Мизерия в Дома за възрастни хора в Кула

Взимат им по 70% от пенсиите, живеят в студени, мухлясали стаи
27
Мизерия в Дома за възрастни хора в Кула
Снимка: Булфото, архив

Студ, влага, тежка миризма на застояло, урина и мухъл. Това е реалността в Дома за възрастни хора в Кула. Грижите за старите хора са минимални, но те дават по 70% от пенсиите си, за да живеят в мизерия.

Преди няколко месеца Виолета решава да настани майка си в дом за стари хора. Дъщерята живее в Добрич, а майката във Видин. Твърде далеч, а възрастната жена има нужда от постоянна помощ и грижи. 

"Цял ден сама си седя тук затворена, няма с кого две думи да си продумам", казва Елена, майката на Виолета пред Нова телевизия.

Свободни места в дом за стари хора във Видин или в Добрич обаче няма. Само в Кула се намира, но условията са нечовешки.

"Вижте, нещата седят така - слабо е парното, въглищата, които са ги докарали, са такива... горят, но не отдават такива калории, да ни загряват. Ние нямаме вина вина за тази работа! Въобще не ни питайте само се ядосвам", обяснява социалната работничка в дома.

Лекар няма в дома, на повикване е от Кула. Има само санитари и медицински сестри. Досега лежащите на първия етаж не са имали и рехабилитатор.

"Нощем имат санитар, имаме и сестри, но като почнат отпуските, персоналът ни е малко на брой, и нямаме нощно време сестри", казва още социалната работничка.

Директорът на дома за стари хора "Св. Василий Велики" Илияна Цанова признава, че заради старата ВиК инсталация, която е от 1962 година, тече на целия трети етаж, а оттам са и плесента и мухъла.

"Не е сменяно, правим козметични промени, всяка година се опитваме с наши средства, колкото можем", обяснява тя. В същото време в дома живеят 49 души.

"Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 70% от пенсията си, през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева", уточни бившият социален министър Христина Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който си мисли, че някой ще му свърши работата и ще му уреди живота жестоко греши и ще си плаща когато най не е готов!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми построил къща за 300 000лв когато заплатата била 100лв на месец. На 38 се пенсионирал, 20 години няма какво да яде, сега е на 68 и мисли да дари къщата на старчески дом за да го гледат. Само за информация- колата ми струва повече от тази къща...
14
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
михаил миков как е допуснал това несто тои е от кула
13
1
 
1
 
! Отговори
Bnt преди 8 години
Bg gordost - v turist bg katalog 2016 - 2026 g.
12
1
 
4
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Геноцид в действие,който е повсеместен. Какво тук значи някакъв си Дом за възрастни ? Не са ли под този знаменател клошарите, безработните, целия народ ?"Не сме народ, а ***",след като търпим свити, като охлюви в черупките си.За Бога, приятели, ДОКОГА ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (15)Каква петилетка, събуди се. Сега сме 2015 и на никого не му дреме дали имаш работа, хляб и здравеопазване.
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая баба е облечена като дарт вейдър.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма работа, било мизерия!!!Техните баби и дядовци цял живот само в охолство ли са живели?!!Я бързо да се стягат и да преизпълнят петилетката за половин година!!Амаха и калпазани недни!
8
4
 
17
 
! Отговори
Валя преди 8 години
Стига с тази политика,партии и тн.,никой не е длъжен да гледа родителите ни.Всеки човек има близки и роднини,ама щом се стигне до оказване на помощ и обгрижване, всеки бяга и мисли че държавата е длъжна,а щом умре човека се явяват една камара наследници.Отказваш се от грижите за безпомощните си родители,връщаш имотите и парите които са ти дадени от тях или плащаш издръжка на дома в който са настанени.Това важи и за бебетата които така безотговорно се захвърлят.Задълженията са преди правата.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наистина ли толкова пари се дават? и къде отиват?... после държавата ни виновнаотчет до стотинка!!! и ефективна присъда!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.....За магистрали има пари но за старите хора няма...
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евроатлантически ценности........
4
2
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
България я съсипаха новоизлюпените демократи за 25 години ограбване и разрушаване. Между другото тези демократи са най долната, некадърна , алчна и корумпирана имет от комунистите.
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 2 НЕ КУМУНИСТИТЕ РАЗСИПАХА БЪЛГАРИЯ , А МИ АЛЧНИТЕ ДЕМОКРАТИ , ЛЯВА РЪКА ДЕСЕН ДЖОБ , ПРИ КУМУНИЗМА ИМАШЕ ТОПЛА ХРАНА ТРИ ПЪТИ НА ДЕН И ПАРНО , А СЕГА НИЩО КРАЖБИ И ПРОДАЖБИ
2
1
 
28
 
! Отговори
лол преди 8 години
Плаче ми се, а едновременно ръката ми се свива в юмрук, а погледа ми се обръща към жълтите павета.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мизерията не е само там, а по всички домове Здравните грижи ,ако изобщо ги има са на критичния минимум.За храната няма да коментирам.Сървайвър!