Българинът: С бира по потник пред панелката, а после - мрън, мрън!

Според психиатър, ние дори в исторически план все мрънкаме
10 окт 2015 09:11,
107
Българинът: С бира по потник пред панелката, а после - мрън, мрън!
Снимка: Булфото

Умението да се наслаждаваш на живота и да се интегрираш в него - това е психичното здраве, коментира в интервю за БТА проф. Георги Ончев, психиатър в Александровска болница по повод Световния ден на психичното здраве.

Според него истинската нормалност включва автономност, съгласие със себе си, адаптивност, усет за доволство от себе си и умение да се наслаждаваш на живота. Добра превенция е също така да се заобикаляш с автентични хора, препоръча професорът.

"Фройд казва, че да си здрав означава да имаш годност да обичаш и да работиш, т.е. да можеш да полагаш усилия, да не си мърморко, да не си намираш алиби за комплексите си и за това защо пиеш бира по потник пред панелката, вместо да работиш, и да можеш да инвестираш чувства в идеи, хора и каузи", изтъкна професорът.

По думите му българите сме доста черногледи и не виждаме хубавите неща или ги виждаме избирателно. Обръщаме внимание само на това, което е лошо, което не ни достига и за което завиждаме на комшиите.

"Това е донякъде депресивен когнитивен стил, стил на мислене, който изтъква лошото и не забелязва доброто. Неслучайно една от дълбоките книги за родния ни манталитет, на проф. Георги Фотев, е озаглавена "Българската меланхолия", отбелязва лекарят.

"Ние носим черти от дедите си и това е смисълът на културата - да се предават устойчивите неща, и същевременно да имаме развитие и да не сме застинали до потурите им. В менталността си носим следи от хилядолетна история. Носим ги и ги възпроизвеждаме. Ние носим меланхолното, избирателното черногледство, но и много позитивни неща. Точно това черногледство обаче ни пречи да ги забележим", изтъкна още той.

"Колко често ще чуете, че за последните 25 години средната продължителност на живота на българите се е увеличила; брутният вътрешен продукт на страната ни през този преход се е удвоил. Дори в исторически план ние мрънкаме. Обичаме да се вглеждаме в героичните моменти, когато сме печелили битки, а за другите моменти предпочитаме да мълчим, защото изпитваме срам. Всъщност тези дълги периоди, от които ние изпитваме срам, са били периоди, в които сме били една много достойна и най-процъфтяващата част на големи империи - Римска, Византийска, Източно-Румелийска, Османска", каза Ончев. 

"Неумението да видим добрите неща се изразява във вечното ни мърморене, което е причина за много от бедите ни и за това да се чувстваме като едни от най-нещастните хора на Земята, макар да сме на едно от първите места по собственост на имоти, например", коментира проф. Георги Ончев.

Той цитира данните от Национално представително епидемиологично проучване на честите психични разстройства, според което нивото на засегнатите в България от тревожност и депресия е абсолютно сравнимо с това в останалите европейски държави, дори е по-ниско.

По думите на проф. Ончев истинското емоционално здраве означава и развитие, а не застой - обратно на възгледа, че когато лодката не се клати, нещата се добре. Професорът коментира, че умните общности винаги са оценявали таланта и способностите на психично болните си членове.

"А неумните са като "Корабът на глупците" - знаменитата метафора, отразяваща първоначално "историята на лудостта" (по Фуко), но впоследствие все по-плътно като че ли се доближава до емблема за цивилизацията на "здравите", допълни професор Ончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
18
 
! Отговори
нормален преди 8 години
В България психиатрите са за психиатрия, политиците за разстрел, полицаите за арест, докторите за лечение, учителите подлежат на ограмотяване...
44
10
 
10
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Браво, виждам коментарите усърдно потвърждават диагнозата на доктора :)
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zavissa!Nee vajnoto az da sam dobre! A komshiqta da e zle!!!
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ви хрантути вас бе пълчища от манипулатори-е тоя *** дето пиел бира пред панелката и не работел-и да наистина е глупав българина, като допуска всичко това.
41
1
 
8
 
! Отговори
42 преди 8 години
АМИ ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ВСЕ МРЪНКАМЕ А НЕ ПРАВИМ НИЩО СЕРИОЗНО КОГАТО ИМАМЕ ОБЩ ИНТЕРЕС КАТО НАРОД, А ТО ПРОБЛЕМИ У НАС, ДРУГО НЯМА.
40
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато България се запали от бунтове, с това ще стане скоро поради продажността и простотията на сегашните умници, този професор трябва да се намери и уважи по един балкански начин, докато се е навел да си вземе сапуна в банята. И за да помни, че слугата се наказва повече от господаря му.
39
3
 
18
 
! Отговори
без преди 8 години
Всеки трябва да поживее на запад (Европа), за да оцени в каква хубава срана живеем. Сед 14 години изживяни в западни Демокрации, не видях никъде толкова демокрация и свобода колкото в България. Измами, връзки (всъщност препоръки както им казват), подкупи, държава, която толкова избирателно упражнява правата на хората и най-вече свещено невежество, така се характеризират скандинавските общества, в които аз живях. Да живее нашата България!
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мрънкането и псуването освобождава тялото от стреса и натрупаната негативна енергия. Вредно е да се правиш на ухилен *** и същевременно да трупаш негативната енергия в себе си, за да не те обявят за мрънкач. Мрънкането ти дава стимул да мислиш и да търсиш корена на проблема, както и неговото решение.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милион и повече пенсионери са оставени на оцеляване. Системата се промени, тях ги водят по старите заплати. Като дойде демокрацията увеличи цените до 1000%, започнаха да се раждат милионер след милионер но не от бизнес а с крадене. Така за 25 години вместо просперираща нация се превърнахме в загиваща. И кой е виновен, няколко правителства с премиерите които само ограбваха. И какво му остана на изцедения народ, да псува през зъби. Вижте на какво прилича инфраструктурата, транспорт, няма икономика
36
2
 
8
 
! Отговори
бай Михо преди 8 години
"Мрънкането" е признак на интелект, признак, че "мислиш" и виждайки, че нещата не ти харесват - изразяваш недолство! Само свинята не мрънка, а грухти доволно, като и подхвърлиш помията в копанката!..."д-ре", колко ти наляха в копанката, за този "анализ"?
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С мрънкане и недоволстване от статуквото се освободихме от византийската и османската империи и сме една от най-старите държави в Европа с 1300 годишна история и вместо да се примирим с африканския си "демократичен" стандарт пак мрънкаме, което е показателно, че не сме се предали, така че това професорче може да си скъса дипломата.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, има и такива. Но този професор е далече от истината. Нека мине из Малката провинция, че масово се оцелява. Преживява се някак си с много лишения. Една много малка част живее добре и тази която слугува на крадливите и лъжливи управници. Предимно *** и помощен персонал, както е бизнесмени които плащат на управниците иначе бизнес няма да има. Опитайте се да отворите едно малко кафе и ще видите какво ще срещнете. Ето защо се отива на биричка пред блока. Тикваров смаза всичко за да краде и вл
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно дете докато не плачи ,майка му не му дава да яде!! Когато едно дете е палаво то е пълно с енергия и скача,бяга ,прави бели и плаче и мрънка ,то е като природата В природата е така един ден вали,после духа вятър,после слънце напича.А статичното дете то е като пустинята всеки ден пече и на няколко години вали.Оставете тези психиатри бъдете,като природата очарователни,непредвидими,енергични,емоционални просто такива каквито сте
32
2
 
4
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 8 години
- Бял потник "Бригадир"- червени къси шорти "Пионер"- сини копринени чорапи "Синьо Лято"- кафеви сандали "Спартак"- зелена лятна шапка "Иракли"- черен слип "Гларус"
31
2
 
11
 
! Отговори
бухаха преди 8 години
@38Ювно никога не си излизал през живота си. Българите сме по-чистоплътни от 90% от останалия свят.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47То само с трудолщбие, и то на физически труд не става. Тогава как ще обясним състоянието на страната и народа.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние всички сме българи и трябва да си признаем, че имаме азиатски манталитет. За нас авторитет е който е по-силен физически, а не интелектуално, и по тази причина му даваме властта. Управляващите са създадени и овластени от нас. Няма смисъл да мрънкаме, а да променим самите нас.
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поръчкова статия на ГЕРБ?
27
2
 
12
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Абсолютно си прав, човече! Събират се 5 човека и казват кое е морално и кое не, кое е психично отклонение и кое не... Тръгнал някой си г-н Ончев да ми обяснява как аз се чувствам и как аз трябва да се чувствам и дали сме умно общество или тъпо. Че чак и до история опрял... Да си стои в канцеларийката, да взима държавна пара, НО да вземе да научи какво е градивна критика и да почне да ходи по международни конференции и обучения не заради пукницата, а заради новите тенденции и опит!!!
26
4
 
17
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До еееееееееАко знаеш пък французите колко са чисти... не казвай на никой. Защо мислиш че от векове насам французите правят най силните и най дълготрайни парфюми? Те не се къпят с месеци, само се прафюмират. Преди 2-3 века са нямали канализация, ако случайно се изкъпе някой или изпере дрехите си, мръсната вода направо през балкона. Няма да повярваш, ама работих за французин милионер и знаеш ли как ходеше, като просяк облече, мръсен. За излизане имаше един чифт дънки с петно отзад. Сериозно...