Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби

Зад нас са държави като Албания, Македония и Босна и Херцеговина
21 дек 2015 19:07,
225
Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби
Снимка: Reuters. архив

България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия, сочи докладът "Индекс на робството" за 2014 г. на фондация "Walk Free".

Според констатираното от доклада 0,38% или 27 600 души от населението на страната ни живее при условия на модерно робство. След нас се нареждат Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Литва, Албания, Македония, Словения, Естония, Кипър и Черна гора с по 0,36% от населението.

Според доклада икономическата криза и политиките на икономии са факторите, довели до увеличаване на броя българи, които са потърсили препитанието си в чужбина.

България се намира на 30 място в Европа в класацията за действията на държавата в борбата с робството. От фондацията отбелязват, че правителството ни е въвело мерки, с които да отговори на съвременното робство.

"Има доказателства, че някои държавни политики могат да криминализират практики, свързани с робството", отбелязват от организацията.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция - над 190 хил. души. Отбелязва се и продължаващата тенденция принуждаването на деца да сключват бракове, както и трудова и сексуална експлоатация на непълнолетни.

Именно там имат и най-ниска чувствителност по темите на човешките права и дискриминацията. След Турция се нарежда Албания и Босна по същите показатели.

В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната.

Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от населението на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
17
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
За какво ни занимваш с Русия бе брюкселски ***, коментирай положението България или не ти изнася?
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSБате, какви болшевики те гонят - България е член на НАТО от 2004 година, а от 2005 сме член на ЕС. Всеки сантиметър в България се контролира от САЩ - и те ли са болшевики.
36
15
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
България е втората по робство държава след раша, защото тук като гледам, доста голяма част от народа е прoст и подкрепя рашките и техния джуджешки диктатор! Съответно, те са роби!
35
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия народа е много зле, живеят в пълна нищета, но и мозъците на повечето от тях са промити от национализъм! Затова и си обичат Путин, защото си мислят, че,като са превзели Крим и ще станат по добре! Там хората говорят само за война по улиците, война със Запада, как щели да унищожат Запада, как щели да са най великата империя и т.н., а в същото време нямат какво да ядат.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старо правило е разделяй и владей, докато сме разделени на червени, сини и жълти. Kонсерватори либeрали мoнaрхисти, анархисти и незнайно още какви всеки ще ни владее гърците са единни и размахаха пръст на Меркел.
33
12
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Путин:Грешите, грешите! В раша хората живеещи при робски условия са 100%, а тя доколкото знам се води за "европейска" държава.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хвала на българо-турските ни политически управници.Да си купят по големи куфари за крадените пари, като се запътят към свети Петър.
31
4
 
6
 
! Отговори
EP преди 8 години
Когато се пишат такива статии, трябва ПОНЕ да се спомене, какви са критериите. Дали са взети предвид гетата и слъмовете в Западна Европа, където със сигурност процентът е по-голям, да не говорим, че има толкова много хора, които са нелегално пребиваващи. Аз лично се съмнявам в обективността на това изследване, след като Камерун, Уганда, Шри Ланка, Габон, Китай, Доминиканската Република, Тринидат и Тобаго са след Чехия, която е веднага след нас.
30
17
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Държавата с най-много роби в целия свят е раша - цялото и' население!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиката е неправилна не могат да казват ще направите така и така и после ще ви финансираме ако изпълните условията първо трябва да ни финансират за да изпълняваме каквито и да било условия. Само за двата спрени реактора и за Южен поток и трябвало да ни позлатят ама няма кой да ги надупи по-лесно е ние да сме надупени нали.
28
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 8 години
НЕ ВЕРВАМ! От Еуропа похвалиха тиквата толкова пъти. Дефицит, най-ниски данъци в ЕС, най- ниски цени на горивата, най ниски винетки,абе с 2 думи в Бг рай , как пак хората бедни чак и роби.Аз това не го вярвам ББ+ИФ+ЦЦ ще ни оправи, какви роби какво чудо.Я вижте какво е магистали, Железници ново поколение, цени на тока най ниски в ЕС. Невярвам българите да живеят в мизерия. 150 еуро на месец КОЛОСАЛНА СУМА за Европейските стандарти. Статията лъже според мен. ББ си дава здравето за нас!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Бойко, браво Борисов
26
1
 
5
 
! Отговори
EP преди 8 години
Мария Нестерова, много неграмотно и манипулативно написана статия. Това превод ли е? Може ли линк към източника? Как може да сме на първо място с 0.38 % в Европа, а в Европа общо 566 200 души са живеели в робство, което е 1,6%? Истината е, че във всички бивши комунистически държави - Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Грузия, Босня и Херцеговина, България и т. н. индексът е почти идентичен. Ние не сме някакво изключение. Изключение е Полша с 0,17%.
25
1
 
14
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Некъдърници стига сте ревали минималната пенсия с Стаж от 157лв скача от 1 юли 2016г. на цели 162лв и 20 ст.Бачкащ цял живот и то с стаж и се пенсионираж с 80 евро пенсия,честито да си ги харчите подобаващо.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мухала боиков трябва да потъне от срам заради тая класация
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западните корпорации имат нужда от евтина и безплатна млада работна ръка и роби от Източна Европа, Азия и Африка. Източна Европа без Русия вече се предаде и остана без работна ръка.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като сме в ЕС ами на тях им е удобно налагат ни разни евроакцизи и такси отпускат мижави суми а получават евтини мита и услуги в някои сектори в същото време могат и да ни контролират ми хубаво още едно робство. Само гърците се усетиха.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква тази сстакмистика?как ги вадят тия данни все едно с камера са снимали
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ръководителите на ЕС извършиха амнистия на престъпниците във властта с приемането на България в съюза. Ние сме държава, в която от 20 години действа валутен борд и 10 години след приемането ни действа система за мониторинг със санкции. На вас това звучи ли ви като държава, която е готова да влезе в ЕС?Брюксел дефакто бетонира статуквото у нас.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Странно наистина, имайки предвид от кое котило са.