Задържат хиляди бежанци на границата, но...

Центровете се опразнили, мигрантите не искат убежище
42
Задържат хиляди бежанци на границата, но...
Снимка: БТА, архив

За шест месеца "Гранична полиция" е задържала близо 19 хиляди мигранти, но тук остават много малко от тях. Това каза в дискусия за бежанската криза заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

"Виждаме по-различно отношение на кандидат-бежанците от предишните години и нежелание да останат в България и да получат закрила", посочи той.

По думите му центровете на Държавната агенция за бежанците са се опразнили до нивата от времето, когато са били построени.

"Те са празни наполовина, макар че всяка седмица през тях минават по 1500-2000 души. Мигрантите напускат, без дори да поискат убежище. В предходните години тези хора не само подаваха молби, но и изчакваха да получат статут. През последния месец това рязко се промени и поставя под въпрос цялата европейска система за външните граници и за убежище и закрила", каза Гунев.

Споделянето на тежестта и на отговорността е важно, но Европейската комисия не даде отговор как ще се случи, добави той. Квотите за бежанци са честни само в някакъв смисъл, защото се използват само четири критерия, но донякъде отразяват реалността. Как обаче да запазим свободното движение на хора и същевременно да принудим бежанците да стоят в едни държави, където те очевидно не желаят да останат, попита заместник-министърът, цитиран от БТА.

От двайсетина хиляди мигранти, влезли в страната през тази година, тук ще останат едва няколкостотин, смята Филип Гунев. Хората, получили бежански статут у нас, също продължават към Западна Европа. Ние се нуждаем от система от стимули и ограничения, за да задържим тези хора, но в момента няма отговор от ЕК как ще стане това. Нужна е радикална промяна и на европейски директиви, посочи той.

Друг отговор е споделяне на охраната на външните раници на ЕС. Ако обаче по границата има 30 служители на ФРОНТЕКС при седем хиляди наши служители, това е неадекватно споделяне на тежестта, каза Гунев. Върви дискусия за общ граничен контрол, но това е сложен проект, който е нереалистично да се случи в кратки срокове, посочи заместник-министърът.

Според вицепремиера Меглена Кунева ЕС трябва да действа много по-бързо, защото е изправен пред най-голямото предизвикателство за последните десетилетия.

България като че ли сега остава по-встрани от основното русло на бежанския поток, но ситуацията е нестабилна, посочи Кунева.

Трябва да отчетем важната партньорска роля на Анкара по бежанския проблем и добросъседското й отношение. Квотите не са всичко, трябват комплексни мерки - сред тях са укрепване на външните граници на ЕС, засилване на ролята на ФРОНТЕКС, създаване на "горещи точки" извън ЕС, където да се обработват документите на хората, търсещи убежище, както и много усилия за налагане на траен мир и връщане на хората по родните им места, добави тя.

ЕС не бива да отстъпва от основополагащите принципи и свободи. Ако нарушим свободата на движение на хора, това ще бъде "огромна, катастрофална грешка", каза Кунева. Шенген ни е по-необходим отвсякога, защото държавата дълго време ще е външна граница на ЕС, каза българският вицепремиер.

Нито една държава не може да бъде упреквана, че се грижи за сигурността си. Това е изконно нейно право, но сигурността не бива да се противопоставя на хуманитарното начало, посочи Кунева. Движението на хора създаде работа на престъпниците - те ги грабят безмилостно, за да ги превозват при нечовешки условия. Предвиждаме промени в Наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за каналджийството, включително - и на имуществените санкции, каза Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOSPODA NE GOVORETE PROTIV KINEVA--PREDALA E VILATA SI V POIYANA NA SEMEISTVO SURRIANZI.--OSVEN TUVA IM PLASHTA TOK,VODA I HRANA DOSTAVIANA DIREKTNO.
27
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
В бежанските центрове пребивават докато им се даде статут. След това ги пускат. Не мисля че всички заминават на запад, по-скоро повечето остават в България. Срещам ги все по-често по улиците. От ЕС плащат на нашите управници да ги задържаме в БГ и това се прикрива.
26
0
 
12
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Кунева защо още е на свобода, та се изказва по държавни въпроси.. без да я пита някой
25
1
 
9
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Явно колеги коментиращи, не ги разбирате световните процеси!! Вижте, г--жа Пръмова е експерт по миграционните въпроси, специалист стана в Брюксел и по европейско право -- тя ще оправи нещата. Ако щат и 5/пет/ милиона да са преселниците -- ще им постиламе и ще ги храним -- зер сме европейци я .....
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да , задържат хиляди и приемате хиляди . Защо приемате още по разпределение ?? Защо нямате твърда позиция - че през България минават достатъчно . Вижте Унгария как се бори и не иска да им разпределят !България не ги задържа да не влизат в страната , както прави Унгария и показват конфликтите си с хора различни от европейците !
23
0
 
19
 
! Отговори
Mен преди 8 години
ТОП НОВИНА! Голяма група от бежанци е поискала да остане в България, но по късно са се отказали, защото са се объркали между Бавария и България
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задържат , бежанците на нашата граница ?Защо не задържите българите и да помислите за икономическото развитие на страната !Добре че се придвижват , че какво ще стане ако 1 милион бежанци останат в България ? - още 1 мил. Българи ли да търсят работа на Запад ?
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднъж да се радваме, че сме бедни и зли. И псевдо сирийците говорят страхотии за нас как бием и мачкаме. Мигрантският въпрос е ясен. Сега остава да не преклоним глави за квотите от ЕК и да си останем с тия 2200. Въпросът е, че българите трябва да мигрираме спешно. Животът става все по-несигурен и лош. У нас кризата сякаш е нормално състояние на икономиката. Надежда няма, любов отдавна, а вярата по принцип не си отива от българина. Какво ще правим с нашата все по-разпадаща се държава?
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бре,хора то народа на България избега-политиците се чудят сирийците що не оставали.Еее-то тъпотия ама .....
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сближаване на двата полюса.Средновековната диващина и Европейската наивност!Какво ли ни чака,когато се сближат повече?
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам тази масова бежанска вълна да взема и аз да се пиша бежанец- нищо че съм Българин и бая бял.То тука въобще само идиотия и приказки за пораснали деца.Само че въпроса е накъде???
17
0
 
41
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Германия да пусне няколко самолета до Истамбул и за една седмица ще може да "извози" всички желаещи да живеят в Германия!? Защо мъчат тези "бежанци" да прекосяват цяла Европа пеша, гладни и жадни? Всичко е толкова просто.... или ги вземаш, или въобще ги ОТКАЗВАШ!
16
0
 
37
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Че какво по-хубаво от това, че мигрантите минават оттук и заминават!...................................Съгласен съм, но проблемът е че приемем ли ги после няма отърване, баш европейците ще ни пр....т. Вижте какво направиха немците - примамиха ордите, посрещаха ги с шоколадчета и плюшени мечета, след това хлопнаха кепенците и сега Унгария и Австрия нека им е в .....
15
0
 
26
 
! Отговори
до Момо №7 преди 8 години
Ха-ха, ами освен Люксембург и Австрия, всички други, които си изброил са външни за ЕС - т. като имат морска граница. Засега към тях се стичат по суша, защото е по-лесно и по-безопасно, не защото никой не се е сетил, че Холандия, Дания и Белгия са с най-големите пристанища в СВЕТА!А това, че "бежанците" не искат да се регистрират при нас е показателно за не само за състоянието на държавате НИ, а и за мотивите на самите "бежанци".
14
0
 
22
 
! Отговори
До мен преди 8 години
До 10 ТОП НОВИНА! Половин час по късно се отказа. Не му давали апартамент на Витошка!
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО ЕДИН БЪЛГАРИН ОТИДЕ В ГЕРМАНИЯ И ПОМОЛИ ЗА ПОМОЩ НАЙ-МНОГО ДА ГО ДЕПОРТИРАТ ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ!!!НО АКО ЕДИН БЕЖАНЕЦ ОТИДЕ В ГЕРМАНИЯ ВЕДНАГА МУ СЕ ДАВА МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА В ПАРИ ХРАНА И ДОМ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА МУ :DКАТО ОТИВАТЕ В ГЕРМАНИЯ ВМЕСТО ДА КАЗВАТЕ, ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ СЕ ПИШЕТЕ БЕЖАНЦИ :D
12
0
 
40
 
! Отговори
гост преди 8 години
До Анонимен 11Догодина ще докарат и семействата си, които са цели тумби! Ще станат поне 10 пъти по толкова и то на първо време!
11
1
 
40
 
! Отговори
гост преди 8 години
Стига с тези снимки, които не показват истинското съотношение мъже- жени - деца сред "бежанците"! Всички нямат документи, а пари имат да изминат хиляди километри и да плащат на трафиканти! Всичко е добре замислен план, който се изпълнява засега перфектно за тях, а ние само да рапортуваме - ЕС, САЩ и да не гледаме собствените си интереси! По-наведено правителство сме нямали досега!
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
660 ХИЛЯДИ МОЛБИ ОТ БЕЖАНЦИ В ЕС СТРАНИТЕ САМО ЗА 2014-ТА ГОДИНА И ТОВА СИГУРНО НЕ Е ЦЕЛИЯ БРОЙ А СЕ КРИЕ ИЛИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕТНЕ ПРАВИЛНО!!!!!!!!!!ЗА 2015 ЩЕ СА НАД 1 МИЛИОН НОВОПОСТЪПИЛИ БЕЖАНЦИ ЗА СТРАНИТЕ ОТ ЕС!!!БЕЖАНЦИТЕ МОМЕНТАЛНО ПОЛУЧАВАТ ДОМ, ХРАНА И МЕСЕЧНИ! ТОВА СА ПРИВИЛЕГИИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС!
9
1
 
25
 
! Отговори
Mен преди 8 години
ТОП НОВИНА! - Един беглец от Сирия е поискал да остане в България!!!