Качват чиновниците на хибридни коли и електромобили

Централният бюджет ще отпуска по 20 000 за автомобил
31 мар 2016 18:14,
30
Качват чиновниците на хибридни коли и електромобили
Снимка: архив Булфото

Служителите в държавната и общинските администрации ще се качат на електромобили и хибридни автомобили до края на лятото. Това ще стане по пилотна програма, по която държавният бюджет ще поеме част от субсидирането. Другото ще е за сметка на администрациите.

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Програмата е национална и има за цел подпомагане на използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. Тя се управлява от Националния доверителен екофонд, в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти. Според държавния бюджет тази година фондът разполага с  15 млн. лева, от които 14 млн. лева са предназначени за проекти за подобряване на енергийната ефективност на публични сгради, а 1 млн. лева са за програмата за електромобили.

Всяка от администрациите може да кандидатства за получаването на частично финансиране за купуването на не повече от три превозни средства, включително микробуси, обясни Василева.

Субсидията ще е 20 хил. лева за купуването на електромобил или 10 хил. лева за хибриден автомобил.

Срокът за кандидатстване на администрациите е до 30 май, а Василева прогнозира, че ще бъдат купени между 50 и 100 хибридни коли и електромобили.

Министърката цитира европейски изчисления, според които конвенционален дизелов автомобил отделя средно 12,8 кг емисии въглероден диоксид при пробег 20 хил. км на година, а конвенционален бензинов - средно 46 кг емисии въглероден диоксид при същия годишен пробег. За електромобилите това число е нула, каза Василева.

Тя изчисли и годишните разходи за гориво – при пробег от 20 хил. км за конвенционалните автомобили те са средно 3150 лева, а за електромобилите - 720 лева. „Отделно традиционните автомобили имат около 1000 лева годишни разходи за масло и други консумативи, докато при електромобилите е нула”, добави Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАЧЕТЕ ГИ НАПРАВО НА СОВАЛКАТА ЕДНОПОСОЧНО ЗА МАРС!
24
1
 
7
 
! Отговори
Посетител преди 8 години
да ги качат всички до един от всички партии на една ракета и към .... безкрайността моля
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви хибридни коли и електромобили,какви пет лева.Няма нужда.Фандъкова да накара служителите в държавната и общинските администрации да си купят по една евтина карта за автобусния транспорт.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велосипедите също имат вредни емисии 0 и не е нужно да се зареждат. При това за тая субсидия могат да се купят 20 сравнително свестни колела. И на всичкото отгоре е и здравословно за дебелог..и чиновници. Тема за размисъл
21
3
 
14
 
! Отговори
Добра сметка преди 8 години
Когато казали на Мария Антоанета,че народът няма хляб,тя предложила да яде пасти.На нашата администрация и липсват няколко млн.лв. за гориво и затова тя ще похарчиняколко десетки млн.лв. за хибридни или ел.автомобили.Тези коли безспорно сабъдещето,но ние живеем в настоящето и следва да се съобразяваме с неговитеизисквания и дадености.Все едно в къщи,като нямам пари да си платя тока,теца иводата,да отида на почивка до Малдивите,защото в хотела няма да ми искат париза ток,тец и вода.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами хибридни *** в хибридни полуколи.
19
1
 
8
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Сега ще пазаруват Lexus LS600H за по 200 бона парчето ;)
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, не отделяли СО2 електрическите автомобили. Ми тоя ток от какво го правят, от марули ли?
17
2
 
23
 
! Отговори
няма се оправим преди 8 години
Значи в една бедна Холандия министри, депутати и администрация ходят с велосипеди на работа. Айде наще са мързел ама поне градския и маршрутки да ползват. Моят шеф е чужденец, за 6 години 3 пъти е идвал с колата, а има за него парко място. Идва си с градския.Вчичко е в главата
16
1
 
13
 
! Отговори
печка преди 8 години
Аз ,чиновниците и другите хрантутници ,мога да ги кача на моя ! 22см живо месо,екологично без въглероден двуокис ! Ще ги кача и по няколко пъти ,без пари! Нема да плащат,само като им хвърлят още еване и бой у махалата дет живея ще помнят Благинките на партията майка.само качване и бой ги оправят всичките *** и хрантутници у парламенто и др.такива нищо неправещи институции
15
1
 
3
 
! Отговори
E-bike преди 8 години
Tva kolelo bulgarsko li e?! :-):-):-) ot Darvenica li e?:-):-):-):-)
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще се направи търг за вземане на автомобили под наем, а не тяхното закупуване? Както и разбира се да има ясни причини защо се взема и ползва един обществен автомобил.
13
1
 
7
 
! Отговори
HSD преди 8 години
Какви са тези простотии и кой драскач ги измисли...? 46 кг СО2 за 20К км... На драскача, който го е написал, ще му кажа само, че с предишния си конвенционален бензинов автомобил с 1.6L двигател/124 к.с., за 101К км съм отделил малко над 18 кг/СО. В момента карам хибрид - за 12К км - 1.280 кг СО. Драскайте си, не ми пречите!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За образование пари няма ,за здравеопазване пари няма ,за психимчните домове пари няма но да се купуват автомобили има -не може ли да ползват градския транспорт или колелета от по 170лв нали Б.Б. направи велоалеи -които между другото във варна са на 4месеца и вече пропадат-Разберете в тази държава само се крадат пари това не е нищо друго и продължаваме да търпим Сега е момента подкрепете лекарите излезте срещу краденето в държавата трябва да се спрат иначе соро няма да ни има
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т юе така се прай БВП вземаме заеми и правим работни места и пазари на западноевропейците! Хвала на такива управници!
10
1
 
2
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
?
9
1
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
А народа на файтони !
8
1
 
13
 
! Отговори
ВТ преди 8 години
Сичката Мара втасала...
7
1
 
42
 
! Отговори
alo drugarkata преди 8 години
50 lv za карта за градския и ще спестим доста повече, не се наядохте, хем мързеливи хем и нови коли сега ще ви купим.днес във фиша ми 470 лева за червенокожите удръжки, ако доживея до пенсия я взема 170лв я не !за бесене сте
6
2
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Какви коли пак пари хвърлени на вятъра чиновниците в градския транспорт за да се "порадват" на придобивките на хората или с колелета за по-чиста среда нали в това непрекъснато ни убеждават разните зеленяци.