Калфин готов да отвори темата за плащанията на деца с увреждания

Майки на такива деца протестираха днес пред парламента
4
Калфин готов да отвори темата за плащанията на деца с увреждания
Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията на деца с увреждания на фона на протеста на майки на такива деца, които се събраха с черни балони в ръка пред парламента.

Той обаче настоя, че в социалното министерство няма постъпило писмо нито с исканията им, нито настояване за среща с него, макар че той е готов да се отзове на такава покана и да разговаря с тях.

Майките настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и за месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.

Родителите на деца с увреждания заявяват, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В останалата част на Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

Според Калфин един от проблемите на протестиращите днес е, че те не припознават национално представените организации, а когато се говори за структурен диалог, трябва да има представителство.

"Проблемът е тежък за родителите на деца с увреждания, много трудно се отглежда такова дете, това не е тайна и не е ново. Държавата отделя значителен ресурс за тях, но е далеч от нужното, за да им осигури нормален стандарт на живот", каза Калфин.

Той добави, че кой ще има личен асистент се решава на местно ниво от кметствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом хора, които не са организирани, им е дошло до гуша от действията на управляващите и са се вдигнали да протестират, значи нещата наистина са много зле. Калфин и сие, какъв диалог искат да водят? Как пак да прелъжат родителите ли и те да се съгласят на неща, които чак след време ще разберат, че не е трябвало да се съгласяват. Решението е просто - Калфин и сие, да си свършат работата, за която са назначени.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според Калфин един от проблемите на протестиращите днес е, че те не припознават национално представените организации, а когато се говори за структурен диалог, трябва да има представителство."А аз го мислех за умен човек ....
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той добави, че кой ще има личен асистент се решава на местно ниво от кметствата.-----значи който не гласува за нас ще гледа през крив макарон ...