Пътят на бежанците през България излизал най-скъп

От Турция до Австрия каналджии вземали до 8 хил. евро
Обновена: 7 сеп 2015 07:09 | 7 сеп 2015 07:07, Веселина Йорданова
90
Пътят на бежанците през България излизал най-скъп
Снимка: архив, Ройтерс

Между 5000 и 8000 евро може да струва пътят на сирийците от Турция до Австрия през България, ако трафикантът успее да ги прекара с кола или камион, без да бъдат хванати от властите в страните по пътя.

Влизането в Гърция от Турция струва до 1200 евро, след което те не трябва да плащат на трафиканти до Австрия. Това разказват пред „Труд“ няколко бежанци от Сирия, които вече живеят в Германия и Холандия. Те са запознати с тарифите, защото техни приятели и роднини в момента са на път.

Цената е толкова висока заради пропускането на регистрация в България, която се прави от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Според регламента „Дъблин“ бежанците трябва да останат в първата страна, в която са регистрирани и са дали отпечатъци от пръсти.

Сирийците, преминали през България, обаче се страхуват да не бъдат върнати у нас.

Стандартното влизане пеша в България от Турция струва около 600 евро. За минаването на границата със Сърбия се плаща около 800 евро, а от там до Унгария още 200-300.

В последните дни от Унгария в Австрия са влезли над 10 000 бежанци на път за Германия. Според източниците на вестника в момента трафикът е пренасочен към Гърция, за което сирийците плащат между 800 и 1200 евро.

През последния месец Гърция организираше безплатен транспорт на мигрантите от островите си до Македония. Оттам те продължаваха почти безпрепятствено до Унгария през Сърбия.

Преди седмица полицията в Солун задържа българин за трафик на имигранти с камион, в който бяха намерени 103 души, от които 19 са деца. Всеки от тях бе платил по 2000 евро.

Дни по-рано камион с труповете на 71 мигранти бе изоставен на магистрала в Унгария близо до Австрия, за което бяха задържани 4 българи и афганистанец.

Властите не знаят какъв е мащабът на този бизнес в България, но миналата седмица полицията задържа повече от 130 незаконно пребиваващи у нас в хостели и квартири в София. В подобни квартири бежанците изчакват с дни и седмици, докато се организира пътуването им към Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сирийците бяха богати хора преди войната магазините и хотелите на Газиантеп чакаха с голямо нетърпение края на седмицата когато идваха сирийските туристи
39
0
 
4
 
! Отговори
циник преди 8 години
БРАВО на българските каналджии, да държат цените високи, че явно само това досега ни спасява от ПРИШЪЛЦИТЕ., дето се вика свежи пари влизат в държавата, а приносителите им излизат. Пазарната икономика ШЕ ни спаси.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да. Бежанците излизат по-богати от нас европейските бг. Как става това?! Защо се жалят лицемерно тези добре изглеждащи хора, а самозапалилите се бг европейци не се виждат от мама Меркел и останата евробанда?
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откъде тези пари ??? Бежанците по-богати от повечето европейци !
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия бежанци с по толкова много пари бе?! Ние българите като тръгнем на гурбет в чужбина нямаме толкова пари кеш?!? Това не са никакви бежанци, а икономически емигранти, които искат социалните помощи, които Меркел ще им даде.
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зашо навсякъде в статията се говори за БЕЖАНЦИ. У нас МИГРАНТИТЕ навлизат само от Турция и Гърция. В коя от тези страни искат да ги избият. Имаше малък брой младежи БЪЛГАРИ които искаха да избягат от Украйна да не ги вземат войници да воюват там в междуетническия конфликт. Нашето продажно правителство им отказа закрила за да ги накара да воюват за интересите на фашистите от БАМДЕРА и САЩ
34
0
 
3
 
! Отговори
nyamam kirilic преди 8 години
Dania oriaza pomoshtite za migrantite. Norwegia kaza-80 000 i to sled prouchvane, samo jeni i deca. A na snimkata e palno s muje, koito mogat da se biat, ama ne iskat da si stoiat v Siria.
33
1
 
9
 
! Отговори
фд преди 8 години
До българинВиж, аз съм обективен, никога не съм гласувал за БСП, но и запада си има трески за дялане.Кризата с Косово беше свързана отново с мигранти и ''бежанци'', които трябваше да дойдат на наша територия, ние тогава откзахме, тогава НАТО инспирира всичко, вгледай се в тези лица много добре, те са си джихадисти! НАТО ако иска да възпрепятства преминаването им може да ги спре- Турция, Гърция и т.н., но не го прави ! Има нещо, казвам ти, нещата са смесени, двулични, големи интереси има тук
32
1
 
8
 
! Отговори
Природен закон преди 8 години
Историята на Човечеството показва, че държавите са една моментна снимка на постоянна бежанска вълна. Пример за това е самата България, която дефакто е смес от месно население и бежанци. Никой не успял да "заплюе" света за само за себе си.
31
9
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До фдд 44:А сега, умник, ако изобщо с червения си мозък можеш да прокараш що-годе мисълчица, ти си задай въпроса, за какво му е на "запада" тази "игра", а? И всеки, който може малко от малко да мисли, ще види, че тази "игра" е ИЗЦЯЛО В ИНТЕРЕС на Путлеровата шайка, същата, която създаде, финансира, организира, попълва с катили от бившите съветски републики и подкрепя всеки ден и главорезите от Ислямска държавна в Ирак и Либия, и потока от "бежанци", оттам и от Афганистан към Западна Европа.
30
0
 
6
 
! Отговори
sds преди 8 години
Не знам, ама решат ли да ги докарат тука или да създават центрове за тях тука, няма да стоим и да глема безучастно, вдигаме се и толкоз, този път държавата ни е застрашена!
29
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
"Властите не знаят какъв е мащабът на този бизнес в България" Значи, в България "властите" са малограмотни - не знаят да смятат. Например, по-горе: 103 човека х 2000 ЕВРО = 206 000 ЕВРО - САМО ОТ ЕДИН КУРС! Сега, започва ли да ви се очертава "мащабът"? Дано това, че пътят през България им излизал най-скъп на "бежанците" - бандити, джихадисти и търгаши от Африка и Азия, малко от малко да ни отбрани, щото иначе, освен Господ (да се свети името му), явно, НЯМА КОЙ ДРУГ!
28
1
 
22
 
! Отговори
ВАЖНО преди 8 години
Снощи се прибрах в Унгария и Австрия там е струпана страшна пасмина и *** . Смрат и *** пресичат магистралата берат градините в Сърбия. Меркел ще е-е мамата на Европа.Това не са бежанци от война това са бойци 20- 25 годишни момчета. Австриците са вдигнали ръце.Сега ги пресяват в лагерите и най-голямата *** ще върнат у нас.
27
1
 
13
 
! Отговори
фдд преди 8 години
Сега си задайте въпроса, защо лицата на повечето от тези са двуцветни- до брадата изгорели от слънцето, където трябва да има брада - бели като сняг - а сещайте се!Има някои много собре сложени, това не са хора измъчени - най-вероятно били в ИД!80% са афганистанци,пакистанци и т.н., не сириици!Има някаква връзка също със събитията отпреди няколко седмици в Македония, точно от там минават сега !! Всичко е игра на запада, сега ще отделят тези, които стават за нещо и другите ше пратят при нас !
26
1
 
20
 
! Отговори
CC преди 8 години
Чудесно, нека е скъпо, тъкмо да не минават оттук. Ще се сетят европейчетата, че като съсипаха нарочно България тя е непривлекателна дори и за бежанците. Сега те ще съсипят тях. Правилна е приказката, че когато губиш не знаеш какво печелиш.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е образцов пример за Шенген ! Сега с инсталираната западната техника за наблюдение нито един бежанец не може да мине без да си е платил "мизата". Доказателство за това е Митничарско село.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на семейства от един националности от Румъния и България, но ако някой от тези националности е женен за неевропейска е позволено да се вземат тези обезщетения
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.... своята икономика,чрез унищожаване и заробване на икономиката на всички други страни, да вземе пример - Гърция, Испания, Италия, България,които са на самото дъно, без икономика, без армия, Четвъртия райх геноцид над европейските страни изглежда така - деца в Италия работят, за да хранят семейството, Гърция има концентрационни лагери за бедни и бездомни, Испания и хиляди бездомни извършват самоубийства от мизерия и отчаяние, заплатата на пенсионери в България е 100 евро.Междувременно в Англия всяка година дават заплата + за Holiday, Англия и Германия не дават социални помощи на се
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фрау Меркрел да си смени дилъра.Не знам защо ги оставя с впечатлението че са нужни,желани и поканени.Тя ако ги иска да си ги вземе у тях заедно с Гаук,но да не говори и от наше име че са ни притрябвали.Те и без това точно при нея са се запътили,но по възможност да не ги пуска по улиците ,защото не ща контакт с тях.Вчера слушам по новините че щели само няколко дни да останат в лагерите ,а после къде Холидей ИНН или Хотел Адлон?
21
0
 
0
 
! Отговори
до гурбетчия преди 8 години
пише се " назад " а не назат.. това се гурбетчиите в майка европа достатъчно неграмотни и можем без Вас.