Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене

"Технологичното" сирене развива токсични вещества
Обновена: 17 май 2016 07:11 | 17 май 2016 07:00,
65
Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене
Снимка: Булфото, архив

Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра

Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеинитe. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка  на 36 от най-продаваните марки сирена, пише "24 часа".

За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.

Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.

От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.

От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.

Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз сирене не ям гнус ме има вид на същото ако не го измия и го оставя да сиреняса
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма ли поне един производител,който да гарантира качеството на продукцията си,да го знаем кой е и само от него да купуваме.Ако трябва държавата да направи едно такова производство в държавна и проверявана фабрика и другите ще увяхнат,или поне ще загубят платежоспособната си клиентела.Аз сега си купувам само елби кисело мл. защото е от държавна фирма и не се прави само за печалба
40
0
 
1
 
! Отговори
бдс преди 7 години
Всеки да каже от кое сирене е доволен и от кое не...
39
2
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
До 9К51Благородна плесен имат предимно меките сирена. При твърдо сирене тип кашкавал (пармезан) плесена следва да се отстранява, защото не е полезен.
38
0
 
5
 
! Отговори
a преди 7 години
в Лидъл ПИШЕ НА ОПАКОВКАТА -МЛЯКО И ЕНЗИМ ,АМА КОЙ ДА ЧЕТЕ..
37
1
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
До ККК ... що се отнася до кашкавала с мухала, както се изразяваш .... приятелю това не е мухал, благородна плесен, която е един от признаците, че кашкавала е натурален и е добре узрял, казвам ти го като специалист в тази област. Да, до известна степен саниторо-хигиенните условия в оня период не бяха на най-високото ниво, но все пак продуктите бяха истински, използваха се необходимите /според БДС/ закваски и т.н. за разлика от днес, където се продават абсолютни ментета, вредни за здравето.
36
2
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Купувам прекрасно българско сирене на цена около 9 евро килограма. Най-абсурно е, че такова хубаво сирене никога не съм успял да намеря в България. Вероятно ще да е продукт на някоя засекретена военна фирма, която го изнася тайно за Западна Европа ;)
35
1
 
11
 
! Отговори
Льольо преди 7 години
Качественото - Българско - хаааа. Кой от вас вярва на контролните органи в България ? От вчера ли са тези измами ? БАБХ събира такса спокойствие и им дреме какво ядете. А после всички реват - подкерепете Българското, най-доброто и т.н. - глупости. Затова ще подкрепям Полското, Немското, Гръцкото - по-добре да дам 18 лева за фета, от колкото 8лв. за 60% вода и ензими.
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кажете марките на тези измети да ги видим *** лъжливи
33
0
 
28
 
! Отговори
ME преди 7 години
Докато си плащат на когото трябва ще бъде така...Поради тази причина имената на фирмите няма да ги научим никога.Простата истина е, че нямаме държава, няма контрол, няма политици, няма и будно гражданско общество за съжаление...В България е пълно с ментета - политици, храна, алкохол и т.н.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ,така е в България-страната на тарикатите-мандраджията прави сирене без мляко ,месаря прави салам без месо ,хлебарите ни продават нещо което прилича и засища колкото царевични пръчици,лекарите не лекуват а търгуват ,учителите не преподават и т-н и т.н..Ама всъщност вие от какво очаквате да ви правят сирене и кашкавал като животновъдството е унищожено.Преди да ни демократизириа в България имаше няколко милиона овце и над милион крави.Сега са десет пъти по-малко.Така чеееее,яжте и не мрънкайте
31
0
 
30
 
! Отговори
"свободен" преди 7 години
За каква свобода на словото говорим, след като НИКОГА не са обявявали имената на фирмите, които ни ТРОВЯТ!!! Обявяват се имената само на жертвите, но не и на престъпниците.Честита свобода и честита демокрация!
30
2
 
38
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
България трябва да Затвори всички некоректни производители които тровят народа .Ефтините колбаси,сирена ,кашкавали ,натурални сокове и всички останали Ментета трябва да бъдат забранени.Да храната ще стане по скъпа но от друга страна народа ще стане по здрав .Ще харчи по малко за лекарства и няма да се натоварва здравната каса.Смятам че това е по важно от цените на храните!
29
0
 
40
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Дайте веднага имената на фирмите.Да спрем да им купуваме ***!Нека това е тяхното наказание за измамата,която ни спретват.Липсата на клиенти ще е по-голяма загуба от глобите,които ще им наложат държавните институции.
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само рак ами и чума ще ви хване от тази химия.Но вие сте си свикнали и сте имунизирани да не би от вчера да ядете такива продукти? Организма на някои се приспособява но на други направо се разпада.По времетона Тато нямаше такава химия а и имаше над 2 милиона крави и овци. А сега 1000 крави и 500 овце е нема как да има истинско мляко!
27
2
 
17
 
! Отговори
мнение преди 7 години
До Един българинА ти можеш ли да кажеш кои се правят от мляко и кои с химия?Проблемът е в това, че те ги прават от химия, а пишат, че е от мляко.Толкова ли си ограничен, та не можеш да схванеш. АКо хората знаеха кои марки са хубави, другите сами щяха да отпаднат от пазара. Но лошото е, че няма кой да ги информира кое е хубаво и кое лоше.
26
29
 
7
 
! Отговори
KKK преди 7 години
До 9К51да имахме два вида тогава и често ги продаваха развалени .... кой си спомня знае как се дялкаше кашкавала зада се махне мухала, а млякото често се пресичаше ... та това а соца, един литър мляко не могат да направят както трябва, та не ми ги хвали ... спомням си добре беднотията и мизерията тогава... качественото мляко идваше от баба ми на село, не от гастронома !
25
0
 
36
 
! Отговори
fk преди 7 години
Тези *** са за затвор, иначе принуждават млекопроизводителите да продават на непосилно ниски цени!! При евтино мляко като изкупна цена, мръсните гадини правят всичко възможно да ни лъжат и нас и млекопроизводителите!! Вода да ви наливат на гробищата мръсни червеи долни!! България не може да си стъпи на краката не заради някой друг, а заради самите нас-щото сме келяво племе и тези производители го доказват!!
24
5
 
43
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Брей все не можем да уцелим .... през соца имахме 2 вида сирене - БСС /бяло саламурено сирене/ и твърдото сирене с повторно загряване на сиренината и чедеризация известно в търговската мрежа като "Кашкавал". 2 вида , но истински произвеждани от натурално прясно добито мляко. Сега през демокрацията име десетки видове сирена, но долнопробни ментета, по простата причина че мандраджиите искат да се нагушат за кратко време, затова не им дреме за качеството, стига да евтино за производство.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да бе , да кажат марката и ще ги скъсат от дела за клевета

Спонсорирани публикации