Цензура или пък поръчка в БНР?

Георги Лозанов vs. Волгин за спряната "Деконструкция"
95
Цензура или пък поръчка в БНР?
Снимка: Булфото, архив

Водещият на предаването "Деконструкция", което ръководството на БНР спря, Петър Волгин обвини СЕМ в изпълняване на поръчка, а пък председателят на регулаторния орган Георги Лозанов го обвини в налагане на цензура.

Още по темата

"Упрекът, че в предаването е имало цензура, е безумен. Това може да хрумне само в нечие много умопомрачено съзнание. Няма как да има цензура в едно предаване, което съществува от 2009 г. и едно голяма част от него е била посветена на директна връзка със слушателите. Тоест, всеки има възможност да се обади по телефона и да каже дали е съгласен с водещия и с неговите тези или не. И това много често се прави", коментира Волгин пред Нова телевизия.

Според него по този начин се прикрива същинският проблем, който е, че "СЕМ в лицето на своя председател се е превърнал в една екстензия на управляващите и просто изпълнява поръчките, които му биват спускани отгоре".

"Предаването "Деконструкция" винаги е критикувало властта във всичките й форми - критикува управляващите в лицето на ГЕРБ, президента Росен Плевнелиев и други фактори, които не са толкова публични, но играят роля в нашия обществен живот, а именно многобройните НПО", поясни Волгин.

Той добави, че неправителствените организации съществуват  благодарение на чуждото финансиране, а един от основните им спонсори е "Америка за България", което според него никак не е безопасно.

"Така че от всяка една от тези посоки - правителство, президент, някоя НПО може да дойде поръчката да бъде спряно предаването. Ако през тези години бях канил само представители на тези организации нито Лозанов, нито който и да било друг щеше да ми направи проблем, но аз не го правих, защото те присъстват навсякъде, а в България има достатъчно стойности хора", продължи Петър Волгин.

Според не той е упражнявал цензура, а спирането на едно предаване е форма на тежка цензура.

Георги Лозанов се защити, че Петър Волгин няма никакви доказателства, нито пък е чул кой точно му е наредил да се намеси, а просто го набеждава.

"Аз съм страна по темата и ме каните, за да изразя позиция. Ето това при г-н Волгин никога не се случва. Ако се говори срещу някой, който очевидно става страна по темата, но има и други теми, достатъчно значими, те никога не попадат в неговото полезрение, или поне не в последните години в предаването му „Деконструкция”, а това е забранено със закон", коментира случая председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

"Аз не съм спирал предаване, нито имам право, нито мога", добави доц. Георги Лозанов.

Той припомни, че през годините е имало само един друг водещ с поведението на Петър Волгин в обществените медии - Явор Дачков с предаването "Гласове" и заради него законодателят въведе разпоредба, че непременно трябва да има и другата гледна точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешници,спрете се!Слушах в събота (без охота,пътувах друга станция не се чуваше качествено)Румен Леонидов и Бойко Василев как "сипват"с лекота на слушателите,равно монотонно,уж логично,отврат!Гласът на Леонидов по интонация много напомня на водещ от "Свободна Европа"от предни години.Без да искаш правиш асоциации.Не могат,да не се напъват.Г-н Волгин,здравейте!Комплименти за Вас!
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, мрЪвка ограмоти се малко. К'ви са тия "папьонки"? Представям си що за ... човек си. "Папьонка" такава!
10
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този мушмурок го пратихте на седмото небе с толкова внимание..
9
13
 
40
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Няма да плащам данъци за да слушам само за евро-атлантическите ценности. Винаги трябва да има и друга гледна точка по националното радио. Коментарите на Калина Андронова са на висота, която малко коментатори могат да достигнат. Волгин е най-добрият радиожурналист. Опитваха се да му противопоставят предавания от други журналисти, но те се оказаха твърде под неговото ниво и накрая за да се подмажат на новия американски посланик му спряха предаването! Това се нарича европейска демокрация!
8
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волгин отдавна е престанал да бъде журналист. Той е един пропагандатор.От години той нарушаваше закона за БНР и А великоруското му самосъзнание изпъкна вчера със заклинанието на родния му език - "Победа будем за нами".Будет, товарищ Волгин, АМА ДРУГ ПЪТ!
7
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брейййй, и аз така чух !? Някой счупил Волгата на Петър ??? Ами сега ???
6
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОМУНИСТА КОБЗОН СЕ ЧУДЕЛ ЗАЩО ГО ГЛОБЯВАТ ЗА НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ ДО БИЗНЕС ОФИСА МУ.ЕТО ТОВА Е КОМУНИСТА - ЗА НЕГО ВСИЧКО ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТНО, А ТОЙ ДА ВЪРТИ БИЗНЕС С ДЪРЖАВНИ ПАРИ....Отиди на лекар да ти прегледа главата. Какво общо има Кобзон със темата?
5
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе днесовци, що не пишете за kelesha убил човек с хамър в Пазарджик? К'ви са тези лакърдии тука?
4
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така трябва да се действа с русофилите. България е евроатлантическа страна член на ЕС и НАТО. Русофилски мнения не трябва да се допускат до медиите, демокрацията трябва да се защитава. А Ерик като дойде ще нарита всички русофили в миша дупка и България най-после ще се изчисти от тях.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май не остана един журналист, който да не е слагач на Козяк или на Путин. Средно положение няма!
2
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ДАНС кога ще го разследва този антибългарин и национален предател?Много лесно се размина само със сваляне от ефир!
1
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господата Волгини, Волени и останалите подръжници на тероризъм, свалени самолети с мирни граждани, маймуни с БУК-ове да се стягат чукалата и за напред към Мордор или което и да е от предградията му - Останкино, Домодедово, Внуково и тн...