БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!

"Българското население в империята никога не е имало робски статут"
Обновена: 31 яну 2016 07:40 | 31 яну 2016 07:30,
592
БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!
Снимка: архив Булфото

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това отсякоха учени от БАН, които изпратиха отворено писмо до МОН и парламентарната образователна комисия.

Поводът е избухналата дискусия за точния термин на османското присъствие у нас и последвалото напрежение, свалило от поста просветния министър Тодор Танев.

Още по темата
Учените разясняват в 6 точки аргументите си. Писмото започва с тезата, че "Днес легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене", пише ”Стандарт”.

Учените са категорични, че от десетилетия се е наложил международно утвърден термина "османско владичество". С него най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

По думите им терминът "съжителство", така както е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", категорични са учените.

Те обясняват, че терминът робство в Османската империя се отнася за т.нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените.

Те обясняват, че еничарите са имали статуса на лични роби на султана, но терминът не може да се отнася към огромното население на империята

Експертите от БАН казват, че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение през ХIХ век и е бил част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Той е използван и чак до края на 70-те години на 20 век.

"Български историк не е използвал през последните 25 г. "османско присъствие", пишат още учените.

Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество", пишат проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
1
 
3
 
! Отговори
Изаура преди 8 години
А за гръцкото робство защо не се мълчи! 200 години ни клаха гърците под византийско робство!
265
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сър Пичук О,о! Пикльо ! Я кажи на Гърците или Сърбите че са,, съжителствали,,с турците . Отидаха ти топките . Имало ,имало робство .И те го твърдят. Особенно гърците . Спомените за прокудените и изкланите преди 100 години ... Ама там засега никой не си е помислял да ,,съжителствеа ,,А у нас ,,-Туркуманите -Гарантирано от ГЕРБ ,,,за втори път го пробутват .А и да твърдиш в Б/я, че е имало ,,съжителство , е опасно ,Не топките ами и друго ще ти .отиде .Бедни ми Гочоолу-лъжи ,лъжи... .
264
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Не желая да хрантутя тези продажници наречени"учени" от БАН.Прав беше С.Дянков,че си бъркат в носа и нищо не работят.А сега се напънаха и сътвориха една глупост,която замириса.Сега трябва да пишат романа на Вазов "Под игото" като Под владичеството".А Ботев е писал:....кой те в таз владическа люлка люля".Продажниците "учени"вън от България.
263
2
 
3
 
! Отговори
Емил преди 8 години
До сър Пичук В училищата и университетите гърците изобщо не изучават османския период. В учебниците им е включен древногръцкият период, Византия и... изведнъж текстът прескача на революциите и Първата гръцка република. Затова и няма термин османско робство - те просто игнорират това време. А, както вече посочих в 355, тяхното положение в Империята е било далеч по-леко от онова на българите .
262
2
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Tozi predatelski mantalitet,tryabva da se zapochne s korenno pochistvane na BAN.Osuznaite se glupavi i bezrodni anti-patrioti....Tolkova gi nenavijdam tiya kalpazani,nishto dobro ne sa storili dosega...nishtoo....vun bezdarni pseta!!!!!!Nauchete se da pazite rodinata si nerazumni!!!Uvolnete gi vsite!!!!!NE BILO ROBSTVO!!!! IGRA NA DUMI A?????PUMIINI YAMI NENASITNI NA KRADENI PARI NA NARODA!!!!OTGOVORNITE STE BAN,OTGOVORNI ZA BUDESHTETO NA DECATA NI!!!!!!!
261
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 343 преди 8 години
Поздравявам те за разумния коментар! Страната е била победена (чрез предателство) и ОКУПИРАНА!Технически може да не е било 100% робство, но и какви "владетели" са те:Страната е дръпната назад в развитието си понеже нивото на османлиите не се е отличавало от това на днешните "завоеватели" ислямисти които убиват изнасилват заробват/продават всички които не са като тях, унищожават паметници стояли с хилядолетия; спонсорирани от венецианските търговци, точно както и днешните са спонсорирани от друго място.
260
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен долуспоменатите имена има и други,десетки пътеписи и то основно от пътешестащи ,като пратеници отЗападна Европа в ,,Турсо ,, за робските пазари ,за отвлечените бълтари подкарани като *** от агаларите за продажба , за безправието да нямат собственост и как всеки един мюсулманин може за направи с раята каквото си иска . Как срещу думата на един правоверен ,трябва да има думите на най-малко 3 *** *** . И това след 1830 година . А за,, Кръвният данък ,,от БАН мълчат- като пукали .
259
0
 
6
 
! Отговори
Направете си извод преди 8 години
Що е това БАН?Логично е най-напред науката да стигне до някакви констатации, а след това държавната власт да се съобрази с тях и с националните ни интереси. Просветното министерство пък да отрази тези научни констатации в учебниците си.А у нас?Първо някой външен голям батьо командва какво да правим,после нашето правителство козирува,а просветното министерство съобразява учебниците с командата.И накрая хрантутниците от БАН съчиняват уж-научно доказателство в подкрепа на волята на големите
258
0
 
2
 
! Отговори
boiko преди 8 години
кво каже Боеко това е
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владичество,и в какво се изразява,в какво се състой,не на всеки се отдава туй щом като има владени одушовени,може и неудушовени,като владение,което по себе си означава вид собственост придобита по начин какъв-еволюционен поради естеството на продължителноста на живота и съществуването на видовете,индивидуалноста и приспособлението им към средата обща и местна необходима за съществуване и развитие,като растеж в познатите норми и форми за някаква продължителност и съвместимост,революционен-смесен.
256
1
 
8
 
! Отговори
Емил преди 8 години
Българите са били най-потиснатият народ в Османската империя. Сърбите са били близо до Австрия. Там османците се налагат едва през 1459 г. и са изтласкани още през 1804 г. Румънските княжества са били твърде далеч, затова са се радвали на автономия. Половината гърци векове наред са били подвластни не на османците, а на на Венеция, а и са били моряците и търговците на султана, т. е толкова важни, че той е признал правото им да имат църква например. Ние сме имали най-тежката, кърджалийска власт.
255
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Dina Никаква земя не ся притежавали до Гюлханският Хатишериф ,утвърденн а 3 ноември 1839 г. Тн.- Танзимат -и хаириие. А положението на Българите е описано в пътеписинте на Бертрандон Де ла Брокиер -1443 г. Ожиен Гислен де Бусбек -16 век .Щефан Герлах от1678 г.Алфонс -Мари Луй дьо Ламартин 1832г-1837 г. Феликс Каниц . И навсякъде се говори за роби ,насилие ,безчинства над християнското ,българското населиние . А връзката м/у БАН - Давудоглу- Тиквата-ГЕРБ е очеизвадна .
254
2
 
6
 
! Отговори
ЩО Е ТО ЕНИЧАРИ преди 8 години
ПАРКЕТНИТЕ УЧЕНИ ЕНИЧАРИ КАК САМО ОБЯСНЯВАТ ИСТОРИЯТА!ФАКТ,ЗА КАКВО Е ДА ВЗЕМАШ КРЪВЕН ДАНЪК,УМНИЦИ!ВЗЕМАШ МОМЧЕТО ОТ МАЙКАТА,ПРОМЕНЯШ НАСИЛСТВЕНО ВЯРАТА МУ,ЗА ДА СЪЗДАВАШ ЕНИЧАРСКИ КОРПУС И ДА ИЗБИВАШ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ,БРАТЯ И СЕСТРИ!АНАДОЛСКИЯТ ВАРВАРИЗЪМ И ЖЕСТОКОСТ,ЗНАЯТ ВСИЧКИ ГРАНИЧЕЩИ С ТУРЦИЯ ДЪРЖАВИ!ПОМНИТЕЛИ,ЧЕ ДАЖЕ ИСКАХА ДА ЧЕСТВАТ 800Г.НА РЯЗАНАТА ИМПЕРИЯ АМА ЛОНДОН ПОДСКОЧИ,ЧЕ САМО ТЕ СА ДОСТОЙНА ИМПЕРИЯ.....
253
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робовладелска държава е и защото пазарите за роби са съществували по цялата империя през цялото им ''владичество'' във по-големите градове, особено средиземноморските. Потокът от роби за продан е бил нескончаем. Особено около бунтове след опожаряването на размирните места всичко годно да служи отивало на пазара. За продадените милиони жени и деца да не говорим. Продавали са се в Близкия Изток, Западна Европа, Африка, обезлчдявайки цели местности, днес населени с други хора, водещи се за местни.
252
0
 
6
 
! Отговори
Към Емил преди 8 години
Не само везирите, жените и децата му са били роби. С особено положение, но роби. И когато султан сяда на престола, заповядва да избият всичките му братя, също и майките им, за да няма конкуренция за престола. Освен това донесената плячка от военните походи е била приход за войската и част за султана и везирите. Т.е, в системата по приходи си е залегнала част ''грабежи'', така най-големите грабители са ставали най-богати, те ти османска аристокрация. Те и сега са същите.
251
0
 
7
 
! Отговори
Dina преди 8 години
Феодално робство, ако може така да се каже. Притежавали са земя хората, но реално какви права са имали? Ако османците решат да им я вземат- вземат им я и толкова. Както са отвличали момчета и млади жени...
250
0
 
5
 
! Отговори
Емил преди 8 години
Българите са имали право на собствена къща с двор, на животни, за които са плащали допълнителен данък, и на мъничка нива край селото. Тук свършват правата им. Никой не ги е заставял да стават мюсюлмани, но църкви са нямали право да строят. Изключени са били от икономическата система на Империята, бидейки само дребни занаятчии. Данъци, отработъчна рента и пак данъци. Нямали са представители пред местната и ценрална власт. От правна гледна не са били роби, но фактически са били точно такива.
249
0
 
9
 
! Отговори
Емил преди 8 години
Цялата земя в Османската империя била собственост на султана и всички поданици, дори Великият везир, били негови роби. До кр. 19 век султанът не плащал издръжка на администрацията, чиновниците и войската, а им предоставял приходоизточници, с които те да се издържат, въоръжават и плащат данъците. Това са т. нар. тимари. Тимарът би могъл да бъде такса за преминаване по мост, данъкът от определена област или реколатата от дадена земя. Немюсюлмани не са били включени в тимарската система.
248
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да се очаква и да се изисква Турция да се извини като директен наследник на Османската империя. Дриги цивилизовани държави са го правили.
247
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Две мнения на съвременници:Ботев: "За българина е свободно да дава. Да дава всичко - даже и ризата от гърба си може да ви даде, доволно е само да му рекат: Вяр бе, ***."Захари Стоянов: "По това време имуществото на българите беше на разположение на всяка краста, която носеше на главата си гъжва."Може да стигнем и до данъка диш хакъ .- на османлията, който ядял гяурската баница трябвало да му плати и този данък, задето си хабял зъбите.Е, господа "учени от БАН" - робство или владичество?