Блажно в повече: 280 000 българи с тежко затлъстяване

Българчетата гледат 25 часа телевизия, ядат най-малко млечни продукти в ЕС
Обновена: 5 окт 2015 15:43 | 5 окт 2015 13:42,
44
Блажно в повече: 280 000 българи с тежко затлъстяване
Снимка: Dnes.bg

Хората с тежкостепенно затлъстяване в България са 280 000, съобщи на пресконференция проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад. Ташо Ташев", цитирайки данни от Световната здравна организация.

По думите му в България само 21% от възрастното население има достатъчна физическа активност - т. нар. 10 000 крачки на ден, което е изключително важно за поддържане на добро тегло и за предпазване от диабет и сърдечно-съдови заболявания, съобщава БТА.

Българските деца са на първо място по седмично гледане на телевизор и на компютър. Те стоят пред екраните около 25,7 часа на седмица, което е много лош показател, коментира Ханджиев. От 5 до 15 процента през последните 10 години се увеличава затлъстяването и наднорменото тегло. България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, което също е проблемно.

Според цитираните от д-р Ханджиев изследвания на Световната здравна организация, през миналата година в света е имало 2 милиарда души с наднормено тегло, а през 2025 те ще бъдат 2,7 млрд. души.

Проблемите на болестите, свързани с храненето могат да се разрешат само ако се обединят усилията на специалисти, медии, производители на храни, напитки и лекарства, и на неправителствени и правителствени организации, смята експертът.

По думите му няма нездравословна храна. Всичко, което е създадено от Господ или природата, е добро за нашата трапеза, но има болестни състояния, възрастови и физиологични състояния, при които една храна е нездравословна, а друга - здравословна, коментира докторът.

Ласка Ненова, основател на " БГ бъди активен" също е на мнението, че няма нездравословна храна, а има нездравословни количества и липса на физическа активност. Според цитирани от Ненова изследвания, физическата неактивност причинява повече смъртни случаи отколкото тютюнопушенето.

Според изследване на "БГ бъди активен" 77% от българите не са физически активни. Останалите 23 процента са обикновено млади хора от големите градове. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много заболявания, заяви Ненова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ДЯ и ДГ всичко свързано с храненето, режима, двигателната активност на децата е под контрол.В училищна възраст, когато децата се отглеждат от баби и дядовци или заети родители, не спортуват, тогава започват проблемите с килограмите.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм измежду тях. Мързел, лакомия и липса на добра воля ме докараха до тук. А и допълнителната тежест носи със себе си много негативи. От перфектна домакиня станах мърлячка. Престанах да се грижа и за външния си вид. Интересното е, че откак се освиних, станах по-приятна по характер и повече ме харесват. Преди, макар и с добро тяло, вечно бях на диети и бях голяма нервачка.
13
0
 
4
 
! Отговори
fsb преди 8 години
До И аз бях ...плочки имаш ли?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че храната е лоша, така е, ама и хората се насочват към тази храна. Ако не им се услажда, няма да я предлагат. Плодове и зеленчуци много малко се консумират. Всеки си знае месо и яйца. Освен това са доста повече от 280 000 затлъстелите. То в цяла София само като се разходиш насам натам и виждаш около 50% и над това - наднормени и то мъже и жени, съответно момчета и момичета. Много голям проблем, който продължава да расте.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм 188 см, 110 кг. Пия по кило ракия през уикенда, цигарите съм ги намалил по 2-3 на ден. Ям мръвки - свински врат и малко хляб, салатка задължително. Спокойно правя 10-15 км. преходи в гората за кеф или да разцепя 10 куб. дърва за ден.
10
1
 
16
 
! Отговори
българин от ЕС преди 8 години
Кога и у нас ще се въведе по-ниско ДДС за храните и лекарствата, такак както е навсякъде по белия свят?Ако падне ДДС-то за храните у нас, и съответно цените им спаднат, тогава хората само биха избирали по-качествени храни за своята трапеза. Сега много хора са принудени да набиват ***, просто защото у нас жизнения стандарт е нисък, а в същотото време плащаме едно от най-високите ДДС-та за храни в целия ЕС. Кога държавата ще помисли и за храната на хората, да не ги гърби с високо ДДС?
9
0
 
23
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
Друга груба грешка е и поглъщането на големи количества некачествена храна, която съдържа в себе си цялата менделеева таблица и всички витамини от Е групата.
8
0
 
23
 
! Отговори
КуКлКл преди 8 години
Трябва да питаме Делян Пеевски как да отслабнем .........той е царя на диетите !
7
0
 
18
 
! Отговори
Boryana преди 8 години
Какво е това на снимката? Карантия ли? Неможахте ли по хубава баница да снимате?
6
7
 
28
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
Българите нямаме никаква култура на хранене, както и кухнята ни е доста мазна. Не може да се изяжда по половин хляб за вечеря заедно с мазно готвено, след това да се паркираш в леглото и да захъркаш. Нямаме и никаква култура за спорт. Движение, правилно хранене и силна воля трябват, а не муцане до припадък и снимяни на софри.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се притеснявайте, няма страшно. Когато над 95% от малчуганите са със сериозно затлъстяване, тогава наистина ще има проблем. Засега всичко е в нормите.
4
0
 
39
 
! Отговори
И аз бях ... преди 8 години
но преди 6 месеца почнах кардио и спрях газираното , , разни бургери , мазни баници и т.н. Хапвам от време на време сладко , резултата е минус 12 кила и стегнат корем , освен това самочуствието , че изглеждаш добре също е важно
3
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са много беднизатова са дебелизатова раздават хилядарки на измамницизатова ходят на почивка в Гърциязатова карат скъпи автомобилизащото са много бедни
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я се разходете малко из Европата или САЩ да видите какво е тежко затлъстяване.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70% са само в парламента и дъжавната администрация