Вандали чупят всяка 10-а кофа за боклук, щетите за 1,5 млн.

Контейнерите за смет най-често се опожаряват
Обновена: 14 яну 2016 08:34 | 14 яну 2016 08:30,
28
Вандали чупят всяка 10-а кофа за боклук, щетите за 1,5 млн.
Снимка: Bulphoto, архив

Вандали са потрошили и опожарили около 5800 контейнери за смет в цялата страна през 2015 г., съобщава "Монитор". Щетите, които нарушителите са нанесли, са на стойност 1 450 000 лв.

"През миналата година са били унищожени близо 10% от кофите за смет", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Двете най-големи фирми за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас потвърждават, че вандали палят всяка десета кофа за боклук.

"Имаме 19 000 контейнери в цялата страна. Всяка година щетите, които понасяме, са за около 600 000 лв", обясни изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев.

Още 10 000 кофи за смет има втората голяма фирма "Екобулпак", която обслужва 49 общини с над 2 млн. жители. Подмяната на опожарен контейнер струва на фирмата около 250 лв.

От бранша са категорични, че набезите на вандалите са концентрирани главно в големите градове. В София има 21 821 кофи тип "бобър", 5676 от които са били подменени миналата година, уточниха от общината.

Близо 10 на сто от 85 729 кофи тип „мева“ също са били сменени, заради повреди. За да спрат набезите над кофите за отпадъци от екоминистерството предложиха глоба между 300 лв. и 1000 лв. за всеки, който е повредил съда или изпразва съдържанието му.

"Нашата цел не е да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес с посегателство върху имуществото, което е наше имущество", заяви още министър Василева пред bTV.

Санкцията идва по предложения на наказания от страната на фирмите за оползотворяване на отпадъци, които търпят загуби не само заради счупените и запалените кофи."Заради клошарите, които изпразват контейнерите трябва да купуваме смет, за да изпълним целите за рециклиране, заложени в закона", обясни шефът на "Екобулпак" Видьо Видев. По думите му едва 10% от клошарите са социално слаби, останалите са част от организирана група. "Те са част от сивата икономика. Вече обикалят с микробуси на всеки час и крадат от кофите", твърди още Видев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Venci преди 8 години
По статистика в света такива инциденти се причиняват от наемници на фирмата доставяща контейнерите и кофите. Полицията да гледа там, Че вандали има-има, то е ясно..Но това са доста кофи. И на най простия вандал ще му писне и ще се откаже рано или късно...
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През скъпия ви комунизъм нямаше една спирка, която да не беше потрошена веднага (зелените стъклени тухли).
16
1
 
4
 
! Отговори
88ми набор, ужилен преди 8 години
До 20 Реалист: приятел, аз даже към оптимист, ама не беше от цигара при мен, а и според полициятя+застрахователя тия кофи имат елементарна защита и им трялва малко бензин да тръгнат. Все пак полимера от който са направени не е като за двулитровка бира. Стъкларията от контейнера си седеше в локвата пластмаса и нямаше много тлеещи останки. Освен колата ми де, предницата.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Присъщо за талибани, каквото в същност сме.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"крадат от кофите".. От кога публичният *** е ексклузивна собственост на тия 2 фирми монополисти?А това че по селата масово палят кофи, е защото камиьоните с месеци не се вясват да извозят ***.
13
3
 
3
 
! Отговори
88ми набор, ужилен преди 8 години
Точно преди празниците ми се стопи цялата предница на колата така (фарове, броня, лайсни, емблема и др.) 9 части за смяна, слава богу е в движение и има каско. Не писахме с полицаите жалба за неизвестен извършител. Ако имате информация за извършители във Варна ви умолявам да пишете тук (културно и според правилата на сайта)Информацията ми е нужна с научна цел и ще послужи строго и само за индивидуално статистическо проучване.
12
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Огромна част от запалените контейнери за ***, са резултат от хвърлени цигари в тях. С други думи, трябва в цената на цигарите да се включат и тези разходи за нови контейнери.
11
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Eй такова общество създаде демокрацията!Общество от насилници, престъпници, вандали, корумпирана държавна система-до мозъка на костите, развъждащи се като мухи ци..ни и... хора без мозък обвиняващи за всичко лошо времената преди 1989-та година.!
10
2
 
10
 
! Отговори
Киро с маймунката преди 8 години
"Вече обикалят с микробуси на всеки час и крадат от кофите", твърди още Видев."Тоя Видев да вземат да го проверят, какви субстанции взима. Няма как нещо, което вече е изхвърлено на *** да бъде откраднато.
9
3
 
11
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Извинете ме,/ комент 4 и 7/, може и аз да греша, но ми се струва, че тази перверзна и уродлива демокрация а ла САЩ / или погрешното и тълкуване и прилагане/, СЪЗДАДЕ това общество ! Преди 1989 год. и през ум няма да ти мине да чупиш, палиш и трошиш - най-късно на третия ден си в Белене, Ловеч или в мини Перник!! Последните като най хуманни. Защо властите не се отнесът кам вандалите ВАНДАЛСКИ ? Те от това разбират !!
8
1
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Не са вандали "скандинавци" са!!Всеки знае как палят пластмасовите,за да докопат бутилките.Ама така е ,като искат само някои да лапат комисионни!!Хората от 20 години си имат автомати, да дават пари срещу пластмаса.Ама нали комисионна да има за някой,пък нашата фирма да спечели.И те така мизерия заради алчност.
7
5
 
8
 
! Отговори
до гражданин преди 8 години
В БГ от 1944 г. насам НЯМА демокрация!България е управлявана САМО от комунисти-убийци и техните уродливи наследници!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много често ако има в близост ресторант, персонала изхвърля в контейнерите жарта от скарите си и подпалват контейнерите.
5
4
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
До Анонимен 4НЕ! ГРЕШИШ! ТАКОВА ОБЩЕСТВО СЪЗДАДЕ ПЕРВЕРЗНАТА И УРОДЛИВА ДЕМОКРАЦИЯ!
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eй такова общество създаде комунизма!Общество от насилници, престъпници, вандали, корумпирана държавна система-до мозъка на костите, развъждащи се като мухи ци..ни и... чакащи с нетърпение да се изнесат от тази *** !
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преместих си го в другия крачол.Вместо да мрънкат в медиите що не вземат да се обадят в полицията?
2
3
 
6
 
! Отговори
камери преди 8 години
Сложете скрити камери и ги свържете с куките за един месец. И после заловените да започнат да си заплащат повредите.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TEZI EKOFIRMI KATO NE IZDARGAT NA KONKURENZIATA DA NAPUSNAT BIZNESA SI I DA SE ORIENTIRAT.