Цензура или пък поръчка в БНР?

Георги Лозанов vs. Волгин за спряната "Деконструкция"
95
Цензура или пък поръчка в БНР?
Снимка: Булфото, архив

Водещият на предаването "Деконструкция", което ръководството на БНР спря, Петър Волгин обвини СЕМ в изпълняване на поръчка, а пък председателят на регулаторния орган Георги Лозанов го обвини в налагане на цензура.

Още по темата

"Упрекът, че в предаването е имало цензура, е безумен. Това може да хрумне само в нечие много умопомрачено съзнание. Няма как да има цензура в едно предаване, което съществува от 2009 г. и едно голяма част от него е била посветена на директна връзка със слушателите. Тоест, всеки има възможност да се обади по телефона и да каже дали е съгласен с водещия и с неговите тези или не. И това много често се прави", коментира Волгин пред Нова телевизия.

Според него по този начин се прикрива същинският проблем, който е, че "СЕМ в лицето на своя председател се е превърнал в една екстензия на управляващите и просто изпълнява поръчките, които му биват спускани отгоре".

"Предаването "Деконструкция" винаги е критикувало властта във всичките й форми - критикува управляващите в лицето на ГЕРБ, президента Росен Плевнелиев и други фактори, които не са толкова публични, но играят роля в нашия обществен живот, а именно многобройните НПО", поясни Волгин.

Той добави, че неправителствените организации съществуват  благодарение на чуждото финансиране, а един от основните им спонсори е "Америка за България", което според него никак не е безопасно.

"Така че от всяка една от тези посоки - правителство, президент, някоя НПО може да дойде поръчката да бъде спряно предаването. Ако през тези години бях канил само представители на тези организации нито Лозанов, нито който и да било друг щеше да ми направи проблем, но аз не го правих, защото те присъстват навсякъде, а в България има достатъчно стойности хора", продължи Петър Волгин.

Според не той е упражнявал цензура, а спирането на едно предаване е форма на тежка цензура.

Георги Лозанов се защити, че Петър Волгин няма никакви доказателства, нито пък е чул кой точно му е наредил да се намеси, а просто го набеждава.

"Аз съм страна по темата и ме каните, за да изразя позиция. Ето това при г-н Волгин никога не се случва. Ако се говори срещу някой, който очевидно става страна по темата, но има и други теми, достатъчно значими, те никога не попадат в неговото полезрение, или поне не в последните години в предаването му „Деконструкция”, а това е забранено със закон", коментира случая председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

"Аз не съм спирал предаване, нито имам право, нито мога", добави доц. Георги Лозанов.

Той припомни, че през годините е имало само един друг водещ с поведението на Петър Волгин в обществените медии - Явор Дачков с предаването "Гласове" и заради него законодателят въведе разпоредба, че непременно трябва да има и другата гледна точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слушам по принуда това противно предаване от години. Работодателя ми пуска БНР по уредба и няма отърване. Изумителна е наглостта и късата памет на волгин и поддръжниците му. Буквално във всеки един ефир имаше отрязване на обадилите се неудобни слушатели. Никаква критика на "съвършените" волгинови възгледи не се допускаше. Сега почнаха да го бият с неговите камъни по неговата глава и той орева де що имаше медия?! Няма по нагъл и противен *** в България.
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въпроса е не защо са го спрели, а защо са го пуснали.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 49absolyutno soglasna,kstati kak ruskoyazyichna b'lgarkaтеб пък кой те докара в България? Върви си в русия като не ти харесва.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Андрешкоаз пък съм ги слушал. Преди Деконструкция имаше друго "Дим над водата".Не сте прочели повече от три книги, не сте го слушалиличи ти, че си ги слушал. Сигурно и цели 4 книги си прочел - "Наръчник на комсомолския активист" и т.н.Заминавай за масква щом толкова ти липсва руската пропаганда.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 39 absolyutno soglasna,kstati kak ruskoyazyichna b'lgarka nikoga ne smyatax Volgin za ruso fil,prosto BG medii stali da takava steprn' rusofobski,- primer: che samo za edno denonoshtie rusnaci pusanali v kosmosa dva koraba/ne sputnika/ i prodala, na Amerika 2 sputnika/ax tazi otstala i zapadnala Rossiya sigurno prodava gi za cirk i smyax/.Bratushki ot den na den srama mi stava pogolyam ot vashi komenti i ot cenzura,mnogo ot moi komenti iztriva modulyatora,a tam nyama necensurnaya leksika.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНо защо да не мога да слушам и за Русия, Индия, Китай? И за техните ценности. Преди 89-та ни пълнеха главите с комунистически ценности сега с евроатлантически.заминавай в сибирските блата и там слушай на воля путинската пропаганда.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В предаването на Волгин имаше руска пропаганда, но тя беше необходима, поради простата причина, че истината обикновено е скрита между противоположните гледни точки. След като по всички медии се леят златоусти възхвали на евроатлантическите ценности, редно е да се отрази и другата крайност... За да се избегне залитането и в двете... Ама така е когато бивши *** станат първи демократи - както едно време всяко различно от "правилното" мение е било наказвано, така и сега. Просто ГБ е на запад.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KokoИ аз не съм слушал предаванията муи като не си ги слушал кво се правиш на отворен бе каскет?
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям рев от ушaнките бе! Ми съберете му по някоя рубла и го пратете в тв на сидераста или в масква.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този форум мирише на непрани дънки от години, за да не се изпере късмета.
22
13
 
7
 
! Отговори
бурлак преди 8 години
Тоя с педерастичния си глас да си върви на Волга. Май там му е хвърлен пъпът, Путин ще му осигури трибуна.
21
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волгин е русофилистиченннн *** и потомствен предател
20
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужааааас, ужас !!! Да му вземат на Хитър Петър Волгата ???? Ужас !!!Вова, прати му една ЗАЗка поне, нека стане Пешо ЗАЗката !!!?
19
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
един путински *** по малко да го назначат директно в алфа да си го храни путин с негови пари
18
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тук пишат някакви смахнати *** с объркани руски мисли, то тоя Волгин за тях беше истински тролей !!! Не *** - тролей !!!
17
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле! Волгодонский отплува в канала на Историята.Рууските националисти в траур! Сал един Волен им остана. Е, и Първанов (Гоце), Овчаров (Р. Овч.), чат-пат Миша Миков...Довечера всички на демонстрация с руски знамена и портрети на Путин!
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
славяни и русофили са същата жопааа като Америка за България
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наскоро даваха нещо за страдата на Дирекция на полицията на Лъвов мост, *** разходете го тоя човек, разкажете му нещо от българската история и не го оставяте да наглее по национална медия!
14
9
 
12
 
! Отговори
Вангелис Ставрос преди 8 години
Исками се да ви припомня един цитат от Петър Петров Георгиев, т.н. Волгин:Иисус Христос е най-великият социалист на всички времена след Владимир Илич Ленин. Както и Владимир Илич, клетият Иисус е радикален визионер и революционер, който иска да сложи в ред разглобения свят, да се пребори с лъжата, алчността, двуличието, бедността и неравенството на капитализЪма. Програмата на Иисус е и програмата на Ленин за автентична социалистическа революция!Невероятно! И това, ако не е шизофрения. Антихристът и Христос всъщност са едно цяло, което се бори с капитализЪма... /Главната буква е моя
13
13
 
35
 
! Отговори
Be_google The Expert преди 8 години
Единственото опозиционно радиопредаване беше РАЗСТРЕЛЯНО ПУБЛИЧНО!!! Какво ли още да чакаме от ФАШИОЗИНАТА РЕФОРМАТОРСКО-ГЕРБерска ШАЙКА?!?