Мечтата на Борисов: Да ни погледне Господ да изнасяме газ...

Премиерът представи кораба, който скоро ще започне сондаж
Обновена: 19 апр 2016 14:39 | 19 апр 2016 14:37,
248

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда България скоро да изнася собствен газ и да спестява между 4 и 6 млрд. долара годишно.

Министър-председателят сподели мечтата си при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който съвсем скоро ще отплава в дълбоките води на Черно море, за да търси български нефт и газ в блока "Хан Аспарух".

Сондажът ще продължи пет месеца и ще бъде извършен от международния консорциум Total, ОМV и Repsol. Той бе избран след конкурс, обявен още от първото правителство на ГЕРБ.

Още по темата

"Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят", каза Борисов. Той обясни, че страната ни е можела да започне добива на свой нефт и газ отдавна, а не да плаща между 4 и 6 млрд. долара на година.

"По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ", каза още премиерът.

Бойко Борисов припомни, че щом като паднало първото правителство на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила концесиите за добив на наш газ.

"Защо? Не съм против някого. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ", каза още Борисов.

Той изрази надежда, че Noble Globetrotter II ще открие находища в "Хан Аспарух". "Ако ни погледне Господ с едно око да изнасяме газ... Не да внасяме. Една съседна Румъния внася газ под 10%, всичко е от нейни добиви", каза още премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че днес е дългоочакван ден за България.

"Ще бъде даден стартът за първия проучвателен сондаж в дълбоко Черно море на блок "Хан Аспарух". Той ще продължи между четири и пет месеца. Надявам се след това отново да се видим тук и да се поздравим с местен добив, който ще позволи на България да диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни ресурси", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нашите им дали каски като на всеки един обект по света а те си ги носят като сувенири под мишница. Че нали са за това да не ви падне нещо по тиквите да му се невиди....Държава която си продава ресурсите или ги отдава на концесии никъде по света няма БОГАТАБогати стават тези компании които се докопат до концесиите ...........
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Borisov se nadiava da pe4eli po 4-5 miliarda godisno ot prodajbi na neft i gas.neka da e samo naftata. i neka 100$ e cenata za 250 litra naftov varel pravi po 20 000 000 varela na godina ili po 55 000 varela na den koeto e 10-12% ot dvenoto proizvodtvo na arabskia poluostrov (Iran, Irak Sauditite, Kuveit...)zarad tia 10% u Bankia moed da sko4at s parasuti edna karuca beduini i da koregirat Budkata prez Analgini vrati
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин ли е мърмот? Те не са ли по-едри?
126
0
 
8
 
! Отговори
бай преди 8 години
и един мърмот налива петрол във варели!!!
125
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин защитава Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти п о-евтин от на руския монополист. Разбиване на руския газов монопол ще доведе до спад в цените за ЕС
124
3
 
8
 
! Отговори
и кога преди 8 години
международния консорциум Total, ОМV и Repsol стана собственост на България ??? газ ако има ще изнасят тези компании а България ще получи жълти стотинки от това което е на всички българи . то и злато изнасяме ноо в бюджета не влиза почти нищо от това
123
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко концесии сме дали, да сме забогатели?!? Точно обратното, поредната лъжа в очите. Чрез концесиите се ограбва законно България от години. И този път няма да е по-различно НяКОЙ ще станат много много богати от комисионни и рушвети, а други дори няма да разберат за поредната концесия. Да не мислите, че политиците ще разделят парите с народа? Още повече тиквун?!? Та те правят точно обратното! Ставайте и да ги изнасяме! Сами няма да си тръгнат
122
4
 
16
 
! Отговори
inlardwedontrust преди 8 години
ДС цирка нека започне сега , Бойко Мутрата , Цецо Милиционера , Станишеф Българина , Догань Чакмака , Слави Патриота , Левон Банкерката и още знайни и не знайни дс *** само по *** ТВ малко тв помия в руско еврейската кочинка , че не се трае вече.....
121
2
 
22
 
! Отговори
Христо преди 8 години
От златото и другите благородни метали печелим ли ? Защо губим милиарди, които отиват извън България ???
120
1
 
15
 
! Отговори
НЕФТ,ГАЗ,ЗЛАТО преди 8 години
ЗЛАТО И ВЕРОЯТНО ГАЗ /КАКТО И ДРУГИ ВЕЧЕ ОТДАВНА ИЗВЕСТНИ БОГАТСТВА/В БЪЛГАРИЯ ИМА,АМА НЕКА ДА БЪДАТ ЗА ВСИЧКИ Т.Н. БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ,А НЕ ЗА НЕНАСИТНИ ПАНАМЦИ,КОНЦЕСИОНЕРИ,КОМИСИОНЕРИ,РАЗНОЦВЕТНИ ПАРТИЙНИ ХАМЕЛЕОНИ И НАГАЖДАЧИ СПОРЕД ОБЛАГИТЕ, ПОЛИТИЧЕСКИ БРАКОНИЕРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ "БЪЛГАРОФИЛИ" И КОНЮКТУРНИ *** !НЯМА НАСИЩАНЕ ТАЗА ***-ДАЛИ НЯКОЙ ВЯРВА НА Т.Н."ЛИДЕРИ"!
119
3
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
И да намерят няма да го изнасяме ние, ами големи мултинационални компании, които ще оставят само замърсяването на природата след себе си.Ще се радваме, както се радват нигерийците на шел... Или по-скоро както се радваме сега на дънди прешъс метълс. Една радост блажена да ти изнасят природните богатства и ти да се радваш..
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНЕ ТЕ ЛИ Е ГНУС ОТ СЕБЕ СИ...АКО РОДНИНИТЕ ТИ И ДЕЦАТА ТИ РАЗБЕРАТ ЧЕ ПРОФЕСИЯТА ТИ Е "ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЗНАТЕЛЕН ЛЪЖЕЦ" С КАКВИ ОЧИ БИХА ГЛЕДАЛИ НА ТЕБ??? ПОЗОР! РЕЗИЛ! СРАМ! ЖАЛКО ЧЕ ТЕ ИМА НА ТОЯ СВЯТ.
117
1
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 8 години
Спестените 5-6 милиарда ще отидат в джоба на тиквения генерал.
116
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБоко,Моко---тва е. Борисов го чака още един мандат а след това ще бъде Президент на България.Цяла България вече го знае това .
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да няма земетръс.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 163И на мене ми е гнус от теб ама ще го преживея.Преживяхме социализъма,комунизъма, ще преживеем и Боко.
113
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е мечта не само на Борисов а на всички нормални и честни българи.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайта е мафиотски,бягайте от тука.
111
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 162Това е народна поговорка която е много правилна. Борисов работи съвестно и всеотдайно за България както никой друг,и това вие платените *** го знаете много добре. И НЕ МИ ОТГОВАРЯЙ ГНУС МЕ Е ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенсионерКога ще режеш главата на Бойко??? Все пак той си е още с партийната книжка на БКП.