България празнува независимостта си

Велико Търново ще е сцена на тържествата
Обновена: 22 сеп 2015 09:26 | 22 сеп 2015 07:50,
165
България празнува независимостта си
Снимка: архив Булфото

Днес България празнува 107 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

Старата столица ще е център на тържествата, посветени на празника.

Денят ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. Четиридесет мъченици", съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

От 9.00 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме ще започне в 10.30 часа на крепостта "Царевец". Празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България" ще започне в 11.30 ч., то ще бъде водено от участниците в Международния фестивал на военните духови оркестри.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки "По стъпките на българската държавност".

Гостите и жителите на града могат да се включат в голямото търновско хоро, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", припомнят от общината.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад "Цар Асен", пред крепостта "Царевец", от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
1
 
! Отговори
Атанас Илиев преди 8 години
Честит празник на всички Българи!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСмях в залата!Блажени са вярващите!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимост?! Ха-ха!"Свободата, Санчо, е сам да си избираш господаря!"
53
3
 
20
 
! Отговори
цирк преди 8 години
България празнува бившата си независимост.
52
2
 
13
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Проблема на повечето тук е, че са протестиращи на клавиатурата! Защо не излизате на протести? То не става само в интернет да пишеш! В България няма гражданско общество! Докато ние гражданите продължаваме да пишем тук или в някоя друга статия, все ще ни правят на маймуни! Честит празник! И стига вече с тази злоба!
51
4
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Ей какви хора има... Вместо да кажат Честит празник българи, само знаят да дрънкат! Фактите са си факти и никой не може да ги оспори! Това дали сега България е независима, няма да коментирам! Факт е, че днес е празник! Честит празник от мен на всички българи! Винаги ще си има хора които да плюят и да мрънкат! Айде със здраве!
50
2
 
18
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
За дежурните изкукуригали русофоби ръсещи мозъци на сайта ... независима България щеше да бъде смачкана от османската армия, ако Русия не беше платила 82 млн. златни франка на Високата порта /османският министерски съвет ... така да се каже/ и турците да кротнат! Така, че по-леко с плюенето против Русия, когато фактите говорят и русофобите с промити мозъци ще трябва да млъкнат!
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По какво е независима днешна България?
48
0
 
6
 
! Отговори
до 87 преди 8 години
Не е нужно да разцепят България, вашият *** е вече пазцепен......
47
18
 
3
 
! Отговори
коко преди 8 години
Честит празник българи!!!А на наведените към Русия искам да кажа помълчете поне днес-запазете злобата си за утре!Поне днес нека мааалкото българско у вас да наделее.А утре спокойно и бойко челувайте ботуша на Вова.Защото на днешния ден сме показали именно на Русия че вече сме НЕЗАВИСИМИ!!!!!!
46
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависима държава празнува независимост.Странна работа.
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори на националния празник предателите русофили не спират с гаврите си срещу България. Някакъв партизанин съжалява, че малко хора е избил, друг никаквец призовава Русия пак да ни освобождавала, трети *** говори за поробване от ЕС. ...... Тия същества или трябва да бъдат изселени в истнската си родина, или в някой резерват.
44
0
 
19
 
! Отговори
да преди 8 години
Преди 107 години една държава обяви независимост. Но днес това не е тази държава, или по-скоро днешните политици нямат нищо общо с тогавашните. По зависима България никога не е била. Политици, които първо се допитват до САЩ, а после вземат решения са ВАСАЛИ. Те ще ни говорят за независимост.
43
2
 
6
 
! Отговори
греда преди 8 години
Ние сме НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ по всички международни спогодби и закони,а че Политиците ни са зависими това си е техен проблем,но ако утре Изберем достойни Политици Независимостта на народа ни ще е видима и ясно разбираема от всички.Но за зависимите и опорочените свикнали да се подмазват и угодничат на всяка власт ТЕ винаги ще си бъдат Зависими,и така за всички като мен които се чустват Независими Честит Празник.
42
3
 
14
 
! Отговори
Каква независмост преди 8 години
Незвисми бяхме до подписване на тристранния пакт 1940г.! И станахме засими от хитлерова Германия .... С идването на съветаката армия станахме васали на СССР а след като Горбачов 1989 ни хариза на амреиканците станахме де факто колония на Америка с назначена колониална администрация с помощта на купени и фалшифицирани избори. Е поне от Хитлерова Германия и СССР имаше келепир получихме територи а от СССР евтини суровини за индустрията ...а сега след 1989 тотална разруха и хуманен геноцид!
41
1
 
12
 
! Отговори
Плевнелиев преди 8 години
Скъпи бежанци, да ви е честита новата придобивка Република България!
40
0
 
9
 
! Отговори
Хаааахахаха.... преди 8 години
Най-зависимата страна от всичко и от всички,благодарение на "свястните"си политици,ще празнува независимост?!Това е най-голямото недоразумение на което съм бил свидетел през годините от 1989-та до днес.Чакам с нетърпение да видя физиономийте и чуя патосът в изказванията на "ония",довечера по НТВ.Честит празник братя българи.или "Ха да ви е честито"както казваше другарят Ви Живков.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
<: Какъв ден, какъв празник, каква независимост?
38
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
До кукловод - я кажи, от коя лудница пишеш :)))
37
12
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
До кукловод, само дето другарю собствените ви деца учат във "фашистките" държави и "фашистките" университети, и учат и английски, немски, френски :)))) Никой не ще да ходи в Русия и да учи руски :)))А сега вие стоите сам сами като куковици с мизерна пенсия щото изгонихте собствените си деца в чужбина заради любимата ви Русия и партия ! За това бълвате злоба срещу "фашистите" - щото сте сами като куковици и собствените ви деца ви презират и мразят ! Много е гадно, нали ?!