Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!

"Гласът на младите хора" с прочувствено писмо до обществото
Обновена: 28 сеп 2015 11:32 | 28 сеп 2015 08:58,
134
Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!
Снимка: архив Булфото

"Абе, какво се случва с националната обсерватория в Рожен? Някой знае ли? Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Още по темата

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!! Абе, политяги, срам нямате, бе!!", така започва текстът, който ни изпрати Веселин Диманов от "Гласът на младите хора". И продължава:

"Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни "звезди" и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари.

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?! Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!”

Веселин Диманов припомня значимостта на обсерваторията ни в Рожен. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. Каквито са и учените ни, които работят там.

"Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво със останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансирани, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите“, пише Веселин Диманов.

И, докато днес НАСА ще представи поредно огромно откритие (този път за Марс), българската обсерватория в Рожен се бори за пореден път за своето оцеляване. Този път и в платформата за финансиране на проекти idiegogo, както и чрез банкова сметка в българска банка. Нейният адрес, както и статистика за постиженията на учените ни в Рожен, може да видите в текста на Веселин Диманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
е, айде сега, преди 8 години
ти сякаш стар си се родил. Младите са гневни, защото такива дреболии като тези 260 хил. лева директно им сочат пътя към Терминал-2. 260 хил. лева са някъде около 300-350 души с еднопосочен билет да където кажеш. И ще останем само ние двамата с тебе в тази територия, да си драскаме по форумите.
63
1
 
1
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Ако "гласът на младите" е действително толкова нешлифован, зле структуриран до стихийно аргументиран, показващ единствено яд и гняв, но не и директно решение на проблема, като например откъде точно биха могли да се заделят тези 260 хиляди лв., то няма какво да се учудваме от липсата на резултати. Никой не би взел един такъв "призив" на сериозно. Такива си ги драскаме тука в коментарите по цял ден.
62
1
 
8
 
! Отговори
Роналд преди 8 години
За какво й е на властта наука-*** народ се управлява най-лесно! А каквито сме продажници-още не ми е ясно как не сме продали тая обсерватория за жълти стотинки да й сложат минарета отгоре!? Знаете ли, че само през последните 20 г. в България са построени над 850 НОВИ джамии/без старите/! У нас не са построени общо 850 църкви, детски градини,училища,стадиони,библиотеки,театри/заедно/,но позволяваме бепроблемно строежа на нови джамии.И докъде я докарахме? До голяма толерантност!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 000 кутии цигари по 4 лв = 200 000 лв.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учени,писатели и въобще хората на интелигенцията мислят,че с прочувствено писмо ще събудят духовните потребности на политиците.Ако беше така България отдавна щеше да е нормална държава.Родиха се Вазов,Ал.Константинов,Ботев списъкът е огромен и досега нито едно правителство в миналото не е обръщало внимание на техния призив.Тези хора явно не разбират от намек и сатира и трябва да бъдат унижавани,подигравани да им се казват нещата по-най просташкия начин за да разберат какво е искал да каже автор
59
1
 
0
 
! Отговори
75 преди 8 години
И ти не четеш, май. Пълно е тука с такива като вас. Виж кой е 73 - Дженерал Моторс.
58
1
 
3
 
! Отговори
do 68 преди 8 години
това също е вярно. Но основното финансиране е от държавата.Тук само им дават заплатите, за фонда никой не се грижи, както става ясно от писанията (30 години никой не е ремонтирал)
57
0
 
1
 
! Отговори
General Motors преди 8 години
Ние с НАСА правим ракетни двигатели, тока го плаща McDonalds.
56
1
 
3
 
! Отговори
МФ преди 8 години
Ти сякаш не знаеш как се прави държавен бюджет. Ти защитаваш разходи за 100, те ти дават 65 и ти викат - бъди благодарен, оправяй се с това.
55
2
 
11
 
! Отговори
Стегнете се чалгари преди 8 години
Учените НЕ трябва да се занимават с финансиране и търсене на пари. Те трябва да са спокойни и да се занимават САМО с наука. Глупаците, които по-долу са писали, че учените не били мъже, защото не си намерили пари са достойни единствено за съжаление.
54
1
 
6
 
! Отговори
пак не си чел, преди 8 години
човече! Точно за субсидията говорим. Субсидията от държавата е малка, орязана е, не стига. За това иде реч. Всяка година е така, не е само тази, ако това те успокоява някак си.
53
2
 
9
 
! Отговори
:( преди 8 години
Мутрата Тиква не може да разбере, че науката е по-важна от футбола и чалгата. Просто няма достатъчно интелект. Така е роден. Преди години този бързоизоставащ беше казал на програмистите да стават овчари. Така България се лиши от хиляди млади и умни хора. А ако държавата беше направила необходимото, можеше още да са тук и да плащат солидни данъци, да се грижат за родителите си и да са полезни за Родината.
52
1
 
0
 
! Отговори
do 57 преди 8 години
...и накрая пишат на президента и след като той одобри годишните разходи ги праща за гласуване в конгреса. та така, ето откъде идват парите.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който има възможност, нека им преведе някакви пари. Аз също ще им приведа.
50
1
 
1
 
! Отговори
идея преди 8 години
Или може би да участват по проект за развитие на селските райони? Как луната влияе на стадата с овцете, които нощуват под открито небе в Родопите? А може и по проект за саниране на панелките? Как планетите ти се отразяват на съня ако не си си дръпнал щорите?
49
1
 
4
 
! Отговори
Бръм преди 8 години
Някой пък ако вземе да направи ревизия на БАН и за частните проекти на работещите там, използващи държавна база, за заплатите по разни европрограми на някой хора в БАН и как те се разпределят, ако някой провери имотите на БАН и къде и как са отдадени под наем.... Пари има въпроса е че друг ги цоца, ама никой нищо не казва защото всички са на хранилката и вместо да хленчат за пари всяка година, да не ми правят частни проекти с държавни пари... Като си в БАН работиш за БАН....
48
6
 
5
 
! Отговори
ААА преди 8 години
Ало, къв бюджет бе -- издръжката на обсерваторията, зависи от бюджета на държавата, но парите се дават на БАН и той ги разпределя. Феодалните старчета пак са излапали парите и сега чакат няко йдруг да покрие масрафа им!!!
47
1
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Ти кое от това, че участват в редица проекти не разбра? Проблемът е, че парите не могат да се използват за ремонт на базата, ремонт на телескопи, сметки за ток/вода и др. режийни. Качи се на обсерваторията и си плати нощувка да видиш, че този соц не е пипан от както е направен, защото пари НЯМА!
46
0
 
3
 
! Отговори
не четеш преди 8 години
а само пишеш. Компаниите, с които НАСА има общи проекти, не дават пари за тока на НАСА, нито за ремонта на сградите на НАСА, нито НАСА да си купи нови компютри.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АТАКА на власт. Разпускане на мафиотският парламент. Конфискация на имуществото до 9то поколение на "приватизаторите" и политиците до сега. Построяване на нови държавни производствени мощности. Отхвърляне диктата на Брюксел. Тогава ще се върна в родината и ще работя за нея.