България празнува независимостта си

Велико Търново ще е сцена на тържествата
Обновена: 22 сеп 2015 09:26 | 22 сеп 2015 07:50,
165
България празнува независимостта си
Снимка: архив Булфото

Днес България празнува 107 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

Старата столица ще е център на тържествата, посветени на празника.

Денят ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. Четиридесет мъченици", съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

От 9.00 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме ще започне в 10.30 часа на крепостта "Царевец". Празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България" ще започне в 11.30 ч., то ще бъде водено от участниците в Международния фестивал на военните духови оркестри.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки "По стъпките на българската държавност".

Гостите и жителите на града могат да се включат в голямото търновско хоро, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", припомнят от общината.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад "Цар Асен", пред крепостта "Царевец", от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Прав преди 8 години
Независими! Колко да сме независими!? За последните 500/600 години това ни е най-доброто постижение. Може и по-добре. А иначе за едни от нас националните празници се изразяват в това да пълзят до Гърция в задръстванията, да се претрепат от път, за да кажат после, МИ БЯХМЕ В ГЪРЦИЯ.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Получена е телеграма от Масква. Там пише: ,,Много искаме да Ви поздравим, но се притесняваме да не го приемете като подигравка! Кучето е нахранено и спи! Бъдете рахат!''
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този ден няма да коментирам и обиждам не за друго а от уважение към нашите прадеди, относно кво ще говорят разни политици, общинари и всякъкви други *** изобщо не ме интетесува
33
1
 
7
 
! Отговори
Партизан преди 8 години
Първа грешка - малко сме трепали!Втора грешка - не когото трябва!Трета грешка - много ви разпуснахме и сме за трепане, защото не вземем да ви поизтрепем пак!
32
1
 
9
 
! Отговори
Виц на деня преди 8 години
Виц на деня: "България празнува независимостта си". Едно ми е празнично... и сме толкова независими... Историята не иронизира, тя направо издевателства над леваците.
31
1
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Да, Мърсилев! И сега както вървят нещата ще си ни разделят в близките дни.На теб ще ти оставят Софийския санджак да си пишеш по форумите! до 54Прав си! Наследниците на говедарите и *** сега са първи евроатлантици, в момента се пъчат пред камерите, а тогава не знаеха дори, че е имало такъв Ден!
30
1
 
1
 
! Отговори
Aбориген преди 8 години
До ВасилевМи то поздравления и честитки за такъв празник се пращат на наистина независими държави. А наш'те управници само преди 10-на дни показаха колко са независими, така че защо да ги поздравява Путин? За това че са "независими" от собственото си мнение?
29
10
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 50 - "прав" си другарю, на 9-ти септември избихте цвета и елита на нацията, за да може вчерашните говедари и *** да станат директори и министри ! Всеки знае че т.нар комунисти са били най - слабите и мързеливи ученици, студенти и работници !След което народа "такъв щастлив" живот заживя че думи нямам ! Но и си прав - за такива като теб, доносници и слуги на БКП със сигурност е бил щастлив ! Ама все пак говори само за себе си :))
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, 23 септември бе празник на БНА и ви приемаха за пионери. Толкова празници накуп не може!Особено свързан с Фердинанд - виновника за съсипването на нац. идеал и възрожденския подем на българина.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BG9- ти май никога не е празнуван в Бг...Празнувахме 9-ти Х защото след тази дата България започна да се развива с много бързи темпове...прочистихме народа от *** и хората живяха щастливо чаааак до 1989 г
26
0
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Ти кажи, защо правителството на Б. Филов под натиска на германците забрани 24 май? А за руснаците не се безпокой! Щом толкова не сте ги искали, поправете грешката. Изпратете петиция до Ердоган да ви поеме! Те нещата към там вървят.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България и независимост? Няма такова нещо. Ние сме зависими и васали на ФАЩ!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом по фаворизираните телевизии показват мили бежанци с малки с малки детенца, подготвяйте се да приемем една партида и да адмирираме наште началници колко сме хуманитарни и възвисени. Абе, то се е видяло, ами да ги поемаме всички.Като гледам кадрите, половината от тях са готови да станат депутати, има поне 5-6 Бойковци, поне така гледат и се пъчат.И кметища бол, особено тея, които хвърлят бутилки по унгарските полицаи.Те ги гласяха там да стават началници, но Асад не падна.
23
9
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
А бе, русофилите, я отговорете - що повреме на комунизма тоя празник не се празнуваше бе ?!? Но пък празнувахме с големи почести 9-ти май - датата на която Русия обявила преди това война!на България заедно със своите агенти завзема властта ! За справка - във ВСВ България е победена! държава, въпреки преврата на 9-ти !По време на комунизма боготворяхме балсамираната мумия на един ... за който никой не криеше че е руски агент !
22
1
 
5
 
! Отговори
123456 преди 8 години
Има нещо отблъскващо в бг ***.Чалга,мутри,намусени и бедни хора,атмосфера като след война.
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе! Това преди 107 години е поредната акция на тогавашните ***. Евреите искат от султана да им отстъпи територия в Близкия изток да си правят държава, султана казал ,,Йок'' и те му се заканили, че ще го изтричат като странджанско псе. Нашата Независимост е част от политическата подготовка на голямото тричене. След това последва италиано - турската война /първо използване на самолет за наблюдение/, след това и Балканска война /самолета вече хвърлил 2-3 бомби/. Заблуда и невежество, госпожи!
20
0
 
9
 
! Отговори
Изпята песен преди 8 години
С две думи......българия е изпята песен!Българите емигрират,старите хора ровят в кофите за смет за едно парче хляб,полицаите за нищо не стават,за управляващите без коментар за тях и малките деца знаят че са маскари.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е бедна, а окрадена страна! Как 100 милионни държави, които нямат нашите природни дадености са осигурили 10 пъти по висок стандарт на гражданите си, а ние една шепа бурсуци не можем да осигурим? Защото колонизаторите са поставили начело на държавата ни едни примитивни тиквеници, които обслужват техните интереси, за които ония им се отплащат с почесване на ушите, щипане по диференциала и държането им на власт.Което прави една примитивна карпуза щастлива и вечна.
18
8
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
До Кънчо, първо другарю, езика на руснаците е наш а не общ ! второ религията е еврейска секта и отново не обща, трето общите ни имена са също от еврейски произход- справка Иван което си е чисто Йоан ! И четвърто - с руснаците нямаме нищо общо ! Можеш веднага да се увериш като отдеш догодина на морето и сравниш един руснак с българин! И да не си специалист по антропология ще видиш че става върпос за съвсем различни хора !И последно-"общата" история я измислиха "братушките" че да им слугуваме !
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велико Търново е истинската столица и това трябва да стане факт. София е източник на мръсотия и зараза.