Калфин уволни чиновник, нарекъл майки "кухи лейки"

Майка: Зам.-министър гледаше тъпо миналата година и нищо не се промени
Обновена: 7 апр 2016 15:00 | 7 апр 2016 13:30, Веселина Йорданова
54
Калфин уволни чиновник, нарекъл майки "кухи лейки"
Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин уволни служител, нарекъл "кухи лейки" майки на деца с увреждания.

Във видео, заснето вчера от протестиращи, ясно се чува как чиновникът - Светослав Славчев, гл. експерт в звено "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, им обяснява, че министърът е на заседание на правителството и в парламента заради блиц-контрола, който се провежда в първата сряда на месеца.

Следва репликата, че "организаторът им е куха градинска лейка", защото не е съобразил това при провеждането на протеста.

Още по темата

Майки на деца с увреждания излязоха вчера на протест с черни балони и поискаха електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.

Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията, но настоя, че в социалното министерство няма постъпило писмо нито с исканията им, нито настояване за среща с него, макар че той е готов да се отзове на такава покана и да разговаря с тях.

От пресцентъра на МТСП съобщиха, че министърът е уволнил служителя заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

По-рано пред bTV eдин от организаторите на протеста - Ина Маринова, която е майка на дете с увреждания, се възмути от случилото се и настоя за освобождаването на чиновника.

"Каквито и да сме, те са длъжни да работят за нас. Това е крайно неуважително", коментира случая тя.

"Няма да изляза на портест, ако всичко ми е наред. Организаторите сме обикновени майки", призна Маринова.

Тя обясни, че не се е почувствала обидена, а й е станало смешно, защото според нея това е показателно "какъв ни е елитът".

"По-скоро г-н Калфин трябва да се чувства засрамен, не ние", коментира майката.

Тя разказа още, че служителят е излязъл при протестиращите и е казал трима от тях да влязат в министерството за среща, те обаче отказали.

"Миналата година ни поканиха, 200 души ни натъпкаха в една зала с колички с деца, издушихме се, в крайна сметка дойде Лазар Лазаров, който се явява заместник-министър мисля, и нищо – просто гледаше тъпо, а ние си обяснявахме проблемите. И въпреки това една година по-късно нищо не се е случило. Сега ще излезе някой и ще ми каже, елате трима, без камери обаче", разказа Маринова.

Според нея е имало и други случи на унизително отношение в социалните служби. По думите й много хора в тях си вършат работата, но задължително има "един такъв служител".

Социалният министър Ивайло Калфин, който беше включен в ефир по телефона, се извини на засегнатите и заяви, че подобно отношение е абсолютно недопустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
14
 
4
 
! Отговори
До 15 Гражданин преди 8 години
Уважение се заслужава, то не се дължи. Защо си мислиш, че някой, който е на държавна работа в София и взима заплата, която е около половината от средната заплата в София или най-много под средната за София, ти дължи уважение? По-скоро ти му дължиш уважение, че е приел да ти работи за толкова малко пари.
14
5
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Нямам думи в този сайт коментират НЕхора ! Ако на вас ви се случи детето ви да страда, тогава ще говорим, но вие преждекоментиращите сте с тежки социопатични увреждания и сте опасни за обществото, мястото ви е някъде в земите на ислямската държава !
13
7
 
7
 
! Отговори
Пурко преди 8 години
Всеки ден разни обществени слоеве протестират и искат да получават все повече и все повече от паричките на нас данъкоплатците....*** ни мое повече да даваме бе хора. От януари до април работим за вас и все не ви стигат. Специално за децата с увреждания държавата дава и сега не малко.
12
3
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Някои коментари са на хора с психични отклонения, майките са прави, нека някой от защитаващите чиновника да гледа дете, при това в безпомощно състояние !Извода е, че е без значение кой е на власт, чиновническото безразличие и наглост е едно и също. Хората в министерствата са повече от необходимото и се издържат от нашите данъци и ПЪРВОТО, КОЕТО НИ ДЪЛЖАТ Е У В А Ж Е Н И Е !!!
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен лично, проблемът не е толкова в казаните думи от така наречения главен експерт, а от раздуването на държавната администрация в такива мащаби. Наясно ли сте колко министерства, агенции, комисии и какви ли не още държавни паразитни структури има във властта? Тези хора се водят държавни служители и като такива не внасят един лев през целия си живот като осигуровки за своя сметка. С други думи ние ги храним цял живот. Това е основния проблем, който трябва да се реши.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте малко !Чиновника е нарекъл куха лейка организатора, защо лъжете с това заглавие ?!
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиновника може да е ***, но преговори наистина се водят с представител/и на всички, не може с 200 човека да се дискутира.Майките са ***.Но трябва да се подпомогнат тези деца.
8
24
 
7
 
! Отговори
Ния преди 8 години
Не са ли малко нагли тези майки като искат социална помощ на две минимални основни заплати. Кажете колко от вас получават основна заплата в размер на 840 лева ?
7
14
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Защо го хулите човека. Да те уволнят защото мислиш че някой е "куха лейка". Това си му е личното мнение за даден човек. И аз мисля че всички депутати са "кухи ***", значи ли че и мен трябва да ме уволнят ? Освен това човека не е го казал в ефира на някоя телевизия, а сниман тайно.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a Kalfin, nema li da se razkara, toia mazen shebek, toi e priel uvilnenia
5
15
 
6
 
! Отговори
ОРОРОР преди 8 години
Защо взехте хляба на човека, работата е важна. Голяма работа че в разговорна форма употребил три по груби думи. Нима всички не говорим така.
4
1
 
12
 
! Отговори
Димитрина Неделчева преди 8 години
предлага рехабилитация от здравна каса. Що се отнася до искането за по-високо заплащане за асистент, аз съм за, защото аз се грижа сама за сина си и работех на смени, можете да си представите как съм успявала да се справям със състоянието му
3
1
 
14
 
! Отговори
при военен режим преди 8 години
е така:ЧиновникВиновникКалашникБез вик
2
3
 
27
 
! Отговори
Димитрина Неделчева преди 8 години
Гледах новините снощи и сега като чета тази статия, сълзите ми напират, сълзи от мъката и болката преживяна вече 23години, тъй като сина ми е аутист, а държавата до преди 7-8 години не предлагаше никакви услуги за такива деца, искам да кажа, специалисти, които да ги обучават на елементарни социални умения. В момента има дневни центрове открити благодарение на родителски организации, но не са достатъчно, не достигат и специалисти. Държавата не предлага услуга психолог и логопед, както на ДЦП-та
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е пък това звено "Сигурност на информацията и подготовката за отбрана" в социалното министерство?? Колко такива излишни чиновници работят в това звено и колко ли подобни излишни звена има и по другите министерства? И после защо нямало пари в държавата... Ами като отиват за роми и чиновници...