Можем да приемем още 3600 мигранти! А искаме ли ги?

Притокът е предимно от афганистански мъже, общежитията им – напълно готови
29 окт 2015 19:09,
106
Можем да приемем още 3600 мигранти! А искаме ли ги?
Снимка: архив Булфото

По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души, обяви Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите му агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон. Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ.

Според Казаков настоящата тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан.

"До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан. В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан – цели групи – по 20, по 40, по 60 души. Това е тенденцията към момента", обясни Казаков пред "Фокус".

По думите му агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти.

"Към края на месец септември на база 12 000 молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално", каза Казакова.

Той допълни, че хората, които идват от държави, в които не се водят военни действия, са икономически мигранти.

"Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо, че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти", уточни председателят на ДАБ.

Той допълни, че държавните граници трябва да се охраняват добре и българските граничари се справят със задачите си. Според Казаков мигрантите не проявяват по-силен интерес към България от обичайното, защото традиционно се насочват към по-богати страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия колко женски са убили с камани !?
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През пролетта се опитахме да прехвърлим наши колеги от Украйна да работят в България. Става дума за интелигентни хора, компютърни специалисти, с гарантирана работа, със семейства. Получаването на разрешителното за престой се оказа твърде сложно. Е, те отидоха в Полша. А ние приемаме някакви араби
70
0
 
9
 
! Отговори
Mirko преди 8 години
Само християни искам и иранци с висше образование - политически бежанци.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички десни избиратели подкрепящи политиката на това правителство не виждате ли какъв четвъртит ++ го слагат на целия народ и вие одобрявате. За тези мюсулмани по заповед на САЩ ще ги приемаме, отопляваме и лекуваме, а за хората от Мизия и Аспарухово няма жилища. Ако на власт е "Лудият " според вас но за нас истински българин тези мюсулмани за една седмица ще бъдат изринати до последният , а този койта се опита да влезе нелегално ще бъде гръмнат на границата.В Италия издавиха нарочно стотици
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били осигурени средства... И не го е срам да го обяви. За българите средства няма, за пенсиите средства няма, а за тези безделници които живеят в средновековието има средства. Абе българи, големи сте овце.
67
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като жена и майка на момиченце не искам религиозни фанатици в Родината си. Още повече, че смятат за свое изконно право и задължение да изнасилват жените на "неверниците". Някога дедите ни са се биели и са давали живота и здравето си срещу нашествениците, сега ги посрещаме с отворени обятия. Негативното ми отношение е не само към фанатизираните мюсюлмани, а и към разните уж "християнски" секти. Да си ходят там, от където са дошли.
66
0
 
12
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
КОЙ ТЕ ПИТА БЕ, ШАРАН ,КАКВО ИСКАШ И КАКВО НЕ ? Решиха/на ужким/ да направят за 25 години един референдум. И така го скопиха, че остана въпроса за най-*** нещо. Че и се сърдят, и се дърлят, че предлагали, че не предлагали бюлетина, че насила я тикали в ръцете на хората!?!? Все въпросчета за ШАРАНИ .......
65
1
 
27
 
! Отговори
Кина преди 8 години
НЕ ! НЕ ! И НЕ ! Стига глупости ! В страната има поне 3600 българи, жертви на псевдо-демокрацията, останали без жилища и шанс за оцеляване. Тях да настанят във въпросните места, подготвени за нашествениците.
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рапона да си ги вземе в Банкя.
63
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова млади мъже затворени без работа ще пощуреят да 5 дни
62
5
 
10
 
! Отговори
ddd преди 8 години
A ZASHTO GLASUVAHTE ZA GERB OTNOVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1ZASLUJAVATE NAI LOSHOTO...TOLKOVA PROST NAROD NE SASHTESTVUVA NIKADE!!!!!!!!!!!!NIKADE!!!!!!!!!!!!!
61
1
 
21
 
! Отговори
43243 преди 8 години
Интернетът и ТВ голямо з.ло . Коментарите създват впечатление, че човек действа. Практически е само кучешки вой. Вече и звездичките се появиха. човек да се пита, как по цял свят народите спят, нече не виждат какво става, но какво е станало с тях. Пералнята не прощава.Зависи в кой модус са. лесно се сменят.
60
2
 
18
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
Хайде сега по същество. Казаков (това не може да не е псевдоним) да издаде къде точно са убежищата за младите талибани, за да им спретнем посрещане по хайдушки!
59
1
 
35
 
! Отговори
В Унгария преди 8 години
В Унгария им дават листовки на унгарски , да се подпишат , че са нелегално пребиваващи !
58
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От къде пари , та сте сеподготвили толкова за още и още . Тези 3,600 щв ни ги прехвърлят от други Европейски страни , защото са ги отсяли вече ,, че нямат никаква професия ?И в България като какво бъдеще ще имат ( нещо като още роми ?)Всички са икономически бежанци ?
57
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да идват,НИЕ ЩЕ ГИ ПРИЕМЕМЕ.
56
1
 
17
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Можем да приемем още 3600 мигранти! А искаме ли ги?------------------------------------------------------За какво са ни? Моля, ако ги приемате намерете им разумно приложение! За какво стават тези мигранти! Ако всите са доктори-лекари, о`к държавата има нужда от такива! Но да са ни домашни любимци?!? Питам тия с какво може да са полезни за българското общество!
55
0
 
29
 
! Отговори
СУ-1234 преди 8 години
Ако дойдат, да бъдат разпределени така:за казаков : 10 броя, да го обгрижват него и семейството муза всеки народен представител: 10 броя, да го обгрижват него и семейството му, за всеки от МС: същото... И ето, ще се реши проблема.
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато сме роби на световните агресори САЩ и докато ЕС ни изобразява като *** можем всичко. Дори и да умрем за "каузата".
53
0
 
36
 
! Отговори
вгр преди 8 години
Дали като са подготвили толкова много места за бежанци ще има и малко за нашите бездонмици и деца без родителски грижи?...Дали ще може да се даде на пенсионерите поне подобно както се дава на бежанците? Дали някой изобщо мисли защо се дава за чуждите, а за нашите няма? ОТ КЪДЕ СЕ Е ВЗЕЛО ТОВА< КОЕТО СЕ РАЗДАВА?... И ЗАЩО ЗА НАШИТЕ ВСЕ НЕ СТИГА???