са ОК
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко лесно е да говориш за свобода и демокрация от върха на няколко десетки милиона, от президентската резиденция обграден от огромна охрана, от имотите по морето и Гърция, от сметките в офшорките, от лукса и властта и пълният търбух. Защо един от т.н. управници у нас няма достойнство, чест и отношение към хората които представлява по света. Общи приказки, американски слугинаж, продажност и предателство за пари. Как да му вярвам като баща му е бил кадър на ЦК на БКП о той комсомолски активист.
15
28
 
3
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Добре казва уважаемия ни президент, свободата трябва да се брани и да се пази. Нищо безплатно няма на този свят. Ето, ние също трябва да се погрижим за свободата си, да поддържаме центъра, да развиваме армията си, самолетите, танковете, ракетите, и т.н. за да имаме силна отбрана. Г-н Плевнелиев като главен ръководител на армията ни знае най-добре, затова нека да се вслушаме в мъдрите думи.
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО е отбранителен съюз? И какво точно е отбранявал?
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко голямо беше листчето от което чете този път?
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Факт "Щабът на НАТО у нас - ангажимент за защита на всички членове"ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХХХАААААААААААААА............
11
3
 
19
 
! Отговори
234 преди 8 години
Как тихо и безвонно беше, макар и за кратко! И ето, пак и пак и пак!!!! До изборите за нов президент!
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ имат задача до 2020 година да изтрепат или принудят да емигрират още 2 милиона българи и гордо да рапортуват пред господарите че са свели населението до 5 милиона български граждани от които само един милион етнически българи.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За щабовете си навсякъде по света американците плащат милиони наем. А тук още малко ще поискат ние да им плащаме!