Детска градина привлича деца с цитати на Мохамед

Общината е назначила проверка, сигналът е подаден към ДАНС
9 сеп 2015 12:39, Анисия Иванова
62
Детска градина привлича деца с цитати на Мохамед
Снимка: bTV

Цитати на пророка Мохамед са били поставени на сайта на детска градина. Строфите от Корана посрещали посетителите на електронната страница на забавачката в столичния кв. "Ботунец”.

Цитатът от корана обаче е премахнат от началната страница на градината след разговор на директорката с екип на bTV, който прави проверка по случая.

Преди цитатът да бъде свален началната страница на сайта на детското заведение посрещал родителите със следното послание на пророка на мюсюлманите: „Най-добрият подарък, който един родител може да направи на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си!"

Кметът на столичния район „Кремиковци” Ивайло Панев не вижда проблем в религиозните цитати.

"Самата детска градина и самото селище в квартал „Ботунец” имат достатъчно компактна мюсюлманска общност. Един текст, който е изключително безобиден, насочен към възпитанието на децата, не виждам да повлияе по никакъв драматичен начин”, коментира Панев.

Автор на идеята за цитатите от пророка Мохамед е директорката на градината Костадинка Георгиева.

„Тук се работи по интеграцията на децата, защото тук се отглеждат деца от различни етноси и ние живеем заедно, ние отглеждаме заедно тези деца. Ромски, турски, всякакви. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата чудесно. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите”, обясни Георгиева.

Чрез строфите от Корана директорката се опитвала да накара родителите да изпращат децата си в градината и да са по-ангажирани с възпитанието им.

Съгласно Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима. Директорката се застрахова, че цитатът е за родителите, а градината не се говори за религия. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова е назначила проверка по случая, като за него е сигнализирано и в ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 8 години
"И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите - госпожо Георгиева, не със строфи от Корана се впечатляват родителите, а с качественото отглеждане на децата. В тази градина децата от малцинствата се поставят на пиедестал. Българчетата са подбутвани и оставяни на заден план, но Главно мюфтийство спонсорира здраво...
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne e vajno koy kakva religiya izpovyadva a da e dobar chovek. loshite ne se nujdayat ot religiya - te prosto sa hora s kompleksi (alchni, jadni za vlast, za slava, da badat laskani - s edna duma egoisti ).
42
14
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Чудя се колко ли трябва да си ограничен ментално, за да посещаваш ЦЪРКВА в 21 век...
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое толкова много ви хареса в този цитат? Ако не ви го каже някой, нямаше да се сетите сами ли? Ако е така, то е щото сте ***. Сори.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапани религии. Дядо коледа за възрастни. Само ни делят и настройват едни с/у други. Двадесет и първи век сме бе хора. Погледнахме отвъд небето отдавна. Не би трябвало да имаме нужда от истории за да бъдем добри хора и да се обичаме.
39
8
 
9
 
! Отговори
иван преди 8 години
Всеки човек носи в себе си частица от Бога. От аллах няма как да носи, защото аллах не съществува.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 42Ама като ти хареса толкова, чети си корана, той е премедър, само недей ми натрапва неговите мъдрости!
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петър Дънов ще се окаже много далновиден учител.Още тогава е прозрял нуждата от нова религия,която ще обедини народите в името на Любовта и спокойствието.Времето идва.Самите религиозни водачи сами ще се убедят в това,че има спешна нужда от Универсална религия,която да успокои народите.Може би тогава светът ще стане по-добро място за съжителствуване.
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 42"Съгласно Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима."
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се учудвате ,много скоро с такива "педагози" българо - отстъпници,като К. Георгиева и Петев , скоро в България няма да остане и един християнин!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,добре де няма нищо лошо в цитата,но не само Мохамед е казвал мъдрости.Вземи Христос,Буда,Шива,Платон,Аристотел,Конфуции мога да ги изреждам от А до Я.Кажи ми ти сега коя религия е по-добра,коя е по-мъдра?Коя трябва да отхвърлям и коя да изповядвам? Ако изповядвам исляма християните ще ме отхвърлят или обратното.А всичкото е едно.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблем няма - стига градината да е частна. Има и еврейско училище но то е частно. Същото се отнася и за кърджалийската програма на БНР...
32
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, защо може да се цитира *** и пульо на ляво и на дясно, но когато цитатът е от Мохамед, веднага е "о, ужас"?? Ми казал е нещо правилно човекът, кво! Този цитат ми харесва, наистина! А според законът за авторско право трябва и да се посочи източник, така че не виждам проблем! Ако цитатът беше нещо за джихад и т.н. тогава щеше да е зле, ама точно това си е съвсем правилно и точно казано! Или пак става въпрос за пропаганда и не бива да знаем, че Мохамед е имал и добри мисли?
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта на религията е да държи в невежество и покорство масите,докато ония горе по върховете лъжат ,крадат ,убиват.За толкова хиляди години никой монах,владика,имам не се надигна да обвини властта в злоупотреба а ,напротив прикриват умело деянията и анатемосват всеки осмелил се да изкаже мнение за властимащите.защото така им е удобно.Ако това се е случвало в годините "бунтара" бива или подгонен или убиван.Историята помни такива времена,като Инквизицията
30
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше цитата от Библията и думите се приписваха на Господ нямаше да има проблем.Да не забравяме, че Бог и Алах са синоними.Според мен директорката трябва да бъде поощрена за опита си за интеграция и социализация на малцинствата.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 33Да, общо взето. Ако се премахне Аллах от цитата, остава само "Възпитавайте децата си добре". Целта на религията е да плаши по принцип безскрупулни хора с висша сила в опит да ги вкара в някакъв ред. Един крайно неефективен метод, който всеки хахо може да интерпретира както си иска.
28
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен лично проблемът не е в това че се използва цитат на Мохамед. Проблемът е че се използва религиозен цитат.Единственото което религията прави, е да трови умовете на хората с измислени обещания, скрити зад някакъв измислен "морал", който демек изповядват. Религия и морал са две съвсем различни неща, нямащи нищо общо едно с друго. Не ми е нужен измислен бог за да се държа човешки с хората.
27
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проповядване на чужд език в българска детска градина е НЕДОПУСТИМО! Виновните ВЪН!
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еее, ама много симпатизанти намери този цитат :) Сега да не тръгнете да лепите мъдрости от корана на всяко училище :)
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата не трябва да се учат да се страхуват от който и да е бог, тъй като всички богове са еднакво измислени концепции.Страшното нещо е невежеството и отричането на научните факти. А тези неща вървят ръка за ръка със сериозното проповядване на всяка религия.