30 бежанци в Бюрата по труда, работят в кол центрове

Бизнесът искал да ги наема, за да помогне, обяви Калфин
31
30 бежанци в Бюрата по труда, работят в кол центрове
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Около 30 бежанци са се записали в Бюрата по труда. В националния план по заетостта са предвидени бройки за бежанци, има и възможност за заетост по европейските програми, съобщи социалният министър Ивайло Калфин пред БТА.

Сред бежанците има такива, които работят вече по националната програма със субсидирана заетост. Някои от тях са в кол центрове, други - в различни видове бизнес, има и такива, които работят в центрове за бежанци. Появяват се вече и работодатели, които активно търсят възможност да помогнат на бежанците - да ги вземат на работа и да им потърсят жилищно настаняване, каза той.

Социалният министър заяви, че трябва да си поставим за цел доходите в България да вървят нагоре и да се изравняват с тези на общия европейски пазар. Това става с инвестиции в енергийна ефективност, в по-добра производителност, в образование и професионална квалификация, посочи той.

По думите му значителното увеличение на минималната работна заплата не става за няколко месеца, но целта трябва да бъде икономика с много по-високо заплащане. Според него и българският бизнес осъзнава, че не може да се държи икономиката ни на ниска минимална работна заплата.

От социалното министерство имат намерение да предложат подобряване на проектомеханизма за нарастване на минималната работна заплата. "При всички случаи не трябва никой да си мисли, че ние ще заковем минималната работна заплата на тези равнища и тя примерно ще се увеличава само с равнището на инфлацията или нещо подобно. Това ще бъде убийствено за икономиката дългосрочно", заяви Калфин.

Увеличението на минималната заплата не е мотив за уволнение на хора и за увеличаване на безработицата, това не се вижда от статистиката, допълни той. По думите на Калфин в цяла Европа се говори за медианни работни заплати - не каква е средната между най-високата и най-ниската, а къде е най-голямото струпване на работни заплати и това е по-добрият критерий.

В България съотношението между минималната работна заплата и медианната работна заплата е на средните европейски равнища, така че няма никакви опасения, че сме стигнали някакви критични стойности, които едва ли не ще дръпнат назад икономиката, посочи министърът.

Приоритетно през следващите месеци публичните средства ще бъдат насочени към трудните групи - най-застрашените и най-рисковите, каза Ивайло Калфин. Програмите, които разработва министерството в областта на заетостта ще бъдат насочени към младежи с ниско образование, хора в предпенсионна възраст и безработни от малките населени места и общини. Ще бъдат подпомогнати и хората с увреждания да стигнат до трудовия пазар, съобразено с техните възможности.

"Обърнал съм се към работодателите и синдикатите с молба за инициативи от тяхна страна как бихме могли да подпомогнем с публични средства те да наемат хора в предпенсионна възраст, така че тази група да остане на трудовия пазар до края на трудовия си стаж. До края на месеца очаквам отговорите", каза Калфин.Той съобщи, че в резултат на дейността на младежките трудови медиатори вече има 1700 души, които са доведени до Бюрата по труда.

Калфин смята, че ваучерите за услуги по домовете ще създадат възможност за работни места в отдалечените райони. Еднодневните трудови договори към момента са вече 60 000 и те са действаща мярка за увеличаване на заетостта.

Практиката за договаряне на минимални осигурителни доходи може да се подобри и развие - най-добрият вариант е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати, каза още той.

Вицепремиерът ще предложи на социалните партньори механизми, по които двупартитният диалог между синдикати и работодатели да стане водещ. "Най-добрият вариант за развитие е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Когато това започне да се случва, едва тогава би могло да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове", заяви Калфин. Според него премахването на тази практика не би решило нищо, а ще върне стари проблеми и ще изчезне двустранният диалог, нещо, което трябва да се насърчава.

Министърът изрази надежда, че предстоящото догодина преброяване на работодателите и синдикатите ще е мотив те да потърсят възможност да представляват всички икономически сектори, така че диалогът да е пълноценен. Не е нормално, когато в част от икономическите дейности просто няма двама партньори, които да седнат да преговарят, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
АЛЬОУ преди 8 години
До АнонименЯ *** В ХАМЕРИКА И ИМ КАЖИ,ЧЕ ЗНАЕШ 10 ЕЗИКА ,НО НЕ ЗНАЕЩ ХАМЕРИКАНСКИ.ЗНАЕШ ЛИ КОГА ЩЕ ТЕ ВЗЕМАТ НА РАБОТА -В ОСМЪК!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божо нали му каза,че ние сме трета страна по въпроса,че при нас не може да дойде бежанец,може да бяга като за световното например Болтън,но не може да бъде бежанец със статут,той специално минава като спортист-специалист за предобиване на статуси,че и ние бягахме ама нема такъв статут,а само икономически неблагонадежници и то точно заради такива кат тях,а и други учили по три пъти по програми ФАР не в един клас се връщаха,нали има проекти-ела,върни се-е и какво фар на кол в центъра за спа бюро.
16
0
 
9
 
! Отговори
379 преди 8 години
"....да наемат хора в предпенсионна възраст, така че тази група да остане на трудовия пазар до края на трудовия си стаж."Калфин, можеш ли да ми кажеш кога е краят на трудовият ми стаж, че вече от твоите таблици трудно се пресмята? По моите сметки, стъкмисал си го така, че като ми свурши стажа - директно ме записват в Орландовци! Моля, опровергай ме, ако можеш!
15
1
 
13
 
! Отговори
Кой кого субсидира преди 8 години
Недомасленият енреин не казва колко е субсидията. Нас що не ни субсидират
14
2
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
В момента в кол-центровете особено в София и Пловдив има огромно търсене и недостиг на хора. За София взимат към 1500-1600 чисто стартово. Ако знаеш чужди езици веднага можеш да започнеш. Не са ти виновни арабите, които са почнали там. Иначе това е изключение, защото над 90 проценти от тия "бежанци" не искат да работят и са учили до 4-5 клас.
13
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
В момента в кол-центровете особено в София и Пловдив има огромно търсене и недостиг на хора. За София взимат към 1500-1600 чисто стартово. Ако знаеш чужди езици веднага можеш да започнеш. Не са ти виновни арабите, които са почнали там. Иначе това е изключение, защото над 90 проценти от тия "бежанци" не искат да работят и са учили до 4-5 клас.
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми кой за каквото е учил, не може да имаш завършен 6-ти клас и да искаш да имаш хубава работа. Не се опитвам да защитавам който и да е, но има хора от бежанците които са доста квалифицирани и затова не е проблем да започнат работа веднага където и да е
11
6
 
32
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Нас не ни взимат на работа за по 400лв. в бензиностанция, тия араби за по 1000лв. в колцентрове. Яко а ? Това е управлението на Бойко Борисов да знаете !!
10
3
 
34
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Бих искал да получа статут на бежанец във собствената ми страна. Тогава би могло и да си намеря някаква работа....
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
та значи целокупния народ барабар с бай Иван и бай Хасан ядоха на Дянков пицата а бежанците направо на софрата?
8
0
 
4
 
! Отговори
muzeum преди 8 години
Kolko bura po-truda ima efendito calfine? Kolko para na chas puluchava edin bulgar burist da sedi na toia kol?:)
7
1
 
25
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Чудех се каква сделка сте сключили, за да се откаже бизнеса от протести.Това ли е сделката? Няма вдигане на цената на тока за бизнеса срещу назначаване на "бежанци"?Ако е това нали не си мислите, че ще ви се размине?Всичко ще си платите, плюс процент за "персонала", който вече 25 години ви обслужва прищевките...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще учиш ли, ше бачкаш ли?
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете поне два чужди езика. Например английски и арабски и ще има работа и за вас в кол центровете. Това е условието да се работи там.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно в българия има недостиг на висококвалифициран персонал владеещ чужди езици най вече арабски
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предизборно ми звучикакто през 2009 година средноевропейските доходи на Борисов.
2
4
 
50
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 8 години
НАМЕРЕТЕ РАБОТА ЗА БЪЛГАРИТЕ И ТОГАВА МИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ . ИДИОГИИИИИИИ !
1
5
 
36
 
! Отговори
12 преди 8 години
Добре ли си с главата. То няма работа за българире та камо ли за бежанци.А и те не са толкова прости да работят за 300 евро заплата.