Бързите заеми пак свалят кожи с 400% лихва

Фирмите вече начисляват такса "писмо" и "поръчител"
16 апр 2016 08:38,
43
Бързите заеми пак свалят кожи с 400% лихва
Снимка: Reuters

Оскъпяването на бързите заеми отново стига до фрапиращите 400%. Оказва се, че компаниите от бранша масово надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е засипана с оплаквания от клиенти.

Законът, който уж трябваше да ограничи цената на бързите заеми до разумни размери, очевидно не работи, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от "Сега".

Едно от грубите нарушения, на които се е натъкнала комисията, е налагането на такси, свързани с усвояването и управлението на кредита. Такава е например таксата "писмо", която някои фирми начисляват, ако клиентът се забави с вноската и му пратят напомняне да се издължи.

Друг трик на компаниите е да поискат предсрочно връщане на заема, ако клиентът има забавени плащания по други договори - например към мобилни оператори. Най-лошото е, че някои компании, като обявят кредита за предсрочно изискуем, искат потребителят да плати лихвите не към момента, а за целия срок.

Друга хитрина на "магазините" за лесни кредити е, когато падежът на заема се случи в неработен или празничен ден, да броят за дата на падежа последния работен ден преди почивния. А това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който винаги задължението възниква в деня след, а не преди почивката.

Друга хватка за оскъпяване на заема е т.нар. такса "поръчител", посочва кредитният експерт Тихомир Тошев. Таксата се начислява, ако потребителят не успее да осигури поръчител по кредита си, а това често се случва, защото фирмите изискват гарантът да работи на трудов договор и да взима поне 1500 лева заплата.

Когато клиентът не намери платежоспособен гарант, кредитната компания му избира за такъв външна фирма и начислява въпросната такса "поръчител", която утежнява месечните вноски, но не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите - индикатор за общото оскъпяване на заема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тея са същите като ало измамниците....и по-зли даже! онези те оберът веднъж, тези те връзват за цял живот! все идно си влязъл в италианската мафия
36
0
 
2
 
! Отговори
23 преди 8 години
До АнонименДо 23...Разбрах сарказъма и ти сложих " + ",но е тъжно ,че болшинството не са го ...разбрали
35
0
 
2
 
! Отговори
Za pro преди 8 години
Bg offshorni kreditori boll...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мой познат взе заем от Чехия. Пенсионер е. Намери в интернет рускоговорящ адвокат в Чехия и сключи с него договор. Той взе потребителски заем от 2 000евро с 3% лихва, а му го изплащат от тук, но с 5% лихва. Най трудното бе да го убедят, че не го лъжат и лихвите по заемите у нас са от 12% на горе. Разговорите с адвоката бяха по Скайп, а договора се изпрати с куриер, така че до Чехия не се наложи да се отиде. Договора бе сключен на руски-общ език за двамата и заверен нотариално.
33
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
То и банките не са цвете ,като включат разходи и одобрение и там се движат около 30-40% горница - направо промоция
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМного точно написано.Браво!!!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Таксата се начислява, ако потребителят не успее да осигури поръчител по кредита си, а това често се случва, защото фирмите изискват гарантът да работи на трудов договор и да взима поне 1500 лева заплата."Ей и затова няма да бъдат закрити подобни измамници. Понеже няма кой да се оплаче от тях. Понеже взимате заеми с нередовни поръчители и след това и вие сте отговорни пред закона както и този дето ви е дал парите и могат да ви изнудват. И заради корупцията и неадекватните управляващи.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кой ще ги закрие тези бързите кредити? Нали за да съществуват в това си положение (извън закона) плащат на някой по-горе! Що аз не си отворя такова нещо? Имам 20 бона в банката, ми да взема да раздавам с 200% лихва? По на кяр ще съм от 1% лихва за влог дето ми дава банката... Корупцията е проблема унас, не друго!
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ, слаба държава = Булгаристън
28
0
 
8
 
! Отговори
j преди 8 години
Д даде Бог на оня свят да ги харчат ...и по-скоро !
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ЗАЕМЕТЕ СЕ СЪС РАЗСЛЕДВАНЕ . ПОКАЖЕТЕ ПО ТВ. ПОДАЙТЕ В ПРОКУРАТУРАТА ЩОМ НАРУШАВАТ ЗАКОН...ЗАЩО СЕ ДОПУСКАТ И КОЯ ГИ ДОПУСКА И КОЙ СТОИ ЗАД ТОВА?????
26
1
 
26
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ами забранете ги! След като нарушават законите просто да бъдат закрити и толкова.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков през 45 годишната руска окупацияИмаше две Банки БНБ и ДсККойто отпускаха пари за Жилище и за АвтомобилБърз кредит без Лихва можеше да получиш от всеки комшия,роднина,приятел защото ИмашеДокато сега в Напредналата Демокрация на Неолиберали никой няма Пардон всеки има Кредит и дори са на изчезване тези който биха ви станали Гаранти за Кредит
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на бай Тошо при заплата 200лв , панелка за 6 000 се изплащаше за 20 години при 20 лв месечна вноска.При бай Благой при заплата 460 лв ,панелка за 70 000 нямам представа как се изплаща.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дойде ли ден в който наглите лихвари да бъдат одирани живи, разчеквани и запалени?!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 800 лв шестмесечен бърз кредит лихвата е около 600 лв но не се отчайвайте Лихварската къща разполага с Опция за Препокриване на Първият кредит при невъзможност на Плащане с Втори такъв с които да го Погасите :)))При който ви се начисляват големи Бонуси за тегленето на трети такъв:D
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не я търсете държавната администрация ,драги .Тя се занимава основно с собственото си оцеюяване
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На скоро ми се обаждаха да ми предлагат бяла карта. Една женица на телефона започна да обяснява как лихвата е само 3.9% на месец, но смотолеви месец. Веднага сметнах че годишната лихва е 46% питах я дали е вярно, тя потвърди. Казах и че в банките кредитните карти са с по-ниска лихва и приключихме беседата.
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия лихварството е Забранено с ЗаконЛихварските къщи за Бързи Кредити в България трябва да бъдат Закрити веднъж завинаги
18
0
 
29
 
! Отговори
Русенец преди 8 години
Мой близък приятел е пред самоубийство. Абсолютно сериозен съм. За 100 лева заем от "Кутия за пари" в Русе, точно след два месеца го тормозят за 800 лева!