Профилът на мигранта – предимно млад мъж

18 900 мигранти са регистрирани у нас през 2015-а
23 дек 2015 13:37, Анисия Иванова
12
Профилът на мигранта – предимно млад мъж
Снимка: Reuters, архив

Бежанците, регистрирани в страната ни през изминалата година, са 18 хил. 900 души. Това каза зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Александър Димитров пред гелевизия Bulgaria ON AIR. Данните са за периода до октомври месец, а броят на регистрираните у нас мигранти е със 7 хил. повече спрямо предходната година.

Той призна, че е много трудно да се прецени кои са икономически мигранти и кои от тях търсят закрила.

По думите му през 2015 г. профилът на бежанеца се е променил. Ако през 2014 г. все повече семейства с деца са търсили убежище у нас, то през тази година сред бежанците са преобладавали млади мъже.

Димитров изрази съмнения относно мотивите на вчерашния протест на жителите в столичния квартал "Овча купел", където се намира единият от центровете за временно настаняване. По думите му е възможно да има намесен бизнес интерес, тъй като зоната е привлекателна, заради ниските цени на имотите в района. В този смисъл съседството с бежански център може да отблъсне покупателите, разсъждава Димитров.

Що се касае до предложенията за създаване на бежански центрове от затворен тип, той обясни, че към момента Държавната агенция за бежанците не е приело такова решение. Трябвало да има фактори, застрашаващи националната сигурност, каквито до този момент не са установени.

"Условията, за да могат да бъдат настанени в такъв тип затворен център, са много. Лицето трябва първо да е минало през институциите и да се разбере дали представлява заплаха за националната сигурност. Ако се наложи ще има центрове от затворен тип. Към момента няма такова решение", заключи Димитров.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Захари преди 8 години
Не желаем ислямистки емигранти да влизат на територията на нашата страна, повтарям нашата страна камо ли да остават тук. Искаме незабавна екстрадация на тези лица там откъдето са проникнали. Това е в интерес на народа, политиците трябва да отстояват интересите на народа пред неолибералистите от Брюксел а не да се съгласяват с всяко тяхно искане. Този въпрос е много сериозен и касае бъдещето на България и евентулните граждански войни в които ще бъде въвлечена ако се допуснат тези хора!
9
1
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Мекотелите нямат кости.
8
0
 
22
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"Условията, за да могат да бъдат настанени в такъв тип затворен център, са много. Лицето трябва първо да е минало през институциите и да се разбере дали представлява заплаха за националната сигурност." - По голяма простотия не бях чувал! Значи, докато се докаже че е опасен, ще може да се разхожда свободно и да направи всякакви поразии?!?! Пълна олигофрения!!!
7
0
 
19
 
! Отговори
лб преди 8 години
Разбира се ,че са заплаха.Защо лъжете. Предатели.
6
19
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 4Приятел, аз мразя рашките с всяка костица от тялото си!
5
1
 
2
 
! Отговори
Западноеврипеец преди 8 години
До 3WTF
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западноевропеецо, рубладжийската ти провокацийка е доста елементарна.Вооооолен или Кутето да те уволнят.
3
1
 
10
 
! Отговори
До западноевропеец преди 8 години
Значи си се омъжил за някого...!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецМного ниска топка, кутенце.Много ниска.*** то нали рублата падна...
1
36
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Сега очаквайте една камара русофили, които ще започнат да плюят по бежанците, защото са расисти.