Социалната бомба цъка: Деца раждат деца

Лекари искат наказателна отговорност за родилки под 16 г.
14 фев 2016 10:00, Александър Попов
117
Социалната бомба цъка: Деца раждат деца
Снимка: Булфото, архив

Все по-често ставаме свидетели как деца раждат деца. По данни на социалното министерство у нас има над 3000 майки под 16 години, а тези под 18 са над 5000.

Не е ясно дали те се увеличават през годините, но е видима тенденцията все по-малки момичета да забременяват.

Най-неочаквано русенски лекари подеха инициатива за намаляването на невръстните родилки, като предложението е драстично.

"Трябва да се обърне внимание на законотворците да инкриминират подобни случаи и под ударите на закона да попаднат и непълнолетните и малолетни майки", заяви русенският лекар д-р Георги Хубчев пред Нова тв.

"Те се нуждаят от помощ. Агенцията работи за ограничаването на този процес, а и се предприеха законови мерки за това. Като заменянето на паричните помощи със стоки в помощ на отглеждането на бебето. Около 3300 майки под 16 години получават социални помощи, тревожното е, че все повече малолетни раждат", заяви Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане.

"От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели", заяви адвокат Николай Хаджигенов.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

Според социалния министър Ивайло Калфин няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления".

Сегашното законодателство е инкриминирано по отношение на бащата, ако той е пълнолетен.

Според адвокат Хаджигенов проблемът е толкова голям, тъй като прокуратурата рядко завежда дела с такъв казус. А политиците пък не предприемали необходимите мерки, тъй като малолетните майки най-често са от малцинствата, а те са важни при провеждането на избори.

Най-често пък непълнолетните родители се разминавали с условни присъди и глоби до 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре да им спрат социалните помощи и готово.Социална помощ само ако имат доказателства,че са нормални граждани- т.е плащат сметки,данъци и здравни осигуровки.Като не искат да плащат защо им подаряват пари?Ясно е тия деца кво ще станат.Криминален контингент.
1
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Най често малолетните се разминават с условни присъди и глоби от 1000лв.които никога не плащат по точно те са от тези групи които никога каквито да са глобите не плащат.

Спонсорирани публикации