100% от завършилите – висшисти? Няма логика!

СУ ще намали студентите си, за новоприети таксите се повишават
34
100% от завършилите – висшисти? Няма логика!
Снимка: архив, БулФото

Софийският университет ще намали броя на студентите си. Според ректора на ВУЗ-а проф. Анастас Герджиков приемът е бил завишен изкуствено и е прекомерен както за държавата, така и за Софийския университет.

Няма логика 100% от завършилите да станат висшисти, добре е да намалим броя на студентите и да повишим качеството", посочи още той пред БНТ.

Още по темата

Академичният съвет на Софийския университет одобри нови, по-високи годишни такси в 23 направления на висшето училище. Те влизат в сила в началото на академичната 2016-2017 година и ще важат за новоприетите студенти.

Проф. Герджиков уточни, че за 8 години таксите в СУ не са повишавани, поради което е естествено това да бъде направено. По-думите му ръстът няма да бъде драстичен.

Няма да се повишават таксите в най-скъпите направления - медицина, фармация и здравни грижи. В останалите специалности увеличението е между 40 и 240 лева годишно.

Догодина ще оптимизираме приема според това как министерството реши да подходи спрямо намаляване на студентите в национален мащаб и с повишаване на средствата за качеството, коментира ректорът на учебното заведение.

Предвижда се и повишаване на изискванията при приема на студентите в СУ от догодина. Възможно е да се редуцират някои магистърски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
1
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 30 глупаво е да си инженер поне у бг-то
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се отпускат бройки основно за специалности които има постоянен недостиг.От 10 хиляди примерно само 1000 да са икономика , основно да се приемат инженери.Едно време за 1 място се бориха по 10 човека и за хубавите специалности се приемаха само отличниците , днес за 10 места кандидатстват 5 човека
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванКолега,ако ти си "висшист",особено пък ако си завършил СУ,наистина трябва не само да намалят броя на студентите,а направо да го закрият!
24
0
 
9
 
! Отговори
Бляк преди 8 години
Качество?!??"Според световната класация на университетите към 2014 година той заема 826 място в света и 341 в цяла Европа"За какво качество говорят в СУ??
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно написалия статитията и той е от тези 100%Имало се предвид , че не е редно в първи курс да започват 10000 хиляди а да завършват 12 хиляди , да не съм се объркал има и такива дето отиват да си вземат само диплома без да са били в първи курс дори.Проблемите са други .В момента завършват примерно 50 хиляди, а местата в университетите са 60 хиляди и всички с 3-ки са студенти.Местата за приемане във Вузовете не трябва да са повече от 40% на завършващите средно в годината.
22
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Според мен трябва да намалят тея заплатаджии които , които преподават предмети които са напълно излишни в специялности които не им влиза в работата след като завършат. Университетите пълнят програмите на студентите със много излишни глупости , само да има работа на техните доценти асистенти професори
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има логика, когато искате да смучете парички от всяко 18 годишно месо. А пък и държавата да дава субсидии.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТака е, когато филолог заговори за проценти става страшно ;)
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Няма логика 100% от завършилите да станат висшисти" Уточнете се Герджиков - завършилите гимназия или какво - при завършващите университета има логика 100% от завършилите да станат висшисти.
18
2
 
8
 
! Отговори
продавачките преди 8 години
Напротив, скоро нещата ще си дойдат по местата. На последното интервю, на което ходих ми подадоха един лист със задачи,които да реша, бях си забравила дипломата, но казаха, че няма проблем и все пак ме харесаха, и назначиха. Не съм ИТ специалист, ако това си мислите, просто работодателите не са глупави и знаят какво да гледат.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа...и как така завършват средното си образование некадърници и стават образцови студенти в техните вузове . Обират всичко живо завършващо с отличен и ни остават двойкаджиите.30% от абитуриентите продължават да учат и работят на запад.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото спасение е след като има един куп с изисквания на ЕС да има и единни минимални заплати , пенсии , социални . Но това не им изнася и ни използват за донори. България харчи милионите да образоват и възпитат децата до 18 години и след това обират най доброто за тях . Държат ни в мизерия и сега ще ни превърнат и в бежански катун. Но лицемерието им стига дотам , че връщат само ромите и ни поучават да си ги образоваме
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има логика. Скоро ще се иска висше и за продавачки в магазините.
14
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Много добре, по-малко, но да имат не само диплома, а и нещо между ушите.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КУнева пак каза Yes sir на стъклените очи. Ще захранваме чуждите университети с родни кадри, които няма и да се върнат
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Постоянно се пускат поръчкови статии,как бизнеса не можел да си намери кадри.Ами няма как да си намериш кадри, след като имащите нужните познания, не биха работили за 500-600 евро в България, след като за същите биха получавали 4000 на запад.Медицинска сестра в България с 700 лева заплата в Англия би получавала около 2 хиляди паунда чисто , над 5000 хиляди на месец и после защо имало недостиг. Имате големи изисквания а плащате като на африканци ,дори и те не биха ви работили като роби.
11
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 8 години
100% от завършилите висшисти? Няма логика!------"Напред, затъпяването е слънце!", а беше ... "Напред, науката е слънце!" :(((
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ТЕЗИ КОИТО СИ ИМАТ НЕЩО В ГЛАВАТА СИ НО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СИ ПЛАЩАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ? САМО НЕ МИ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ХОДИ ДА РАБОТИ...УЧИЛ СЪМ И СЪМ РАБОТИЛ ...СЕГА ПРИ ТЕЗИ ТАКСИ И ТОЯ ЖИВОТ Е АБСУРД... ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС...
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък завърших друг държавен университет и минимум една трета от колегите ми не успяха да се дипломират, повечето вече са се, и отказали. После отидох за магистратура в СУ, там така ни се зарадваха, понеже бакалаврите им също се влачели и нямало кой да запише магистратура в този факултет. Мисълта ми беше, че колкото и да е ниска летвата на сила хубост не става.
8
0
 
11
 
! Отговори
Vb преди 8 години
Заглавието, изказването са грешни - излиза, че завършилите не трябва да стават висшисти.