Лимитите за болниците не били причина за дългове

Около 2,5 млн. ще е дефицитът в НЗОК в края на 2015-а
18 дек 2015 21:12,
30
Лимитите за болниците не били причина за дългове
Снимка: БТА

Лечебните заведения не са натрупали задълженията си към края на годината заради неизплащане на надлимитната дейност от страна на Здравната каса. Това каза Петър Москов, министър на здравеопазването, по време на парламентарния контрол.

Методиката, по която НЗОК плаща на болниците от март насам, предвижда незаплащане на дейност, извършена над твърдия определен бюджет. Това обаче не се е отразило на дълговете на болниците, тоест болниците не трупат нови дългове вследствие на лимитите, обясни здравният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Емил Райнов.

Относно дълговете на болниците за периода ноември 2014 – октомври 2015 година Москов даде отчет, че за лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие те възлизат на 371,2 милиона лева, от които просрочия за 141,3 милиона лева. Москов обясни, че за някои големи болници просрочията са нараснали заради набавянето на нова модерна апаратура.

Около 2,5 милиона лева ще е дефицитът в НЗОК в края на годината, обяви още Москов.

Относно данък "вредни храни" Москов заяви, че във връзка с предложението за въвеждането му у нас са направени всички финансови и здравни анализи за България.

Министърът изтъкна, че подобни фискални мерки са срещали съпротивата и острата реакция на хранителната индустрия във всяка една държава, която е приела подобен подход. Москов заяви от парламентарната трибуна, че ефект на този данък върху потреблението има. Данъкът работи и променя потреблението, заяви той. В 11 европейски държави под различна форма е въведена допълнителна финансова тежест върху определен вид храни, съдържащи вредни съставки, аргументира се за пореден път министърът на здравеопазването.

Реимунизациите на 6-годишните деца започват от 20 декември тази година, информира в отговор на въпрос Москов. По думите му доставката от Турция в България се очаква два дни преди това. Вече е осигурена ваксината за новородените, отчете още здравният министър.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
пътник преди 8 години
Няма ли кой да го утрепе това недоразумение? Да не се мъчи той, пък и ние. ........
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицаити си извоюваха привилегииЛекарите са раздинениКакво чудно ме московците си развяват коня
22
0
 
7
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Гражданите да са наясно, за надлимитни пари се борят не лекарите, а собствениците на болници от офшорните зони. Колкото до Пепи Готиното и Шарков Свищовски, те ще си тръгнат с по 5 000 000 в споменатите зони.
21
0
 
3
 
! Отговори
леле преди 8 години
До Анонимен 10Нещо не ти разбрах примера.Коронарография се прави в кардиологична клиника.Болен кръст е за Неврология. Там не се правят коронарографии. Но ако има аневризма на аортата е възможно да има болки в кръста.Какво всъщност се е случило с теб?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москооов, вдигай заплатите
19
1
 
7
 
! Отговори
freeze преди 8 години
Замразени цени на клиничните пътеки в които влизат растящите цени на ток, парно и лекарстваНо...удобният Москов мълчи кат п* артизанин на разпит по въпроса
18
1
 
10
 
! Отговори
реалност: преди 8 години
Минимална раб.заплата ( санитар)-420 лвМед.сестра-500 лв.Продавачка в Била-520 лв.Начална заплата лекар 600 лвЛекар с 2 специалнасти 720 лвЗащо не са доволни лекарите??
17
0
 
4
 
! Отговори
москов: преди 8 години
Болниците работят с оборудване= изненада?!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замразени заплати=реформа
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВинетуТочно в десятката! За това сега купува апаратура като ламя! За милиони. Реже лентички и после от 20 до 50 процента комисионни. Много пари носи на партията и Вожда. За това е на първо място в сърцето му. Други хора не посмяха да станат министър на здравето именно заради огромните суми, които трябва да се "усвоят".Москов е опасен защото е много нагъл.Уволнава всеки директор,който не се отчита.
14
1
 
10
 
! Отговори
малийй преди 8 години
Ефекта от реформата-половин милиард дълг. Това е само видимия счетоводен ефект. Зад цифрите стоят недоволни пациенти и недоволни медици. Всъшност къде я видя Москов тая реформа. Защо кара болниците да дават по 5000лв на четец за Лични карти, а сега ще се пръскат пари за нови устройства за пръстови отпечатъци.Някаква мешана скара е в главата на тоз министър.
13
1
 
12
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Москов е най-великия рушветчия на белите магистралки!
12
3
 
9
 
! Отговори
ббб преди 8 години
Абе другарю какво ще те лекуват като нямат оборудване и специалисти . Тези болници в малките градчета са направени за заплати на наши хора , които са пишман доктори.
11
1
 
16
 
! Отговори
Станко преди 8 години
Москю, ти докато се возиш в лимузина за 300 бона ли го реши тва бре нехрайнама???
10
1
 
6
 
! Отговори
ьяа преди 8 години
Дълговете на болниците са от това,че не се плащат реалните цени на извършените дейности. Плаща се по някакви измислини пътеки.Когато са правени в тях не са предвидени изследвания,рентген и куп други.Не са предвидени заплати на персонал-медицински и немедицински,не е предвидено плащане на телефон,ток,вода,парно,смет.Всички тези неща се плащаха от държават.В болници се приемаше след направени изследвания в ДКЦ.Режийни и заплати плащаше МЗ.За това и толкова рушвети вървят и плащания за избор екип.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПП Атака е собственост на ДПС. Факт. Атакистите са се продали на агата, на него чакат за пари, че като кофражисти едвам свързват двата края, а за повече акъла им не стига. Знаят само да се бият и да пишат против реформата на Москов (по опорни точки).
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клиничните пътеки, бързо се преливат в гробищните алеи.
7
3
 
7
 
! Отговори
aaa преди 8 години
До Анонимен 8Ако в някое такова малко градче срещу, което ритяш,ти се случи недай си боже нещо лошо, ще плачеш там да има болница. И един въпрос. Абе в малките градчета не живеят ли хора? Те нямат ли право да се лекуват,че трябва да блъскат километри до големите градове?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на атакистите ли им плаща Корполентния, гледай ти каква била работата. Аз си мислех, че откакто Доган официално се оттегли са ги оставили само на външно финансиране.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :-DЗащото отчитането на несвършена работа е ОК, нали. 2500 лв за коронарография, при положение че си приет в болницата за болка в кръста и изобщо не са ти правили коронарография?

Спонсорирани публикации